Acil Eylem Planı'nda uzun süredir yaşanan tıkanıklık aşılamıyor
Meclis'ten geçen Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nun Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmesi, Plan'da bulunan 40'ın üzerinde eylemin de beklemede kalmasına neden oldu.
Acil Eylem Planı esas itibariyle acil işler ve reform niteliğindeki işler olmak üzere başlıca iki bölümden oluşuyor. Acil konuların daha çok 6 aylık takvim içinde gerçekleştirilmesi öngörülürken, bunların yüzde 80'inin üzerinde bir bölümü tamamlandı.
Buna karşılık reform niteliğindeki konularda şimdiye kadar yeterli ilerleme sağlanamazken, bunların ağırlıkla Kamu Yönetimi Temel Kanunu ve YÖK Kanununa bağlı olan eylemler olduğu görülüyor.
KİLİT YASA
Bu çerçevede, Kamu Yönetimi Kanunu yasalaştığında Acil Eylem Planı'nda yer alan bir çok eylemin önü otomatikman açılmış olacak.
Kanun çıktığında, Acil Eylem Planı'nda yer alan, yerel yönetim reform kanun tasarısının hazırlanması, merkezi idarenin görev ve yetkilerinin belirlenmesi, yerel yönetimlerin mali yapıları ve insan kaynaklarının güçlendirilmesi, il genel meclislerinin yeniden yapılandırılması gibi eylemler otomatik olarak gerçekleşmiş olacak.
Bunun yanında gelir idaresinin yeniden yapılandırılması, Tarım ve Köyişleri, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarının yeniden yapılandırılması, hastanelerin idari ve mali yönetimlerinin özerk yapıya kavuşturulması ve genel sağlık sigortası kurumsal yapıya kavuşturulması gibi eylemlerin de önü açılmış olacak.
Buna karşılık YÖK kanununun çıkarılmasını bekleyen, YÖK'ün yeniden yapılandırılması,
yeni üniversite kurulmasının objektif kriterlere bağlanması, üniversitelerin
bölünerek yeni üniversitelerin kurulması ile üniversitelerin idari ve akademik
özerkliğe kavuşturulmasını içeren eylemler de beklemede bulunuyor.
hürriyet