Kadınlar mutfağa, erkekler elektroniğe ilgi gösteriyor

Haber Giriş : 26 Ekim 2007 17:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Praktiker'in yapı marketlerden alış veriş yapan 500 kişi ile gerçekleştirdiği anket çalışmasının sonuçlarına göre, yapı marketlerden alış veriş yapan kadınlar en çok ev ve mutfak gereçlerine ilgi gösterirken, erkeklerin ilgisi elektronik ve elektrikli aletlerde yoğunlaşıyor.

Praktiker'in Türkiye'deki yapı marketlerin müşteri profiline ilişkin gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları, Ümraniye tesislerinde düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. Praktikerin önümüzdeki dönemdeki yatırım hedeflerinin de duyurulduğu toplantıya Praktiker Türkiye Ülke Müdürü Frank Bednar ile Praktiker Pazaralama Direktörü Ayşe Kırımlı katıldı.

"ORTALAMA 80 DAKİKA HARCANIYOR"

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Ayşe Kırımlı, araştırmaların mağaza konseptinin değişmesi yönünde ışık tutuğunu belirterek, yapı market müşterilerinin yüzde 55'inin erkeklerden yüzde 45'inin de kadınlardan oluştuğunu kaydetti. Kadın müşterilerin dekorasyon ve ev gereçleri gibi kategorilere, erkek müşterilerin ise elektronik ve elektrikli aletlere ilgi gösterdiğini ifade eden Kırımlı, en çok lise ve üniversite mezunlarının yapı marketlerden alışveriş yaptığını, müşterilerin bir mağazada ortalama 80 dakika zaman harcadığını söyledi.

Müşterilerin görerek almayı tercih ettiğini, ürünler hakkında bilgi edindiğini dile getiren Kırımlı, "Araştırmaya cevap verenlerin yüzde 83'ü 'Evimle ilgilenmek benim hobim' diyor. Müşteri en çok ürün çeşidi ve fiyata dikkat ediyor. Ayrıca Türkiye'de market alışverişleri genelde ailece yapılıyor. Bu nedenle ortamın da güvenli olması müşteri için önemli? diye konuştu.

Praktiker Türkiye Ülke Müdürü Frank Bednar ise, Praktiker'in yatırım hedefleri hakkında bilgi verdi. Şu anda Türkiye'de toplam 6 şehirde 9 Praktiker mağazası bulunduğunu belirten Bednar, önümüzdeki günlerde İstanbul, Ankara, İzmir'deki mağaza sayısını artıracaklarını, Ege ve Akdeniz'de yeni mağazalar kuracaklarını ve Bursa'da Carrefour'la beraber yan yana bir mağaza açacaklarını kaydetti.

YENİ KONSEPT "KENDİN YAP" ODAKLI ÜRÜNLE

Bernard, yeni mağaza konseptinin "kendin yap" ürün teşhirine odaklı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

?10 yeni mağaza açmayı planlıyoruz. İlki 2008 Nisan'ında Bayrampaşa'daki İkea mağazasının yanı olacak. Sonrasında ise her yıl üç mağaza açma hedefimiz var. ?Kendin yap' felsefesine uygun ürünlere odaklı yepyeni bir mağaza konsepti geliştirdik. İlk uygulamayı Ağustos ayında hizmete açtığımız Etlik mağazamızda yaptık. Yenilenmeye ise Ümraniye mağazamızdan başladık. Ürün gruplarımızı yeniden yapılandırdık ve teşhir alanlarımızı geliştirdik. Her mağaza açılışında 10 milyon euroluk yatırım yapıyoruz. Mağaza yenilemesinde ise 1 milyon euro yatırım olacak.?

"KÜÇÜK MAĞAZALAR İÇİN YER ARAYACAĞIZ"

Küçük çaplı mağaza konsepti üzerinde çalışma yaptıklarını da kaydeden Bernard, ?2008'deki mağaza hedeflerimizden birini bu konseptte hazırlayacağız. 2009'da ise bu tür mağazalar için küçük yerler arayacağız. Şimdiye kadarki mağazalarımız 10 bin metre kare alan üzerine kuruluydu. Küçük mağaza konseptimiz 5 bin metrekarelik alanda olacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber