Meclis Plan ve Bütçe Komisyonuna İki Öneri

2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu tasarısı bugünlerde Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmektedir. Tasarının 22. maddesinde kadroların kullanımına ilişkin esasları düzenlenmiştir. Bu madde, geçen yıllardaki metnin aynısıdır. Ancak bu düzenleme kamuda büyük sıkıntı oluşturmaktadır. Sadece bu maddeden dolayı naklen öğretmen alımı neredeyse kalkmış gibidir. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu vekillerinin duyarlı olmalarını bekliyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Ekim 2007 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- KRİTERLER EKSİK

2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu tasarısının 22. maddesi şu şekildedir:

"Kadroların kullanımına ilişkin esaslar

MADDE 22 - (1) 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kamu idare, kurum ve kuruluşları; serbest memur kadrolarına 2007 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde ellisini geçmeyecek şekilde açıktan veya diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle atama yapabilir. Bu sınırlar içinde memur ihtiyacını karşılayamayacak söz konusu idare, kurum ve kuruluşlar için ilave 23.000 adet atama izni verilebilir."

Bu madde de kriter olarak, bir önceki yıl azalan memur sayısı esas alınmıştır. Ancak kriterler belirlenirken sadece dört unsura yer verilmiştir: Emeklilik, ölüm, istifa ve nakil..

Oysaki bir kurumdaki memur sayısı başka nedenlerden dolayı da azalmış olabilir. 657 sayılı Kanuna göre bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

- 657 sayılı Kanunun 56 ve 57 inci maddesinin hükümleri uyarınca aday memurların adaylık süresindeki eğitimlerden başarısızlık ve olumlu sicil almama sebebiyle görevlerin son verilmesi.
- 657 sayılı Kanunun 98 maddesinin (b) bendi hükmü uyarınca memur olma şartlarını kaybedenlerin görevine son verilmesi.
- 657 sayılı Kanunun 120 maddesi hükmü uyarınca 3 yıl olumsuz sicil alanların görevine son verilmesi ve emekliliğe ilişkin hükümler uygulanması.
- 657 sayılı Kanunun 125 maddesinin E bendi hükmü uyarınca Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilmek suretiyle memuriyeti son verilmesi.

2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda, personel sayılarının azalmasına ilişkin olarak yukarıda yer verilen kriterler gözardı edilmiştir. Oysaki 600 bine yakın personeli olan Milli Eğitim Bakanlığında sadece bu nedenlerden dolayı bir yılda 200'e yakın personelin azalması, 100 daha fazla öğretmen alınması anlamına gelecek olup, bu yanlışlığın düzeltilmesinde en büyük katkı, Plan ve Bütçe Komisyonu milletvekillerine bağlıdır.

2- NAKLEN MEMUR ALIMI KRİTERLER ARASINDAN ÇIKARTILMALI

Madde metnindeki bir diğer sorun da naklen öğretmen alımına ilişkindir. Bir kaç yıldır yazılangelen maddenin bu şekli dolaysıyla, MEB artık naklen öğretmen alımı yapmamaktadır.

Bu şekildeki düzenlemenin kaldırılması, kamudaki öğretmen adaylarına ve MEB'e büyük bir rahatlık sağlayacaktır. Diğer taraftan, naklen atamanın, azalmış olan personel sayısına dahil edilmemesi, bütçe giderleri toplamına da, artış yönünde bir etkisi olmayacaktır. Sadece kurumsal bazda küçük değişiklikler olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber