Sınırdaki fedakar öğretmenler hademelerin maaşlarını da ödüyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2007 11:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Esendere beldesinde, ilköğretim okulu öğretmenleri inşaat halindeki okulda hem eğitim veriyor, hem de hademelerin maaşını kendileri ödüyor. Kapısız, penceresiz, tahtalarının yerlerde bulunduğu okulda zor şartlarda eğitim veren öğretmenler, okulun sıkıntılarının giderilmemesinden yakınıyor.

Türkiye-İran sınırın sıfır noktasındaki bulunan Esendere Beldesi İlköğretim Okulu'nda 7'si bayan 18 öğretmen görev yapıyor. İkili öğretimden tekli öğretime geçmeye çalışan okulda yıllardır yaşanan sıkıntılar artık öğretmenlerin şevkini kırmış.

İran topraklarına sadece birkaç yüz metre mesafedeki okulda eğitim sezonu ile inşaat sezonu bir arada yürüyor. Kapısız sınıflarda duvarlar kara sıvalı, içerde harç ve kum kalıntıları ile birlikte bir öğrenci sırasının üstüne yerleştirilmiş kara tahtada eğitim görülüyor.

2007-2008 eğitim ve öğretim yılı 2 ay önce başlamış olmasına rağmen okulda hala tadilatlar devam ediyor.

Adeta eğitim ve inşaat sezonu bir arada yürüyor. Yetkililerin duyarsızlığı nedeniyle yaz tatilinde tamamlanmayan onarımlar kış soğuklarına az bir süre kala devam ediyor. 450 öğrencisi bulunan okulda, eğitim harç ve kum kalıntıları arasındaki kapısız ve kırık camlı sınıflarda devam ediyor.

Sınırdaki okulda yaşanan eğitim problemi bununla da sınırlı değil. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bütçe ayırmadığı için okulun temizliğini yapacak ve kaloriferleri yakacak 2 hademenin maaşı öğretmenler tarafından ortaklaşa ödeniyor.

Her öğretmen maaşından 20 YTL hademe parası için feregatta bulunuyor. Okul idaresi işçi masraflarının yanı sıra diğer bütün giderlerini de kiraya verdikleri kantin geliri ile karşılamaya çalışıyor.

Kantinden aldıkları kira yetmeyince yine kendi maaşlarından kısıyorlar. Okulda yapılan birçok tadilat işini öğretmenler üstleniyor.

Geçtiğimiz hafta duvarların sıvası için harç taşıyacak amele bulunamayınca okulda görev yapan 7'si bayan 18 öğretmen bu işi gönüllü olarak bu işi üstleniyor.

Teneke kovalarla sınıflara harç taşımak zorunda kalıyor. Dışarıdaki lağım kanallarını ise erkek öğretmenler kazdı.

İnşaat ve eğitim sezonunun bir arada yürüdüğü Esendere Beldesi İlköğretim Okulu'nda en büyük sorunlardan biri de elektrik ve su. Günün büyük bölümünü elektriksiz geçiren okul jeneratör kullanıyor. Su ise hiç akmıyor. Su akmadığı için evleri yakın öğrenciler tuvalet ihtiyaçlarını teneffüs aralarında evlerine giderek, uzak olanlar ise okul duvarının dışında karşılıyor. Okuldaki 450 öğrenciden 180'ni taşımalı eğitim kapsamında civar köylerden geliyor. Öğretmenler ise ilçe merkezine dönecekleri akşam saatlerini bekliyor.

Sınıflarda öğretmen masaları yok. Öğretmenlerin oturabilecekleri bir tek sandalyenin bir ayağı da kırık. Sınıf tahtaları beton kalıntıları içindeki öğrenci masalarının üzerine yerleştirilmiş. İnşaatı andıran sınıfların bazı duvarları kaba sıva ile kaplı ve boyasız. Atatürk köşesi yerde beton duvara yaslanmış. Bazı sınıf kapıları yerinde yok. İçerde inşaat ustalarının geceden kalma harç kalıntıları ve kum birikintileri bulunuyor.

Öğrenciler toz toprak içindeki sıralarda oturuyor. Bazı derslikler henüz faaliyete geçmediği için her ders bir sınıfın öğrencileri dışarıda beden eğitimi yapıyor. Boş sınıf dönüşümlü olarak kullanılıyor.

Okuldaki inşaat havasına alışmış görünen öğrencilerin tek talebi ise kitap. Bir kütüphane bulunan okulun tek bir kitabı bile yok. Tozlu raflar bomboş. Okumak için herhangi bir kitap bulamayan öğrenciler yıllık ödevlerini yapacak kaynaklara ulaşmak için 60 Kilometre mesafedeki Yüksekova ilçesine gitmek zorunda kalıyor. Çocuklar 'Lütfen bize kitap gönderin' diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber