KEY'de süre üç ay uzayabilir

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 02 Kasım 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Faruk Erdem'in yazısı

KEY hesaplarıyla ilgili listelerin hazırlanması yavaş ilerliyor. İşlem 30 Kasım tarihine yetişmeyebilir. Konunun uzmanı yazarımız Kazım Yılmaz, 'Süre 3 ay uzatılabilir' diyor

Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleriyle ilgili gelişmeleri 2 gündür yazıyoruz. "Aman dikkat hakkınız yanmasın" ve "KEY için bireysel başvuru yapmayın" başlıklı yazılarımızdan sonra gelen telefonlar ve konuyla ilgili yetkililerle yaptığımız görüşmelerden, sürecin yavaş ilerlediği ve ilgililerinin bilgi eksikliği içinde olduğu sonucu ortaya çıktı.

Bilgi eksikliği var

Yönetmelik gereği 30 Kasım 2007 yılına kadar hak sahiplerinin listelerini hazırlaması gereken kurumlarda çalışmalar yavaş ilerliyor. Yaklaşık 5-6 milyon çalışan ve emekliyi ilgilendiren bu çalışmaların 30 Kasım'a yetişmesi zor görünüyor. Yönetmelikte belirtilen "Bakanlar Kurulu bu süreyi 3 ay uzatabilir" maddesinin işleme konulması gündemde. Konuyla ilgili kafa karışıklığı ve bilgi kirliliği ise devam ediyor. Öncelikle bir kez daha belirtmekte fayda var ki hiç kimse bireysel olarak başvuru yapmayacak. Yani bankalara ya da kurumlara gidip bir form doldurma ya da dilekçe verme gibi bir işlem yok. Söz konusu çalışmalarla ilgili bilgi aldığımız gazetemiz yazarı uzman Kazım Yılmaz, yönetmelikte işlemlerin çok açık yazıldığını ama vatandaşa gerekli bilgi aktarımı yapılmadığnıı belirterek, "Haliyle insanlar da gidip bilgi almak istiyor. Ben bu sürenin 3 ay uzatılacağını düşünüyorum. Vatandaşlara tavsiyem, eğer bir şüpheleri varsa bağlı bulundukları kurumlara ya da o tarihteki işyerlerine giderek hesaplarının bildirilip bildirilmediğini kontrol ettirsinler" diye konuştu.

En az 10 çalışan

Kazım Yılmaz, KEY ödemesi alabilmek için gerekli olanları da şöyle anlattı: Önce çalışırken KEY kapsamında olup olmadığınızı bilmelisiniz. Çalıştığınız yerdeki çalışan sayısı 10 ve üzerinde ise ve o tarihte eviniz yoktuysa kapsamdaydınız demektir. Öden ecek paranın ne kadar olacağı ise daha sonraki süreçte ortaya çıkacak. Bunun için bazı hesaplamalar var. Ama öncelikle hak sahiplerinin belirlenmesi gerekiyor. Ödeme işlemlerinin 1 yıl içinde ancak tamamlanacağını tahmin ediyorum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber