MEB ve TİKA arasında işbirliği protokolü imzalandı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2007 13:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) arasında 'Eğitim Alanında İşbirliği ve Teknik Yardım' protokolü imzalandı.

Protokol imza töreni Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Salonu'nda gerçekleşti. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, konuşmasında, Türklerin tarih boyunca büyük devletler kurduğunu belirterek, "Fakat bir çoğumuz Türkiye'nin bu misyonunun farkında değil" dedi.

Dünyadaki commonwalth denilen milletler topluluklarını anlatan Çelik, "İngiltere'nin, Rusya'nın commonwalth'ı var. Peki bizim commonwalth'ımız nerede?" diye konuştu. Türkiye'nin etki alanının Balkanlar, Afrika ve Ortadoğu'yu da içine alması gerektiğini söyleyen Çelik, aksi halde büyük devlet olma iddiasının lafta kalacağını aktardı.

Osmanlı'nın çok geniş topraklara yayıldığını ve İngiltere gibi ülkelerin aksine gittikleri yerleri sömürmediğini vurgulayan Çelik, bu durumun ise büyük bir avantaj olduğunu ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir ülkenin bir karış toprağında gözü olmadığını kaydeden Çelik, ancak bu insanlara da ulaşılması gerektiğini söyledi.

Dışışleri Bakanlığı dışında yurt dışında en çok personeli bulunan bakanlığın MEB olduğunu belirten Çelik, buradaki personelin Türk kültürünün yayılmasında etkili olduğunun altını çizdi. Çelik, yurt dışında gerek Bakanlık gerekse Türk müteşebbislerinin açtığı okullara da değindi ve bunların önemini vurguladı. Çelik, imzalanacak prtokol ile TİKA ile yapılacak işbirliklerinin daha da pekişeceğini vurguladı.

Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ise Türk dünyası ve diğer ülkeler ile ilişkilerin geliştirilmesine önem verdiklerini kaydetti. Yazıcıoğlu, "Protokol ile Milli Eğitim Bakanlığı ile ilişkiler derinleşerek devam edecek. Eğitim alanında başka ülkelere sürdürülen teknik destek ise artacak" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Çelik ve Yazıcıoğlu prtokolü imzaladı. Tören sonrasında kısa bir kokteyl de verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber