Bürokrat, sorularını hazırladığı yurt dışı görev imtihana girdi
Millî Eğitim Bakanlığı'nda bir bürokrat, sorularını hazırladığı yurt dışı görev imtihana girmiş
Millî Eğitim Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü`nün başında bulunan yöneticilerin kendileri için yönetmelik değiştirdiği, kendilerinin organize ettikleri sınavlara girdikleri ortaya çıktı. Millî Eğitim Bakanlığı`ndan edinilen bilgilere göre Bakanlığın yurtdışı teşkilatına atanacak personele ilişkin uygulamalarda ``skandal içinde skandal`` yaşanıyor. Zincirleme olarak yaşanan olaylar MEB Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü`ne İçişleri Bakanlığı mülkiye müffettişlerinden İbrahim Kapaklıkaya`nın görevlendirilmesiyle başlarken, Kapaklıkaya`nın bu göreve asaleten atanmasına ilişkin hazırlanan kararname Çankaya Köşkü`nden döndü. Bunun üzerine vekalet görevini sürdüren Kapaklıkaya, başında bulunduğu genel müdürlüğün sorumluluğunda olan MEB`in eğitim müşaviri, eğitim ataşesi ve eğitim ateşi yardımcılıklarına atanmak için girişimlerde bulundu. Ancak yurtdışı kadrolara atamalarda esas alınan ``Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Teşkilatına Sürekli Görevle Atanacak Personel Hakkında Yönetmeliğin`` 5`nci maddesinin (b) bendindeki kriteri taşımayan Kapaklıkaya, amacına ulaşmak için yönetmelik değişikliğine gitti.
Kapaklıkaya`nın, yurtdışındaki kadrolara atanabilmesi için önünde engel olarak duran 17 Aralık 1996 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Teşkilatına Sürekli Görevle Atanacak Personel Hakkında Yönetmeliğin ``görevlendirileceklerde aranacak genel`` şartlar başlıklı 5`nci maddesindeki ``son müracaat tarihi itibariyle son üç yıldır Bakanlık merkez veya taşra teşkilatı kadrolarında çalışıyor olmak`` şeklindeki bendi 24 Şubat 2004 tarihindeki değişiklikle kaldırıldı. Böylelikle Kapaklıkaya başta olmak üzere Bakanlığa görevlendirme yoluyla gelmiş olanlarla üç yılını doldurmamış olanların da yurtdışı kadrolarına atanabilmelerinin yolu açıldı.
Genel Müdürlüğü Çankaya Köşkü`nün asaleten atamadığı Kapaklıkaya, MEB`in yurtdışı kadrolarına girebilmek için yönetmelik değişikliğinin ardından Bakanlığın 25 Temmuz 2004 tarihinde gerçekleştirdiği ``Yurtdışı Eğitim Kadroları Mesleki Yeterlilik Sınavı``na da girdi. Sınavın sorularını hazırlayan komisyonun içinde yer alan Kapaklıkaya, 295 kişinin katıldığı sınavı alt sınır olan 70 puan alarak kazandı. Kapaklıkaya yine kendisinin içinde bulunduğu komisyonun mülâkatına da alınacak.
Üniversiteden görevlendirme yoluyla Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcılığına getirilen ancak asaleten atanamayan Doç.Dr. İbrahim Özdemir de eski yönetmeliğin üç yıllık MEB`de görev yapma kıstasına uymadı. Özdemir yapılan değişiklikle Kapaklıkaya gibi sınava girme hakkına sahip olurken, girdiği sınavdan başarısız oldu. Özdemir, yurtdışı kadroları için açılan sınavdan 65 puan alarak elenirken, başarılı adayların mülakatını yapma sorumluluğunu aldı.
Netgazete