Polislikten Memurluğa Geçenler Neleri Kaybederler?
Emniyet Hizmetleri sınıfı, diğer memuriyet hizmet sınıflarına göre, daha avantajlıdır. Bu hizmet sınıfında göreve başlayanların derece ve kademeleri, öğrenim durumuna göre, diğer hizmet sınıflarından 1-2 derece daha ileridedir. Ancak, çalışma şartları çok ağır olduğu için polis olarak görev yapanlar sık sık diğer kamu kurumlarına geçiş yapmaya çalışmaktadır. Geçiş yapan polis memurlarının hak kayıplarına ilişkin dosya için başlığa tıklayınız.
SORU:
1996 yılında lise mezunu polis memuru alarak 11/1 dereceden göreve başladım 2002 yılında bir kamu kuruluşuna yatay geçiş yaptım. Fakat emsal uygulamasından dolayı bana bulunduğum derecede 4 yıl bekleme yaptılar. Şu anda 7/2 derecede 2 yıldır beklemedeyim. Bu mevzuata uygun mu?
EMNİYET HİZMETLERİ SINIFININ AVANTAJI
Emniyet hizmetleri sınıfında göreve başlayan polis memurlarının daha ileri derece ve kademeden göreve başlaması, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 maddesinin ortak hükümler bölümünün (A) bendinin 8 inci fıkrasının (a) bendinde düzenlenmiştir. bu bent hükmü şu şekildedir:
"a) Emniyet hizmetleri sınıfına girenlerden:
İlkokul, ortaokul ve dengi okulları bitirenler; ilkokul ve ortaokulu bitirenlerin
giriş derecelerine iki derece,
Lise ve dengi okulları bitirenler, liseyi bitirenler için tespit edilen giriş
derece ve kademesine bir derece bir kademe,
Yüksek öğrenimi bitirenler aynı yüksek öğrenimi bitirenler için tespit edilen
giriş derece ve kademesine bir derece."
Bu maddeye göre, soruyu soran lise mezunu arkadaş, memuriyete diğer polis memurlarının aksine bir derece bir kademe daha ileriden başlamıştır.
POLİSLİKTEN MEMURLUĞA GEÇENLER KAÇ YIL KADEME VE DERECE İLERLEMESİ YAPAMAZ?
657 sayılı Kanunun 71. maddesinde sınıf değişikliği yapanların bekleyecekleri derece ve kademe süresi hususu düzenlenmiştir. Bu hüküm şu şekildedir:
"...Eski sınıflarında, görev alacakları yeni sınıfa göre memurluğa daha yüksek bir derece ve kademeden başlamış olup da sınıf değiştirenlerin yeni görevlerindeki ilk ilerleme süreleri eski sınıflarında kazandıkları derece ve kademelere tekabül eden süre kadar uzatılır ve bu süre tamamlanıncaya kadar kendilerine sınıf değiştirmeleri sırasında bulundukları derecede kademe ilerlemesi verilmez."
Bu maddeye göre, emniyet hizmetleri sınıfından göreve başladığı için bir derece bir kademe ileriden başlayan bir polis memuru, sınıf değiştirip eğer genel idare hizmetleri sınıfından bir göreve atanırsa, bir derece 3 yıla denk olduğu için, toplam 4 yıl boyunca hiç kademe ilerlemesi yapamayacaktır. Kişi ortaokul mezunu olsaydı bu süre 6 yıl olacaktı. Yükseköğrenim mezunları için bu süre, bir derece üzerinden, 3 yıldır.
EN BÜYÜK HAK KAYBI TAZMİNATLARDADIR: 248 YTL
Bir memurun en önemli maaş kalemi özel hizmet tazminatıdır.
Polis memurunun özel hizmet tazminatı miktarları, 675 sayılı Kanun 152 maddesine dayanılarak çıkarılan, 17/4/2006 tarih ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara" göre, şu şekildedir.
Zam ve Tazminatlara İlişkin 160 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği
"10- Polis Memurlarından;
-3 ve 4 üncü derece kadrolardan aylık alanlar...........................................
: 118
-5, 6 ve 7 nci derece kadrolardan aylık alanlar................... : 111
-8, 9, 10 ve 11 inci derece kadrolardan aylık alanlar.............. : 102"
Memur kadrosunda görevli devlet memurları kadrosunda görevli devlet memurların özel hizmet tazminat oranları ise şu şekildedir:
"2- Diğerlerinden;
-8-15 inci derecelerden aylık alanlar..........................................................
:48
-Diğer derecelerden aylık alanlar...................... ... ............ . :
49"
Görüleceği üzere 8. derecede, Emniyet hizmetleri sınıfında yer alan bir polis memuru ile GİH'te yer alan bir memur arasında 54 puanlık bir fark bulunmaktadır.
Bunun mali boyutu: 248 YTL'dir. (9500*0.04835*54/100)
Bir başka deyişle, polis memuru eğer ek ödemesi olmayan bir kamu kurumuna geçerse sadece tazminattan dolayı maaşı 248 YTL azalacaktır.
KADEME İLERLEME YAPILMAMASININ MAAŞA ETKİSİ NEDİR?
Soru özelinde bu konuyu irdeleyeceğiz...
Soru soran polis memuru, 4 yıl boyunca ilerleyemeyecek ve 7 inci derecenin 2. kademesinde kalacaktır. Sonraki 4 kademenin maaş etkisi 90 puandır. Bununda mali boyutu: 90 *0,04835=4,35'dir.
GÖREVDE YÜKSELME BAĞLAMINDA KONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
Danıştay kararına göre diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet sürelerinin görevde yükselme uygulamalarına esas hizmet süresinde değerlendirilmemesi yönündeki uygulamalar yanlıştır.
Danıştay kararı için tıklayınız.
Diğer taraftan, bir polis memurunun kendi kurumunda pek fazla yükselme olanağı bulunmamaktadır. Zaten emniyet hizmetleri sınıfına yapılacak atamalar görevde yükselme kapsamında değildir.
Bu bağlamda, GİH'e geçen bir polis memurunun açılacak sınavlarla objektif kıstalara göre şef veya şube müdürü olması mümkündür.