Yargıtay Başkanı 'bireysel başvuru'ya karşı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2007 17:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Başkanı Osman Arslan, ''Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı tanınmasına karşıyım, bunun en az yararı kadar zararı olur'' dedi.

Bakü'de bulunan Arslan, Azerbaycan Anayasa Mahkemesi Başkanı Ferhat Abdullayev ile görüşmesinde, Türkiye'deki hukuk sistemiyle ilgili bilgi verirken, Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hakkıyla ilgili tartışmalara da değinerek, bu hakkın tanınmasının iç hukuk yönünden yeni bir kazanım gibi algılanabileceğini ve binlerce davanın Anayasa Mahkemesi'ne intikalinin söz konusu olduğunu söyledi.

Arslan, ''Biz geçen sene 600 bin karar (dava kararı) aldık. Bu 600 bin kararın yüzde 10'u, 60 bin dava Anayasa Mahkemesi'ne gider. Anayasa Mahkemesi'nin bu davaları incelemesi ve sonuçlandırması mümkün değildir'' diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nde halen 4'ü yedek, 15 üye bulunduğuna işaret eden Arslan, bu sayının artırılması gibi bazı düzenlemeler yapılması durumunda bile bu yükün taşınmasının mümkün olamayacağını belirtti.

Türkiye'nin bölücü terörle de mücadele ettiğine dikkati çeken Arslan, bu yönde halen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gidilebildiğini ifade ederek, ''bireysel başvuru hakkı tanınması durumunda Anayasa Mahkemesi'nin de iç hukuk yolları arasında bulunacağını, bunun da adeta başvuruların teşvik edilmesi, özendirilmesi anlamına geleceğini'' dile getirdi.

Arslan, bir süre önce Almanya'da Federal Yargıtay Başkanı ile de aynı konuda görüşmeler yaptığını anlatarak, birçok ülkede Anayasa Mahkemesi bulunmadığını, Anayasa Mahkemesi bulunan ülkelerin bir bölümünde de bireysel başvuru hakkının bulunmadığını kaydetti.

"Söz konusu hakkın tanınarak, AİHM öncesinde süzgeç oluşturma amacının da gerçekleştirilemeyeceğini" söyleyen Arslan, ''Aksine, Dimyat'a pirince giderken, evdeki bulgurdan olunur'' dedi.

''Türk Yargıtayı, (Anayasa Mahkemesi'ne) bireysel başvuru olayına sıcak bakmıyor. Buna ben dahil, başında olduğum kurumun tamamına yakını olumlu yaklaşmıyor'' diyen Arslan, ''hukukçu olarak katı olmadıklarını, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurunun yararıyla ilgili somut bilgi, belge, uygulama görmeleri durumunda bu düşüncelerinin değişebileceğini, ancak şu andaki bilgilerine göre söz konusu uygulamanın dile getirildiği kadar yararlı olmayacağı düşüncesinde olduğunu'' kaydetti.

Türkiye'deki hukuk sistemi hakkında da bilgi veren Arslan, bu alanda Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Askeri Yargı olmak üzere dört tür yargı organı bulunduğunu ifade etti.

Arslan, bu organlar arasında hiyerarşi bulunmadığını, birinin kararına diğerinin karışmadığını anlatarak, bu organların çalışma sistemleriyle ilgili bilgi verdi.

Konuşmasında ikili ilişkilere de değinen Arslan, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin her alanda giderek geliştiğini, aynı şekilde hukuk alanındaki ilişkilerin de geliştiğini söyledi.

-ABDULLAYEV?

Azerbaycan Anayasa Mahkemesi Başkanı Abdullayev de ülkesinin hukuk yapısı ve başında olduğu kurum hakkında bilgi verirken, vatandaşların iç hukuk başvurularında Temyiz Mahkemeleri'nden sonra aynı anda hem Anayasa Mahkemesi'ne, hem de AİHM'ye, aynı süreçte başvurabildiklerini ifade etti.

Geçen yargı döneminde kendilerine binlerce başvuru yapıldığını, ancak kendilerinin her davaya bakmadıklarını anlatan Abdullayev, yapılan başvuruların ancak binde 3 kadarını kabul ederek incelediklerini ve sonuca bağladıklarını söyledi.

Müracaatların çokluğu nedeniyle ilk başvuru bölümüne ayrı bir önem verdiklerine işaret eden Abdullayev, başvuru bölümünde çalışan görevlilerin, gelen başvuruların büyük çoğunluğunu geri çevirdiğini, ancak aynı zamanda geri çevrilen başvuru sahiplerine de hukuki açıdan neler yapılması gerektiğinin detaylı olarak anlatıldığını kaydetti.

Arslan ve beraberindekiler, daha sonra Anayasa Mahkemesi binasını dolaşarak, incelemelerde bulundu.

Bakü ziyareti kapsamında yarın Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Oktay Esadov tarafından kabul edilecek olan Arslan'a Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da refakat ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber