Dünyaya yine gelsem öğretmen olurum

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 22 Kasım 2007 08:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mesleğimizi seviyoruz bir de maaşımız artsa

Eğitim Bir Sen Türkiye genelinde 10 bin öğretmenle görüşürek bir araştırma yaptı. Araştırma sonucuna göre öğretmenler mesleklerini severek yapıyorlar ama aldıkları maaştan hiçbiri memnun değil.

OKTAY MEHMET-ORHAN TURAN-YAKUP BULUT / İSTANBUL ANKARA

Eğitim Bir Sen yaptığı bir araştırmada öğretmenlerin mesleklerine bakışlarını ve beklentilerini gözler önüne serdi. Kırsal alanda çalışan öğretmenlerin yüzde 95.2'si 'çalıştıkları çevreye göre ek ücret" talebinde bulundu. Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, "Doktorlar gibi öğretmenlere de Doğu hizmetine özendirmek için ek ücret verilmesi gerektiğini" dile getirdi. Eğitim Bir Sen'in verilerine göre, Türkiye'de 402 bin 829 öğretmen bulunuyor. Bunların yüzde 15-20'si ek iş yapıyor. Bu da en az 60 bin öğretmenin, özel ders, seyyar satılıcık ve şoförlük gibi ek işler yaptığı anlamına geliyor. Bu tabloyu değerlendiren Eğitim Bir Sendikası Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu öğretmenlerin en büyük sıkıntılardan birisinin öğretmenlik dışında ikinci bir işte daha çalışmak olduğunu söyledi. Aldıkları maaşla geçinemeyen öğretmenlerin pazarcılık, şoförlük gibi ek işler yapmak zorunda kaldığını belirten Gündoğdu, yaptıkları bir araştırma sonucunda, öğretmenlerin yüzde 60'nın kiracı olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.

Mesleğe yeni başlayan bir öğretmenin 840 YTL maaş aldığını ve Türkiye'de en düşük maaş alan çalışanlar arasına eğitimcilerin olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, "Bu maaşla geçinme çok zor" yorumunu yaptı.

DÜNYAYA YİNE GELSEM ÖĞRETMEN OLURUM

Öğretmenlerin kendi mesleklerinden memnuniyetleri de araştırmada ön plana çıktı. Öğretmenlerin yüzde 56,1'i yeniden meslek seçme şansı olsa yine öğretmenliği seçeceğini söyledi. Öğretmenler bu mesleği seçme nedeni olarak yüzde 33,4 oranında "Topluma faydalı olmak için", yüzde 22,2 "Çok sevdiğim için", yüzde 22,6 "İş garantisi olduğu için", yüzde 9,7 "Saygınlığı için", yüzde 5,1 "Çevremin etkisiyle", yüzde 7,1 oranında "Ailem istediği için" yanıtını verdi. Araştırma 81 ilde anket şeklinde 10 bin öğretmen üzerinde gerçekleştirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber