Öğretmene cumhuriyet mitingi cezası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Kasım 2007 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İzmir'de cumhuriyet mitingine katıldığı ve 19 Mayıs'ta öğrencilerine Atatürk portreli tişört giydirdiği gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan beden eğitimi öğretmeni, maaş kesme cezası aldı

MEHMET ÇINAR Isparta DHA

Isparta Merkez'deki IYAŞ Selçuklu İlköğretim Okulu'nda beden eğitimi öğretmeni olan Halil İbrahim Özçimen (52) hakkında 13 Mayıs'ta İzmir'de yapılan cumhuriyet mitingine katıldığı ve 19 Mayıs törenlerinde öğrencilerine ön yüzünde Atatürk portresi, arka yüzünde "Cumhuriyete Sahip Çık" yazılı tişört giydirdiği gerekçesiyle soruşturma açıldığı ortaya çıktı. Öğretmene, 30'da 1 oranında (40 YTL) maaş kesme cezası verildi.

Alınan bilgiye göre, Milli Eğitim Müdürü Tacettin Yılmaz, 19 Kasım 2007'de Özçimen'e gönderdiği yazıda soruşturmaya ilişkin raporun ve öğretmenin savunmasının incelendiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

'Okul idaresinin haberi yok'

"Okul idaresinin haberi olmadan il dışına çıkarak, 13 Mayıs 2007 Pazar günü İzmir'de yapılan Cumhuriyet mitingine katıldığınız, okul idaresinin karşı çıkmasına ve yapılan uyarıyı hiçe sayarak, İzmir'den getirdiğiniz ön yüzünde 'Atatürk', arka yüzünde 'Cumhuriyete sahip çık' yazılı 12 tişörtten 11 tanesinin üzerindeki yazının kapatılarak, okulda kutlanan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında spor kulübü öğrencilerine giydirdiğiniz sübut bulunmuştur. Bu nedenle 675 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince tevhiden 1/30 oranında aylıktan kesme cezası ile tecziye edildiniz."

Özçimen, 30 Ekim'de müfettişlere verdiği yazılı savunmasında, mitinge mesai saati dışındaki bir günde, devlet memuru olarak değil cumhuriyetin tüm değerlerine sahip çıkmak isteyen bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak katıldığını belirtti. Bu mitinglere binlerce kamu çalışanının katıldığını vurgulayan Özçimen, "Bu mitinglere katılmaktan büyük onur duydum" dedi.

'Cezayı gururla taşıyacağım'

Tişörtleri de öğrencilerine büyük bir gururla giydirdiğini kaydeden Özçimen, şunları söyledi:

"Ben bir Atatürkçüyüm, Cumhuriyet çocuğuyum. Anayasa'mızın vermiş olduğu, 'Cumhuriyeti, Atatürkçülüğü öğrencilere öğretme' tavrını 19 Mayıs'ta gerçekleştirmiş oldum. Eğer bu bir suçsa, Atatürk, cumhuriyet ve ilkeleri hakkında bilgilendirme yapmamız gerektiği konusu neden müfredatta yer alıyor? Asıl suçlu olanlar bu ilkelere sahip çıkmayanlar, sahip çıkanları suçlu olarak yargılayanlar. Gelecek cezayı dosyamda onurla taşıyacağım."

Okul müdürü teklif etti müfettişlerimiz inceledi

Özçimen'e müfettiş raporu ve savunma doğrultusunda ceza verildiğini söyleyen Yılmaz ise tebliğ yazısının içeriğini tam olarak hatırlayamadığını ancak cezanın 'il dışına izinsiz çıkma'dan ötürü verilmiş olabileceğini söyledi.

Okul Müdürü Süleyman Karaca da il dışına izinsiz çıktığı için soruşturma açıldığını ve soruşturma talebinin kendisinden geldiğini kaydetti.

Bu arada Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Özçimen hakkında soruşturma başlatan ve maaş kesim cezası veren Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğü hakkında inceleme başlattı.

İşte yasa maddesi

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125'inci Maddesinin C bendinin g fıkrası, memurun ikamet ettiği ilin hudutlarını izinsiz terk etmesi halinde, ilk sefer için 30'da 1 oranında aylıktan kesme cezası uygulanması, tekrarı halinde cezanın 8'de 1 oranına kadar çıkarılabileceği düzenleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber