Bürokratik işlemler 8 dakikaya indirilince takipçilere iş kalmadı
Türkiye'de son yıllarda kamu kurumlarındaki merkeziyetçi sistemin terk edilmesi, iş takipçiliği yaparak geçinenleri zora soktu.
Bölge müdürlüklerinin aktif hale getirilip, e-devlet projesinin uygulanmasıyla birlikte aylar süren işlemlerin birkaç dakikada tamamlanması takipçilerin iş alanını daralttı. Bu gelişmenin somut örneği bürokrasinin yoğun olduğu kurumlardan birisi olan Sanayi ve Ticaret il müdürlüklerinde yaşanıyor. 2 sene öncesine kadar nüfus cüzdanı ve pasaport alımı gibi basit işlem bile günlerce sürüyordu. Bazı işlemler için vatandaşın nüfusa kayıtlı olduğu yere gidip işlemlerini takip etmesi gerekiyordu. e-devlet projesiyle tüm müdürlüklerin bilgisayarlarla birbirine bağlanması sayesinde nüfus cüzdanları 10 dakika içinde, pasaport 3-4 saatte verilmeye başlandı.
İstanbul Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hilmi Sezer, süreci şöyle anlatıyor: "Vatandaş sicil belgesi için gerekli tüm belgeleri topladıktan sonra dilekçe yazıp bize getiriyordu. Biz dosyayı inceleyip onay için vilayete gönderiyorduk. Onaydan sonra bize gelen dosyayı biriken diğer dosyalarla Ankara'ya ulaştırıyorduk. Eğer eksik bir evrak varsa tekrar bize gönderiliyordu. Ankara'ya Türkiye'nin 81 vilayetinden belgeler gönderildiği için dosyanın incelenmesi uzun zaman alabiliyordu. Süreç 2-3 ayı bulabiliyordu. Bakanlık tarafından işletmelere ilk önce geçici bir belge gönderiliyordu. Firmalar ancak 7-8 ay sonra sürekli sanayi sicil belgesi alabiliyorlardı.?
Yurtdışındaki firmalara da danışmanlık yapan mali müşavir Ali Çetin, belgelerin
kısa sürede verilmeye başlanmasıyla birlikte herhangi bir odaya kayıtlı olmadan
çalışan iş takipçilerinin azaldığını anlatıyor. Devlet kurumlarında işlemlerin
kısa sürede tamamlanması, firma sahiplerini hem maddi hem manevi olarak olumlu
etkiliyor. Doğalgaz firmalarına mühendislik hizmeti veren 2A şirketinin sahibi
Abdülkadir Örücü, sanayi sicil belgesi ve yeterlilik belgesini bir gün içinde
aldığını anlatıyor.
zaman