Faizler 2009'dan önce % 1'in altına gerilemez

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Aralık 2007 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Merkez Bankası'nın eylül ayında başladığı faiz indirim sürecine 2008 başında da devam etmesini beklediklerini dile getiren Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, ?Önümüzdeki dönemde reel faizlerin gerilemesi, nominal faizlerin düşmesine; bu da siyasi ve ekonomik istikrarın korunmasına bağlı? diye konuştu. Konut kredisinde aylık yüzde 1'in altında faiz oranlarının 2009'dan önce gerçekleşmeyeceğini öngören Bayazıt, mortgage piyasasındaki asıl büyümenin 2008 sonrasında hızlanacağını söyledi.

Bankanız ve sektör açısından 2007 yılının değerlendirmesini yapar mısınız?

Yapı Kredi açısından 2007 yılı, bankanın gerçek gücünü ortaya çıkarmaya başladığı bir dönem oldu. 2006'da tamamlanan birleşme sürecinin ardından bütünleşme çalışmalarını da tamamlayarak sermaye yapımızı güçlendirdik ve sermaye yeterlilik oranlarımızı iyileştirdik. İki seçimin yaşandığı 2007 yılı risk potansiyeli yüksek bir yıl olarak görülüyordu. Ne var ki, Türk ekonomisindeki istikrar bu kaygıları boşa çıkardı. ABD'deki mortgage krizi gibi yurtdışı kaynaklı dalgalanmaların dahi Türkiye'deki etkileri son derece sınırlı kaldı.

KREDİLERE ?VIP' DOPİNGİ

2007 yılında hedeflerinizi ne ölçüde gerçekleştirebildiniz?

En son açıklanan 2007 üçüncü çeyrek bilançomuza göre mevduat büyüklüğümüz 31,5 milyar YTL'ye ulaşırken, kredi hacmimiz ise yıl başından bu yana yüzde 12'lik bir artışla 25,2 milyar YTL seviyesine yükseldi. Bu rakamlar Yapı Kredi'nin 2007'de elde ettiği sağlıklı ve istikrarlı büyümeyi gösteriyor. 3. çeyrek performansımız Yapı Kredi'nin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde büyüdüğünün bir göstergesi. Özellikle KOBİ'lere ve tüketicilere tahsis edilen kredilerdeki artışın desteğiyle, Yapı Kredi'nin toplam kredi portföyündeki perakende bankacılık payı yüzde 50 seviyesine yükseldi. Yılbaşından bu yana KOBİ'lere yönelik sürdürdüğümüz ?VIP? programının olumlu sonuçlarını alıyoruz. Kredi kartlarındaki 19 yıllık liderliğimizi pekiştirecek yeni yapılanmamızla World'ü daha da güçlü bir platform haline getirdik. Vakıfbank ile kredi kartlarındaki işbirliğimiz, kredi kartı ciro ve kart sayısında bugüne kadarki en büyük işbirliği özelliğini taşıyor.

KONSOLİDASYON TRENDİ SÜRECEK

2008 yılında Türk bankacılık sektöründe ne gibi gelişmeler bekliyorsunuz?

Önümüzdeki dönemde reel faizlerin gerilemesi, nominal faizlerin düşmesine; bu da siyasi ve ekonomik istikrarın korunmasına bağlı. Yurtdışı piyasalardan ciddi bir olumsuz etki gelmediği takdirde faiz oranlarındaki düşüşün, 2008'de kredi hacimlerinde önemli artışlara neden olmasını bekliyoruz. Bu özellikle bireysel krediler ve KOBİ kredilerindeki güçlü performanstan kaynaklanacak. Sektörde konsolidasyon trendinin sürmesi ve rekabetin daha da yoğunlaşması beklenebilir.

HEDEF HER ALANDA %10 PAZAR PAYI

Yapı Kredi'nin 2008 hedefleri nedir?

Önümüzdeki dönemde Yapı Kredi, bankacılığın tüm kollarında koymuş olduğu liderlik hedefine ulaşmak için var gücüyle çalışmaya devam edecek. Büyüme odağımızı koruyarak, bankamızın doğal pazar payı olan %10 seviyelerine tüm ürün ve hizmet kategorilerinde ulaşmak için atılımlarımızı sürdüreceğiz.

Önceliğimiz sürdürülebilir değer yaratan bir yapıya sahip olmak. Bunu sağlamak için ise aktiflerde büyüklük kadar hem aktiflerin hem de gelirlerin kalitesi ve dağılımına odaklanmak gerektiğini düşünüyoruz. Bu yaklaşımın doğal bir sonucu olarak da piyasa değerimiz artacaktır. Ayrıca 2007 yılında hızlı bir şekilde başlattığımız şubeleşme atağımızı 2008 yılında da daha da hızlanarak sürdüreceğiz. Yeni açılacak şubelerimizle 2008 yılı sonunda şube sayısı anlamında ilk üç banka arasına yükselmeyi hedefliyoruz.

2008 yılında faizlerin seyrine ilişkin öngörülerinizi alabilir miyim?

2008'de faiz oranlarındaki düşüşün KOBİ kredileriyle birlikte, konut ve diğer tüketici kredileri piyasalarını canlandıracak seviyelerde olabileceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte özellikle konut kredisinde aylık yüzde 1'in altında faiz oranlarının 2009 yılından önce gerçekleşmeyeceğini ve bu nedenle de bu üründe büyümenin 2008 sonrasında hızlanarak süreceğini tahmin ediyoruz.

4 ANA İŞ KOLUNA ODAKLANACAK

Liderlik hedefine ulaşmak için hangi alanlara odaklanacaksınız?

Önümüzdeki dönemde segment bazlı hizmet modelimiz ve geniş şube ağımızla aktif büyüklüklerinde sektörün üzerinde bir artış sağlamayı bekliyoruz. Bu doğrultuda stratejik önceliklerimizi dört ana iş hedefine odaklanma olarak belirledik: Şube ağını belirgin şekilde genişletmek, Kredi kartlarında liderliği pekiştirmek, KOBİ bankacılığında büyümek, mevcut geniş müşteri tabanına erişim, daha zengin hizmet sunumu ve mortgage öncelikli olmak üzere tüketici kredilerinde büyüme yoluyla bireysel bankacılık alanında kârlılığı artırmak. Bunlara ek olarak yatırım fonlarındaki güçlü pozisyonun desteğiyle özel bankacılık alanında genişlemeye devam ederken, ticari ve kurumsal bankacılık alanlarında da seçici büyümek istiyoruz.

Ayfer ARSLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber