Milli Eğitim Bakanı Çelik: YÖK yasa tasarısı Haziran ayında kamuoyunun karşısında olacak

Haber Giriş : 19 Mayıs 2003 23:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli Eğitim Bakanı Çelik: YÖK yasa tasarısı Haziran ayında kamuoyunun karşısında olacak

Çelik, Buluşma Forumu'nun TBMM'de gerçekleştirdiği toplantıda yaptığı konuşmada, hür toplumun hür bireylerden oluşacağını belirterek, oturmuş demokrasilerde devletin ''orkestra şefi'' konumunda olduğunu belirtti.

Bakan Çelik, ''Eğer orkestra şefi kabiliyetli olursa her enstrümandan çıkan ses armoniye dönüşür, yoksa armoni değil kakofoni çıkar. Ülkemizde zaman zaman kakofoni çıkmasının nedeni budur. Ülkeyi yönetenler zurnaya diyorlar ki, 'senden neden keman gibi ses çıkmıyor'. Herkes kendisi gibi ses çıkarır. Çoğulculuk anlayışı budur. Siz insanları kereste gibi görüp, 'Biz sizi tek tip sopalar haline getiririz' diyemezsiniz. Böyle bir şey olmaz'' diye konuştu.

"FARKLILIKLARA TAHAMMÜL EDECEĞİZ"

''Çoğulculuk'' üzerinde ısrarla durulması gerektiğini vurgulayan Çelik, ''Farklılıklara tahammül edeceğiz. 'İnsan'ın kelime anlamı bile birarada paylaşarak yaşamayı gerektiriyor. O zaman bu kavga, şiddet, dehşet niye?'' görüşünü ifade etti.

''YÖK'E NASIL 'KABUS' DERSİNİZ?''

Forum'da öğrencilerin kendisine de mektup göndereceklerini hatırlatan Çelik, ''Mektup hazır mı, başlığı ne?'' diye sordu.

Mektubun başlığının ''Bu kabusun sonu ne zaman?'' olduğunu öğrenen Çelik, ''Kabus ne? YÖK'e kabus mu diyorsunuz? Olur mu canım, ülkemizin saygın kurumuna nasıl 'kabus' dersiniz?'' dedi. Çelik'in sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.

''YÖK İÇİN ANAYASA DEĞİŞİCEK''


''YÖK Yasa Tasarısı hazır'' diyen Çelik, daha çağdaş, özerk ve daha çok üreten, bilimselliğin ön planda olduğu, katılımcı ve çoğulcu bir üniversiteyi amaçlayan yasa tasarısı ile Haziran ayı başında toplumun önüne çıkacaklarını bildirdi.

Bakanlar Kurulu'na takdim edildikten sonra yasama yılı bitmeden TBMM'den çıkabileceğini belirten Çelik, ancak YÖK Yasası'nda değişiklik için Anayasa'da da değişikliğe gidilmesi gerektiğini hatırlattı.

Anayasa'nın 130. ve 131. maddelerinin değiştirilmesi için hazırlıklarını bitirdiklerini belirten Çelik, ''Biz hazırlıklarımızı bitirdik. Karar Yüce Meclis'indir. Meclis'te herhangi bir sorun olursa o zaman karar yüce milletindir. Millet kararını verecektir. Umut ediyorum ki, dünya standartlarını yakalamış bir üniversite hepimizi özlemidir.''

''CHP DESTEK VERMEDİ''

Çelik, konuşmasını bitirip öğrencilerin arasına oturduktan sonra bazı AB ülkelerinde seçme ve seçilme yaşının 18 olduğunu belirterek, milletvekili seçilme yaşının 30'dan 25'e düşürülmesini istediklerini, ancak bunun TBMM'den geçmediğini söyledi. Çelik, ''Günlük politika olsun diye söylemiyorum ama CHP destek vermediği için geçmedi'' dedi.

Öğrencilerin, ''Niye ormanlardan ayırmadınız?'' sözleri üzerine, ''Ayırma diye bir şey olmaz. Orman meselesinde de kamuoyuna anlatıldığı gibi değil. Gençlerin mutlaka temsil edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Umuyorum ki, bu da kısa zamanda geçer'' dedi
Hurriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber