Yargıtay ayağı kayan müşteriyi haklı buldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2007 11:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, İstanbul 5. Tüketici Mahkemesi'nin, bir mağazada düşerek ayağını kıran emekli İlbilge Kızılsümer'e, söz konusu iş yerinin toplam 6.800 YTL maddi ve manevi tazminat ödemesine ilişkin kararını onadı.

Bir bankanın iştirakinden emekli olan ve bir süre özel eğitim kurumlarında İngilizce öğretmeni olarak çalışan İlbilge Kızılsümer (58), yaklaşık 4 yıl önce, alışveriş için Kadıköy Söğütlüçeşme'deki ev eşyaları üzerine faaliyet gösteren bir mağazanın şubesinde merdivenlerden düşerek ayağını kırdı.

Kızılsümer, olayın ardından 10 Eylül 2003 tarihinde, Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği şikayet dilekçesinde, mağazanın 2. katındaki merdivenlerin son basamağından inerken düzlükte ayağının kayması nedeniyle sol ayak bileğindeki iki kemiğin kırıldığı kaydetti.

Dilekçesinde, ''iş yerinin, insanların dikkatli olması için merdivenlerin bitimine uyarı koyması ya da zeminin kaymaması için halı ve yolluk sermesi gerekirken bu önlemleri almadığını'' öne süren Kızılsümer, yerde biriken tozlardan kaydığını, ayağının kırılması nedeniyle mağdur olduğunu bildirdi.

Kızılsümer, dilekçesinde, iş yerinde, bir çok müşterinin de aynı şekilde kaydığını gördüğünü ifade ederek, ''tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yaralamaya sebep olduğunu'' ileri sürdüğü mağazadan şikayetçi oldu.

Başsavcılık ise Kızılsümer'in ayağı kaydığı için düşmesi, başkasına atfedilen bir suç olmaması ve olayın hukuki mahiyet arz etmesi nedeniyle ''kovuşturmaya yer olmadığına'' karar verdi. Başsavcılık takipsizlik kararında Kızılsümer'in hukuk davası açabileceğini de belirtti.

-HUKUK MÜCADELESİ-

İlbilge Kızılsümer, bu gelişme üzerine Kadıköy 4. Asliye Hukuk Mahkemesinde mağaza hakkında 5000 YTL maddi, 20.000 YTL de manevi olmak üzere toplam 25.000 YTL'lik tazminat davası açtı.

Dava aşamasında, 7 Ekim 2004 tarihinde, mahkemeye bir cevap dilekçesi sunan davalı mağaza avukatı Paşa Yılmaz, Kızılsümer'in, her iki elinde de poşetler bulunduğu halde hiçbir yere tutunmadan merdivenlerden inmeye çalıştığını, son katın merdivenlerinde teşhir ürünlerini incelemeye başladığını ve bir anlık dikkatsizlik sonucu düştüğünü savundu. Yılmaz, mağazadaki yapı malzemeleri nedeniyle, olay tarihine kadar hiçbir kazanın meydana gelmediğini öne sürerek, iş yerinin kusurlu olmadığını iddia etti.

Mahkemeye 24 Ocak 2005 tarihinde de bir başka dilekçe gönderen avukat Yılmaz, mağaza ve müşterilerinin sigortalı olduğunu belirterek, ilgili sigorta şirketinin de davaya dahil edilmesini talep etti. Sigorta şirketi avukatı Bayram Battal tarafından mahkemeye sunulan dilekçede, sistem kayıtlarında yapılan incelemede davanın taraflarına ilişkin herhangi bir sigorta poliçesinin tespit edilemediği vurguladı.

-YARGITAY, ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNİN KARARINI BOZDU-

Sigorta şirketini de davaya dahil ederek dosyayı bilirkişiye inceleten Kadıköy 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, 27 Eylül 2005 tarihinde davayı karara bağladı. Mahkeme kararında, davacının düşme sonucu tedavi gördüğü hastanede 3000 YTL'yi aşkın bir harcama yaptığını ve bu durumun doktor raporlarıyla sabit olduğu belirtti.

Kararında, ayağın kırılması ve çekilen acıyı dikkate alarak davacı Kızılsümer'e 5000 YTL'lik manevi tazminat ödenmesine hükmeden mahkeme, olayda iki tarafın da kusurlu olması nedeniyle 1.800 YTL'lik maddi tazminatın davacıya verilmesine karar verdi.

Karara ilişkin temyiz başvurusu üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, taraflar arasındaki uyuşmazlığın Tüketici Mahkemesinin görev alanına girmesi nedeniyle yerel mahkemenin kararını bozdu.

Dosyayı yeniden ele alan Kadıköy 4. Asliye Hukuk Mahkemesi de Dairenin kararına uyarak, ''görevsizlik kararı'' verdiği dosyayı İstanbul 5.Tüketici Mahkemesi'ne gönderdi.

-HAKİM KAYA: ''KIZILSÜMER DAHA DİKKATLİ OLMALIYDI''

Davayı kısmen kabul eden İstanbul 5. Tüketici Mahkemesi de söz konusu davayı 20 Mart 2007'de karara bağladı.

Tüketici mahkemesi hakimi Sevtap Kaya kararında, 1.800 YTL maddi, 5 bin YTL de manevi olmak üzere toplam 6.800 YTL'nin yasal faiziyle birlikte davalı mağazadan alınarak İlbilge Kızılsümer'e verilmesini kararlaştırdı. Mahkeme, Kızılsümer'in istediği diğer miktarın ise reddine hükmetti.

Daha sonra gerekçeli kararını açıklayan Hakim Kaya, ''bilirkişi raporunda belirtilen mağazanın yüzde 80 kusurlu olduğu yönündeki tespiti kabul etmeyerek, Kızılsümer'in havanın yağmurlu olmasını gözetleyerek daha dikkatli olması gerektiğini'' bildirdi.

Kızılsümer'in kusurunun yüzde 50 olduğuna kanaat getirdiğini ifade eden hakim Kaya, hastane masrafları için ödenen 3 bin 597 YTL'nin yarısına tekabül eden 1800 YTL'nin davalıdan alınarak kendisine verilmesine karar verdi. Hakim Kaya, günün ekonomik koşullarını gözönüne alarak Kızılsümer'e 5 bin YTL de manevi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

-KARAR ONANDI-

Kararı temyiz eden davalı mağazanın avukatı Paşa Yılmaz, yerel mahkeminin taraflar arasındaki yüzde 50'lik kusur oranını tahmini olarak verdiğini ve kararın maddi dayanaktan yoksun olduğunu savundu.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, davalı mağazanın temyiz itirazlarını reddederek, yerel mahkemenin kararını onadı.

Kararın kesinleşmesiyle mağazadan toplam 6.800 YTL tazminat kazanan İlbilge Kızılsümer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elde ettiği tazminatı bağışlayacağını söyledi. Kızılsümer, ''Şile'de bir öğrenci okutuyorum. Ayrıca 18 yıl öğretmenlik yaptım. Özellikle gecekondularda yaşayan öğrencileri okutmaya çalıştım. Benim ekonomik durumum iyi kazandığım parayı eğitim için hayır işlerinde kullanacağım. Bu ülke eğitimle kalkınır. İnsanlar hakkını aramasını bilmeli'' dedi.

Olay nedeniyle maddi ve manevi zarara uğradığı belirten Kızılsümer, insanların haklarını araması gerektiğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber