Aralık-şubat, borsaların yükseliş dönemidir

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Aralık 2007 07:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Borsalar geleneksel olarak aralık ayı içinde başlayan ve şubat ayını da kapsayan dönemde yükselişe geçerler. 'Ocak etkisi' olarak bilinen bu yükselişlerden İMKB endeksi de son sekiz yılda genel olarak olumlu etkilenmiş.

Bu dönem içinde yüzde 10 ile yüzde 75 aralığında yükseldiğini gördüğümüz İMKB endeksi bilinen en ünlü yükselişini 1999 Aralık-2000 Şubat içinde gerçekleştirerek yatırımcısına yüzde 75 kazandırmıştı.

Borsanın son sekiz yılda sadece 2000 Aralık-2003 Şubat döneminde gerilediğini, diğer dönemlerde ise ciddi yükselişler kaydettiğini görüyoruz. (2000-2002 Aralık -Ocak döneminde yüzde 10 yükselişler yaşanmış, 2002 Aralık-2003 Şubat döneminde ise seçim faktörünün etkisiyle kâr satışları etkili olmuştur.) Borsanın genelde aralık-şubat dönemlerinde belirgin bir yükseliş kaydettiğini söyleyebiliriz.

Borsa, aralık ayına da hızlı bir başlangıç yaptı. Analizlerimizi takip edenler hatırlayacaklardır, iki hafta önceki yazımızda endeksin 50 bin puanı görse bile 11 Aralık'taki Amerikan Merkez Bankası (FED) toplantısı öncesi yükselişe geçerek 56 bin puanın üstüne çıkabileceğini belirtmiştik. Ancak çok ciddi bir ralliden söz etmenin söz konusu olamayacağını da eklemiştik. Gerçekten de 56 bin puan, faiz kararı öncesi geçildi. Alımlar bankacılık, holding ve diğer İMKB 30 hisselerinde yoğunlaştı. Diğer borsalarda da yükselişler devam ediyor. Endeksler bir kez daha yıl içi zirve noktalarına yaklaşmış durumda.

11 Aralık'taki ABD Merkez Bankası toplantısı öncesi açıklanan olumlu istihdam ve işsizlik verileri, faiz indiriminin oranını etkileyebilecek gibi görünüyor. Bu nedenle çarşamba gününe kadar piyasalar nefesini tutup alınacak faiz kararına odaklanacaktır. 31 Ekim'deki toplantı sonrası beklentilerin gerçekleşmesiyle İMKB yüzde 11 değer yitirmişti. Son iki ayda yükselen enflasyon sebebiyle bu ay içinde yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısındaki kararlar yatırımcılar tarafından merakla bekleniyor.

Hatırlanacağı gibi 14 Kasım'daki toplantıda yükselen enflasyona rağmen faiz indirimlerine devam eden Merkez Bankası toplantı tutanaklarında bundan sonraki olası faiz indiriminin zamanlaması ve miktarının dünya piyasalarındaki gelişmelere ve orta vadeli enflasyonu etkileyen diğer değişkenlere bağlı olacağı vurgulanmıştı. Ayrıca her türlü yeni veri ve haberin kurulun geleceğe yönelik duruşunu gözden geçirmeye yol açacağına dikkat çekmişti.

Bu nedenle önce global piyasaların takip ettiği FED kararı beklenecek, ardından yüksek çıkan kasım ayı enflasyon verilerine rağmen Merkez Bankamızın faiz indirimini sürdürüp sürdürmeyeceği belli olacaktır. Kasım ayı enflasyonunun olumsuzluğuna rağmen orta vadeli düşüş eğiliminin süreceği beklentisi nedeniyle faiz indiriminin devam etmesi sürpriz sayılmamalıdır.

Borsa endeksine dönecek olursak, beklentilerin sona ermesiyle birlikte 12 Aralık'tan itibaren kısa süreli bir geri çekilme söz konusu olabilir. Ardından yazımızın başında da değindiğimiz ocak ayı geleneksel yükselişi gündeme gelebilir. İstatistiklere önem veren yatırımcılar, şubat sonuna kadar hissede kalmayı tercih edebilirler. Tek endişe borsaların zirve noktalarına yakın olmaları ve bu nedenle fiyatları aşağı çekmek isteyecek global aktörlerin olumsuz haberler yayarak satış baskısı yapma isteği olacaktır.

2008 yılında, başta paritelerdeki hareketler olmak üzere dış gündem olarak gelecek yıl kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimleri, petrol, altın ve bakır fiyatlarındaki eğilimler hisse senedi piyasaları üzerinde etkili olacaktır. 2004 yılı ABD seçimleri öncesi lokomotif endeks olarak bilinen Dow Jones endeksinin 8 ay boyunca düşüş eğiliminde olduğunu, seçimlerin ardından yükselişe geçtiğini bir not olarak düşelim.

İçerideki gelişmelere dönecek olursak, 2008 yılında başta kamu bankaları olmak üzere, elektrik dağıtımı, Tekel gibi özelleştirme ihaleleri beklenti oluşturarak yabancı fon ve kurumların ilgisini çekecektir. Türkiye'nin kredi notundaki bir artış beklentisi de yıl içinde endeksi yukarı taşıyabilecek en önemli faktörlerin başında gelecektir.

OPEC kararı fiyatı etkilemedi

Petrol fiyatları son bir yılda yüzde 70'e yakın değer kazandı. Dünya ekonomilerindeki büyümenin tetiklediği talep faktörüyle petrol gerçekten hayal bile edilemeyecek fiyatlara ulaştı. 21 Kasım'da 99 dolara ulaşan petrol fiyatları şu an 88 dolara gerilemiş durumda. 5 Aralık'taki OPEC toplantısında üretim artış kararı çıkmamasına rağmen korkulan olmadı. Ayrıca yine 5 Aralık'ta açıklanan ABD ham petrol stoklarındaki 8 milyon varillik artışa karşılık, benzin stoklarındaki 4 milyon varillik artışı sonrası fiyatlar düşüş eğilimini sürdürdü. Önümüzdeki günlerde doların güç kazanmasını devam ettirmesi halinde düşüşün sürmesi beklenebilir. Kritik seviyeler 82-78 dolar civarı olacaktır. Belirleyici faktör, doların diğer para birimleri karşısındaki seyri olacaktır.

Dolar yükselişe mi geçiyor?

Dolar son iki yılda Euro karşısında yüzde 26 değer kaybetti. 2004 yılındaki başkanlık seçimlerinden sonra sürekli olarak değer kaybı yaşayan dolar, 2008'de toparlanabilir mi? ABD para biriminin değer kazanması dünya ekonomilerinde bir daralma işareti olarak algılanacaktır. ABD Merkez Bankası FED'in 11 Aralık'ta yapacağı toplantı öncesi gelen kasım ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerinin beklenenden iyi gelmesi, toplantı öncesi faiz kararına yönelik kuşkular oluşturdu. Başkanlık seçimleri öncesi doların yükselişe geçeceği yönündeki beklentileri destekleyen veriler gelmeye devam etmesi halinde, dikkat edilecek kritik nokta 1,45 olacaktır. Bu nokta aşağı kırılacak olursa 2006 yılından itibaren düşüşe geçen dolar, Euro karşısında yüzde 7-10 arasında bir atak yapabilir.

GEÇEN HAFTANIN [EN] LERİ

Değer kazananlar (%)

01 - Silverline 20,69

02 - Ege Gübre 15,79

03 - Reysaş Lojistik 14,46

04 - Anadolu Cam 14,17

05 - THY 13,92

06 - Kartonsan 12,40

07 - Albaraka Türk 12,26

08 - Plastikkart 12,14

09 - Petrokent Turizm 11,28

10 - Asya Katılım B. 11,22

Değer kaybedenler (%)

01 - EGS G. Menkul -8,33

02 - İnfo Tren YO -5,77

03 - Koza Davetiye -5,61

04 - Escort Computer -5,61

05 - Eminiş Ambalaj -5,56

06 - AFM Film -5,22

07 - Metro Y. O. -5,11

08 - Altınyağ -4,88

09 - Şeker Piliç -4,65

10 - Y. Kredi Sigorta -4,50

Uyarı notu

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

SELİM IŞIKLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber