TOKİ'den yeni hedefler

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 16 Aralık 2007 11:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, yeni hedeflerini son kitabı Bir İnsanlık Hakkı: Konut'ta açıkladı. TOKİ, kentsel yenileme ve alt gelir grubuna yönelik konut yapımına ağırlık verecek

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, yeni hedeflerini açıkladı. TOKİ Başkanı, yapım kalitesini yükselterek, ?Kentsel yenileme projelerine, alt gelir grubu ve yoksullara sosyal konut üretimine ağırlık vereceğiz? dedi. Bayraktar, 4,5 yıllık TOKİ uygulamaları hakkında bilgi verdiği ikinci kitabında, deneyimlerini ve konut üretiminde karşılaştıkları sorunları da anlattı.

MİLLETE HİZMETKARLIK VARDIR

?Bir İnsanlık Hakkı: Konut-TOKİ'nin Planlı Kentleşme ve Konut Üretim Seferberliği? adıyla yayınlanan kitap, Atatürk'ün ?Millete efendilik yoktur, hizmetkarlık vardır, bu millete hizmet eden onun efendisi olur? sözü ile başlıyor. Önsözde ?sosyal konut politikaları üretmenin, sosyal devlet olmanın bir gereği? olduğuna işaret eden Bayraktar, ?TOKİ'de 4,5 yılı geride bırakırken, 81 ilde her türlü sosyal tesis ve çevre düzenlemeleriyle birlikte 280 bin konutun inşaatının başlatılmış, bunların 150 bininin tamamlanmış olduğunu söylemenin mutluluğunu duyduğunu? belirtiyor. Yaşanan deneyimi kamuoyunun bilgisine sunmak amacıyla kitabı yazdığını kaydeden TOKİ Başkanı, ?Modern yerleşim alanlarında, sağlam ve kaliteli evlerde yaşamanın bir insanlık hakkı? olduğunu vurguluyor.

KENTSEL YENİLEME'YE ÖNEM

TOKİ Başkanı Bayraktar, son kitabında yeni hedeflerini şöyle sıraladı: ?TOKİ olarak önümüzdeki dönemde, yapım kalitemizi de yükselterek belediyelerle işbirliği halinde Gecekondu Dönüşüm- Kentsel Yenileme Projeleri'ne ağırlık vereceğiz. Yine aynı şekilde alt gelir grubu ve yoksullara yönelik yaptığımız sosyal konut üretimine hız kazandıracağız. Bu konudaki başarılı uygulamalarımız artarak devam edecek. Eğitim tesisleri, sosyal donatılar, ağaçlandırma ve çevre düzenlemesi yapımına da ağırlık verilecek. Tarihi doku ve yöresel mimari dikkate alınarak geliştirilmesine katkıda bulunulacak. Tarımköy uygulamalarına ve arsa üretim çalışmalarına eğileceğiz. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Diyarbakır gibi büyük şehirlerimizde kurulacak uydukentlerle, kent merkezlerindeki nüfus baskısının azaltılması çalışmalarına ve yine orta ölçekli il ve ilçelerimizde örnek yerleşim birimleri oluşturmaya ayrıca önem ve ağırlık vereceğiz.?

KONUTTA BiN 200 $ KIRILMA NOKTASI

S oyak Genel Müdürü Emre Çamlıbel, konut satışında bin 200 dolar/metrekarenin kırılma noktası haline geldiğini söyledi. ODE Yalıtım'ın düzenlediği ?Dünya ve Türkiye Ekonomisi Penceresinden İnşaat Sektörünün Sürdürülebilir Büyümesi? konulu konferansta konuşan Çamlıbel, metrekaresi bin 200 dolar olan konutların hemen satılacağını fakat bu fiyatın para kazandırmaktan uzak olduğunu ifade etti. Bin 500 doların makul bir fiyat olduğunu fakat bununda satış zorluğu çıkardığını söyleyen Çamlıbel, ?100 metrekarelik bir konutun maliyeti 150 bin doları buluyor. Satış fiyatının yüzde 25-30'u ruhsat, vergi, vizelere gidiyor? dedi. Çamlıbel, dairelerin boyutlarının zamanla küçüldüğünü aktararak şöyle devam etti: ?1+1 dairelerimiz 40, 2+1'ler 70 ve 3+1'ler de 100 metrekare. Ortalama daire büyüklüğümüz 75 metrekare. 150 metrekarelik 2+1'ler de var. Biz aynı daireyi 75 metrekarede yaşanır hale getiriyoruz. Böylece maliyet düşmüş oluyor. Zaten tüketici de büyük konutlardan uzaklaşıyor. Büyük konut fazladan enerji tüketici ve temizlik gideri demek.?

EMİSYONUN YÜZDE 45'İ KONUTLARDAN

Ar-Ge birimlerinin son 1 yıldır enerji verimliliğine konsantre olduğuna işaret eden Çamlıbel, ?Bu çok önemli bir konu. Karbondioksit emisyonunda hep otomobiller ön planda. Aslında emisyonun yüzde 45'ini konutlar oluşturuyor. Bunu 2008'de masaya yatıracağız? dedi. Yapılan yeni konutların ihtiyaç sahiplerinden çok konutu olan tüketiciler tarafından satın alındığını da vurgulayan Soyak Genel Müdürü, yeni konutların yüzde 25'inin yatırım amaçlı alındığını sözlerine ekledi. Konferansa katılan ODE Yalıtım Başkanı Orhan Turan ise 2007'de sektörde birçok sorun ve karışıklığın yaşandığını belirterek, ?Dış ülkelerden iş çekebilirsek inşaat sektörünün önünü açık görüyorum. Bu alandaki başarımız inşaat sektöründen bir 10 yıl daha para kazanılabileceğine işaret ediyor? dedi.

TMSF LiBADiYE ARSALARINI SATIYOR

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Toprak Grubu'na ait, Libadiye arsalarının Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nü satışa çıkardı. Muhammen bedeli 490 milyon YTL olarak belirlenen Ticari ve İktisadi Bütünlük için 25 Aralık 2007 Salı gününe kadar kapalı zarfla teklif alınacak. Alınan tekliflerin ardından, 26 Aralık 2007 Çarşamba günü saat 11:00'da, TMSF Binası'nda yer alan Konferans Salonu'nda açık artırma düzenlenecek. İhale bedelinin 160 milyon YTL'lik kısmı peşin, kalan bakiye ise ilgili şartnamede belirtilen vade ve oranlarda ödenecek. İhaleye katılabilmek için ?Fon?un belirlediği hesaba 49 milyon YTL tutarındaki teminatın, ?Libadiye Ticari ve İktisadi Bütünlüğü Teminat Bedeli? açıklaması ile yatırılması gerekiyor. Teminatın yatırıldığını gösteren dekontun Şartname'de belirtilen kapalı zarflarla verilecek diğer belgeler ile birlikte 25 Aralık 2007 Salı günü saat 17.00'a kadar Satış Komisyonu'na teslim edilmesi yeterli görülüyor. Kurul'un ihaleye pazarlık usulü ile devam edilmesine karar vermesi halinde pazarlık, 28 Aralık 2007 Cuma günü aynı saat ve adreste gerçekleştirilecek. Şartname'yi satın almak isteyenler ise, yine Fon'un belirlediği hesaba 20 bin YTL yatırması ve Libadiye Ticari ve İktisadi Bütünlüğü Şartname Bedeli açıklaması ile dekontu ?Satış Komisyonu? na elden teslim etmeleri gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber