Mehmetçik, dün de, karadan girdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Aralık 2007 04:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK kamplarına pazar gecesi düzenlediği geniş çaplı hava saldırısının ardından dün de kara harekâtı gerçekleştirdi. Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Derecik kesiminde eylem hazırlığında olan bir grup PKK'lıya müdahale eden Mehmetçik, teröristleri takip ederken sınırdan 5 kilometre içeriye girdi.

Yaklaşık 2 saat süren çatışmanın ardından büyük kayıp veren teröristler kaçmaya başladı. Alınan bilgilere göre 700 civarında Mehmetçik, Irak sınırına iki stratejik noktadan girdi. Komandolar, Şemdinli'nin Beşikağaç kırsalından, özel birlikler de Şırnak'ın Uludere ilçesi Kato Dağı ve Andaç bölgesinden harekâta başladı. Diyarbakır'daki 7. Kolordu Komutanlığı'ndan kalkan helikopterler de Şırnak sınırına gitti. Kara harekâtı akşam saatlerinde tamamlanırken, askerlerimiz Irak topraklarından çekildi. Öte yandan bölgesel yönetime yakınlığıyla bilinen Peyamner Ajansı, peşmergelere 'kendisini savunma emri' verildiğini bildirdi.

Mehmetçik'in kara harekâtını uluslararası ajanslar flaş haber olarak duyururken, Reuters, üst düzey Türk askerî yetkiliye dayanarak verdiği haberde Mehmetçik'in sınırı 2-3 kilometre geçtiğini belirtti. Erbil'de Cihan Haber Ajansı muhabirine konuşan bölgesel Kürt yönetimi sözcüsü Fuad Hüseyin ise Türk askerinin İran-Irak sınırının kesiştiği Galireş bölgesine müdahale ettiğini söyledi. Operasyon, Ankara'da hava harekâtıyla başlayan hareketliliği daha da artırırken, dün gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan Tayyip Erdoğan, "Terör örgütüne karşı uluslararası hukuktan doğan haklarımızı kullanıyoruz." dedi. Bu konuda siyasî, diplomatik, askerî, sosyal ve ekonomik tedbirlerin alındığını kaydeden Erdoğan ekledi: "Uluslararası camia, yaklaşımımızı haklı bulmuştur, desteklemiştir. Ordumuz gereken neyse yapmaktadır."

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda canlı izlenen Türk savaş uçaklarının, PKK'nın Kandil Dağı ile çevresindeki kamplarını yerle bir etmesinden sonra dün erken saatlerde Hakkari'nin Şemdinli ilçesi yakınlarında eylem hazırlığında olan PKK'lı teröristlere yönelik geniş kapsamlı operasyon başlatıldı. Sınırdan sızma hazırlığı yapan teröristlerle sıcak temas sağlandı. Yaklaşık 2 saat süren çatışmanın ardından büyük kayıp veren ve kaçmaya başlayan teröristler takibe alındı. Alınan bilgilere göre; TSK birlikleri hava harekâtının ardından başlattığı kara harekâtıyla Kuzey Irak sınırına iki stratejik noktadan girdi. Stratejik öneme sahip Şemdinli'nin Beşikağak kırsalından komandolar girerken, özel birlikler Şırnak'ın Uludere ilçesi Kato dağı ve Andaç bölgesinden iç kesimlere kadar ilerledi. Bölge arasında bulunan Dağlıca bölgesi ise obüslerle tutuldu. Irak'a giren asker sayısının 700 civarında olduğu belirtilirken, Türk sınırına 5 kilometre uzaklığında PKK'nın Metina kampının bulunduğu Şanasen, Kaleraş ve Tedila bölgesinde sıcak temas sağlandığı kaydedildi. TSK'nın dün sabah itibarıyla tuttuğu bölge Irak'taki Zap, Avaşin ve Metina kamplarının bulunduğu Hakurk üçgenini kapsıyor. Güvenlik güçlerinin, hava harekatına karşılık teröristlerin toplu saldırıda bulunabileceği ihtimaline karşı sınırı tuttuğu belirtiliyor.

Ajanslar 'flaş' haber olarak duyurdu

Reuters Haber Ajansı ve Ajans Press, Türk askerî yetkililere dayandırdıkları haberlerinde Kuzey Irak'ta Türk komandolarının sınırdan 2-3 kilometre içeri girdiğini duyurdu. Komandoların saldırı hazırlığındaki terörist bir grupla sıcak temas sağladığı ve çatışma çıktığı bildirildi. Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) yakınlığı ile bilinen Peyamner Haber Ajansı da, 'Türk askerinin Kuzey Irak topraklarına girdiği ve bu sayının artmakta olduğu' haberini abonelerine duyurdu. Peyamner, '700'den fazla Türk askerinin Kuzey Irak'a 5 kilometre girdiğinin bildirildiğini' yazdı. Ajans, adı açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberde, 'Türk askerlerinin Begijni deresinden geçip; Şaneşan, Galireş ve Tedale köylerine yerleştiğini' dile getirdi.

Operasyonu tamamlayan Mehmetçik geri döndü

Irak'a kaçan terörist grubu takip ederken sınırı yaklaşık 5 kilometre geçen Mehmetçik, dün akşama doğru geri çekildi. Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkilisi Dr. Fuat Hüseyin, terör örgütü PKK'ya yönelik operasyon düzenleyen Türk askerlerinin Irak topraklarını terk ettiğini söyledi. Hüseyin, "Operasyon için giren Türk askerleri Irak topraklarını terk etti. Irak'ta bir tek Türk askeri bile kalmadı." dedi. Peyamner Haber Ajansı'na konuşan Hüseyin, "Türk askeri hiçbir şekilde Kürdistan Bölge Sınır Koruma güçlerine ait karakollara yakınlaşmadı." ifadelerini kullandı. Bölgedeki peşmergelere kendilerine karşı yapılacak herhangi bir saldırıya karşı savunma emri verildiğini kaydeden Hüseyin, şunları kaydetti: "Kürdistan Peşmerge Kuvvetleri'ne, Türk askerinin daha fazla öne çıkması ve sınırdaki Kürt köylerine zarar vermesi halinde, Kürdistan Bölge vatandaşlarının hayatlarının korunması için derhal savunmaya geçmeleri emri verildi."

İsmail Avcı - M.Alihan Hasanoğlu / Diyarbakır, Erbil

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber