Sağlık Bakanlığınca Hazırlanan Reform Niteliğindeki Kanun Taslağının Tam Metni
Sağlık personelinin zorunlu hizmet yükümlülüğünü bitiren ve eleman temininde güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli personel uygulmasını içeren Kanun tasarısı hazırlanarak Başbakanlığa sunulmuştur. Henüz tasarıda, hangi illerin eleman temininde güçlük çekilen yerler olduğu, bu yerlerde hangi personel çalıştırılacağı ve bunların ücretleri belli değildir. Ancak, tasarı ile eleman temininde güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli sağlık personeli çalıştırılarak, sözleşmeli olarak çalışmayı kabul etmiş personelin o yerde çalışması sağlanmaya çalışılmakta, doktorlar dahil hiç kimsenin kazanç getirici başka bir yapmaması öngörülmekte ve alınacak personele uygulanacak sınava ilişkin usul ve esasların ise Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü üzerine hazırlanacak bir Yönetmelik ile tespit edileceği belirtilmektedir. Tasarının tüm metnini ilk kez Memurlar.NET olarak yayımlıyoruz.
Sağlık Bakanlığının Reform Niteliğindeki Kanun Taslağının Tam Metni
Sağlık personelinin zorunlu hizmet yükümlülüğünü bitiren ve eleman temininde güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli personel uygulmasını içeren Kanun tasarısı hazırlanarak Başbakanlığa sunulmuştur. Henüz tasarıda, hangi illerin eleman temininde güçlük çekilen yerler olduğu, bu yerlerde hangi personel çalıştırılacağı ve bunların ücretleri belli değildir. Ancak, tasarı ile eleman temininde güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli sağlık personeli çalıştırılarak, sözleşmeli olarak çalışmayı kabul etmiş personelin o yerde çalışması sağlanmaya çalışılmakta, doktorlar dahil hiç kimsenin kazanç getirici başka bir yapmaması öngörülmekte ve sınava ilişkin usul ve esasların ise Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü üzerine hazırlanacak ibr Yönetmelik ile tespit edileceği belirtilmektedir. Tasarının tüm metnini ilk kez Memurlar.NET olarak yayımlıyoruz.
ELEMAN TEMİNİNDE GÜÇLÜK ÇEKİLEN YERLERDE SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ ÇALIŞTIRILMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TASARISI
Amaç
Madde 1- Bu Kanun, eleman temininde güçlük çekilen yerlerde sağlık hizmetlerinin
en iyi şekilde yürütülebilmesini temin etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından
hizmet akdi ile sözleşmeli olarak istihdam edilecek ve işçi statüsünde olmayacak
sağlık personelinin; hizmet şartlarını, niteliklerini, işe alınma ve işe son
verme hallerini, görev ve yetkilerini, hak, yükümlülük ve sorumluluklarını,
ücret ve diğer ödemeleri ile diğer özlük işlerini düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Kapsam
Madde 2-Bu Kanun, Sağlık Bakanlığının ekli (1) sayılı cetvelde gösterilen
yerlerde ekli (2) sayılı cetvelde belirtilen pozisyon unvanlarında istihdam
edilecek sözleşmeli personeli kapsar.
Tanımlar
Madde 3-Bu Kanunun uygulamasında;
a) Bakan: Sağlık Bakanını,
b) Bakanlık. Sağlık Bakanlığını,
c) Sözleşmeli Personel: Ekli (2) sayılı cetvelde belirtilen pozisyon unvanlarından
birinde görev yapan personeli,
d) Sözleşmeli Personel Pozisyonu: Ekli (2) sayılı cetvelde unvanlar itibariyle
belirtilen ve ancak bir personelin istihdamına imkan veren görev pozisyonunu,
ifade eder.
Sözleşmeli Personelin Sayısı ve Çalıştırılacak Yerler
Madde 4-Bakanlık, ekli (1) sayılı cetvelde gösterilen yerlerde ve ekli (2)
sayılı cetvelde gösterilen pozisyon unvanlarıyla sınırlı olmak kaydıyla, 657
sayılı Devlet Memurları Kanunu ile diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması
hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın Maliye Bakanlığı tarafından vize edilmiş
pozisyonlarda Bakan onayı ile sözleşmeli personel istihdam edilebilir.
Sözleşmeli personelin istihdam edilecekleri yerleri ve çalıştırılabilecek azami pozisyon sayısını gösteren ekli (1) sayılı cetvel ve pozisyon unvanlarını ve niteliklerini gösteren ekli (2) sayılı cetvel, hizmete duyulan ihtiyaçtaki değişmeler dikkate alınarak yılda bir kez olmak kaydıyla Bakanlığın teklifi ve Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Bakanlar Kurulunca yeniden belirlenebilir.
Bu Kanuna göre istihdam edilecek sözleşmeli personel pozisyonlarının ekli (1) sayılı cetvelde belirtilen yerlerde ve cetvelde belirtilen azami pozisyon sayısını geçmemek üzere, sağlık kurum ve kuruluşları ile gezici sağlık ve 112 acil servis gibi hizmet bazında birimler ve pozisyon unvanları itibariyle dağılımına ilişkin vize işlemi, Bakanlığın teklifi üzerine yılda bir kez olmak üzere Maliye Bakanlığınca yapılır. Vize işlemine aykırı pozisyon unvanlarında ve sağlık birimlerinde sözleşmeli personel istihdam edilemez. Bakanlık, sözleşmeli personel pozisyonlarının hizmet ihtiyaçlarına en uygun şekilde dağılımın sağlanması için gerekli tedbirleri alır ve bu amaçla norm pozisyon sayılarını tespit eder. Norm pozisyon sayısının değişmesi dışında pozisyonların birimler itibariyle dağılımı değiştirilemez.
Maliye Bakanlığı tarafından birimler itibariyle vize edilmiş pozisyonlarda istihdam edilecek personel, deprem, yangın, su baskını, yer kayması, çığ ve benzeri afetler, sıkıyönetim, olağanüstü hal, seferberlik ve savaş hali ile yılda bir ayı geçmeyen hizmet içi eğitim çalışması hariç pozisyonunun tahsis edildiği yer dışındaki birimlerde geçici veya sürekli olarak görevlendirilemez veya çalıştırılamaz.
Sözleşmeli Personelin Atanma Şartları ve Nitelikleri
Madde 5-Sözleşme ile çalıştırılacak personelin; Bakanlığın yönetmelikle
belirleyeceği özel koşulların yanı sıra, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun
48 inci maddesinde belirtilen genel şartları ve ekli (2) sayılı cetvelde belirtilen
nitelikleri taşıması zorunludur. Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik
veya yaşlılık aylığı alanlar, sözleşmeli personel olarak istihdam edilemezler.
Sözleşmeli personel olarak; uzman tabip, tabip, diş tabibi ve eczacı pozisyonlarına her türlü atamalar kura ile, diğer sözleşmeli personel pozisyonlarına ise sınavla yapılır. Ancak, sınavla atama yapılan sözleşmeli personel pozisyonlarına müracaat olmaması halinde, daha önce devlet memurluğu hizmeti bulunanlar, 657 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi çerçevesinde naklen atanabilecek durumda olanlar ile bu Kanuna tabi olarak istihdam edilip de hizmet sözleşmesini feshedenler veya sözleşmesi feshedilenler, bu pozisyonlara sınavsız ve kura ile atanabilirler.
Sözleşmeli personel pozisyonlarına atananların seçimi maksadıyla yapılacak sınavlar, sınava tabi tutulmaksızın yapılabilecek atamalara ilişkin kuralar, bir sözleşmeli personel pozisyon unvanından diğer bir pozisyon unvanına nakiller ile sözleşmeli personelin aynı pozisyon unvanıyla ekli (1) sayılı cetvelde gösterilen yerler arasındaki aynı unvanlı boş diğer pozisyonlara nakilleri veya aynı pozisyon unvanlarında bulunanların kendi aralarındaki rotasyonu ile ilgili usul ve esaslar Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Bakanlık tarafından hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.
Sözleşmeli personelin, çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar Bakanlar Kurulunca belirlenir.
Hizmet Esasları
Madde 6-Sözleşmeli personel; kazanç getirici başka bir iş yapamaz, resmi
veya özel herhangi bir müessesede maaşlı, ücretli veya sözleşmeli olarak görev
alamaz ve serbest olarak sanat ve mesleklerini icra edemezler.
Sözleşmeli personel olarak istihdam edilenler, 657 sayılı Kanunda Devlet memurları için yasaklanmış buluna fiil ve eylemlerde bulunamazlar, siyasi partilere üye olamazlar.
Aylık Ücret, Diğer Mali Haklar ve Sözleşmeli Personelin Başarı Değerlendirilmesi
Madde 7-Sözleşmeli olarak çalıştırılacak personele, 657 sayılı Kanunun 4
üncü maddesinin (B) bendine göre çalışanlar için uygulanmakta olan tavan
ücretin iki katını aşmamak üzere, ekli (3) sayılı cetvelde pozisyon unvanları
itibariyle belirlenmiş bulunan taban ve tavan ücret oranları arasındaki oranlar
üzerinden hesaplanan miktarlarda aylık ücret ödenir. Taban ve tavan oranlar
arasındaki aylık ücretin belirlenmesinde; sözleşmeli olarak çalıştırılacak personelin
pozisyon unvanı, hizmet süresi, görev yerini özelliği ve şartları ile eğitim
seviyesi esas alınır.
Ancak, uygulanacak en yüksek tavan oranı, hiçbir şekilde 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendine göre çalışanlar için uygulanmakta olan tavan ücretin üç katını geçmemek üzere, başarı değerlendirme esas ve usullerine göre ekli (3) sayılı cetvelde unvanlar itibariyle belirlenen taban ve/veya tavan oranlarını artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Sözleşmeli personelin; objektif kriterler çerçevesinde belirlenmek kaydıyla görevin verimli ve etkin yürütülmesi, yaratıcılık, girişimcilik, çalışma disiplini, görevin yürütülmesinde gösterilen gayret ve başarı ile sağlık hizmetlerinden yararlananların memnuniyeti dikkate alınarak tespit edilir.
Başarı değerlendirme esas ve usulleri ile sözleşmeli personele ödenecek aylık ücret yukarıda belirtilen unsurlar çerçevesinde Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Bakanlık tarafından belirlenir.
Sözleşmeli personele yapılacak ödemeler, çalışmayı takiben ay sonunda yapılır. Sözleşmeli personele, aylık sözleşme ücreti dışında görev yaptıkları birimde bulunan döner sermayeden ilgili mevzuatı dahilinde ödeme yapılabilir. Sözleşmeli personele, Devlet memurlarına ödenen aile, doğum, ölüm yardımları ödeneği verilir ve bu personel 657 sayılı Kanunun 209, 210, 211, ve 212'nci maddelerindeki yardım ve haklardan yararlandırılır.
Sözleşmeli personele yukarıda sayılanlar dışında herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz ve sözleşmelere bu yılda hükümler konulamaz.
İzinler
Madde 8-217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında
Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde sayılan kurumlarda ve Sosyal Güvenlik
Kurumlarına prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi bir yıldan on yıla kadar
olan sözleşmeli personele yirmi gün, on yıldan fazla olanlara otuz gün ücretli
yıllık izin verilir.
Sözleşmeli personele isteği üzerine; eşinin doğum yapması halinde iki gün, kendisinin ve çocuğunun evlenmesi; eşinin, çocuğunun veya kardeşinin, kendisinin veya eşini annesinin, babasının ölümü halinde ve her olay için üç gün ücretli mazeret izni verilir.
Sözleşmeli personele resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda otuz günü geçmemek üzere ücretli hatalık izni verilebilir. Kadın sözleşmeli personele doğum yapmasından önce üç hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren altı hafta süre ile ücretli izin verilir. Zaruret halinde idarenin takdiriyle yılda on günü geçmemek kaydıyla ücretsiz izin verilebilir. Bu maddede belirtilen haller dışında ücretli veya ücretsiz izin verilemez.
Hizmet Sözleşmesi
Madde 9-Hizmet sözleşmesinin tarafları, Bakanlık ile sözleşmeli personel
olarak çalışmaya hak kazanmış kişilerdir. Hizmet sözleşmesi, Bakanın ilde
yetkili kıldığı amir ile sözleşmeli personel arasında imzalanır. Sözleşmeli
personelin; görev yeri, görevi dahilinde yapacağı işlerin tanımları, uyacakları
mesleki ve etik kurallar, ödev, yetki ve sorumlulukları ile diğer hususlar hizmet
sözleşmesinde belirtilir. Hizmet sözleşmesi yazılı olarak yapılır ve tip sözleşme
örnekleri Maliye Bakanlığınca vize edilir.
Hizmet sözleşmesini gerektirdiği damga vergisi sözleşmeli personel, diğer resim, harç ve benzeri giderler Bakanlıkça karşılanır.
Sözleşmeli Personelin Haftalık Çalışma Süresi
Madde 10-Sözleşmeli personelin haftalık çalışma süresi 45 saattir. Ancak
ilgili valilik çalışma birimlerini ve hizmetin özelliklerini dikkate alarak
farklı çalışma süreleri belirlemeye yetkilidir. Günlük çalışma süreleri, emsali
Devlet memurlarının çalışma saatleri dikkate alınarak ilgili valilik tarafından
belirlenir. Belirli sürede bitirilmesi gereken işler söz konusu olduğunda, sözleşmeli
personel normal çalışma saatleri dışında veya hafta tatili veya resmi tatillerde
de çalışmak zorundadır. Bu çalışmaları karşılığında herhangi bir ek ücret ödenmez.
Sözleşmenin Süresi
Madde 11-Hizmet sözleşmelerinin uygulanma süresi, mali yıl ile sınırlıdır.
Taraflardan birinin, sözleşmenin bitiminden en geç bir ay önce karşı tarafa
yazılı fesih bildiriminde bulunmaması durumunda hizmet sözleşmesinin uygulanma
süresi izleyen yılın sonuna kadar uzatılmış sayılır.
Hizmet Sözleşmesinin Feshi
Madde 12-Taraflar, gerekçe göstermeksizin iki ay önceden yazılı ihbarda
bulunmak şartıyla sözleşmeyi tek taraflı olarak her zaman feshedebilirler. İdare,
hizmet sözleşmesinde belirtilen koşullara uymaması nedeniyle sicil ve disiplin
amirleri tarafından yazılı olarak ikaz edilenlerden söz konusu koşullara uymama
halinin tekerrürü durumu ile norm pozisyon sayısında değişiklik olması, sözleşmeli
personel pozisyonlarının vizelendiği birimlerin kapatılması veya bu birimlerde
sözleşmeli personel istihdam edilmesinden vazgeçilmesi hallerinde sözleşmeli
personelin sözleşmesini bir ay önceden yazılı ihbarda bulunmak şartıyla feshedebilir.
Norm pozisyon sayısında değişiklik olması, sözleşmeli personel pozisyonlarının vizelendiği birimlerin kapatılması veya bu birimlerde sözleşmeli personel istihdam edilmesinden vazgeçilmesi sebebiyle sözleşmesi feshedilenler hariç olmak üzere hizmet sözleşmesini feshedenler ile herhangi bir nedenle sözleşmesi feshedilenler iki yıl geçmedikçe yeniden sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler. Bunların sözleşmeli statüde geçirdikleri hizmetler, yeniden işe alınmalarında kazanılmış hak teşkil etmez. İdare, sözleşmesi daha önce feshedilenleri, talepleri üzerine yeniden sözleşmeli olarak istihdam edip etmemekte tamamen serbesttir.
Hizmet sözleşmesi; sözleşmeli personelin istek, yaş haddi, malüllük gibi nedenlerle emekliye ayrılması, 657 sayılı Kanuna göre Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilmesini gerektirecek bir fiilin işlenmesi veya ölümü, sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilmek için gereken nitelikleri taşımadıklarının anlaşılması hallerinde kendiliğinden sona erer.
Sözleşmesi anılan fiillerden birini işlemsi nedeniyle sona eren personel, hiçbir şekilde bir daha sözleşmeli personel olarak istihdam edilemez.
Sözleşmeli personelin ilgili mevzuatına göre aranan şartlardan birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya bu şartlardan herhangi birini sonradan kaybetmesi üzerine sözleşmesi feshedilir.
Sürekli Sözleşmeli Personel Statüsü
Madde 13-Kesintisiz beş yıl süreyle sözleşmeli personel olarak hizmet etmiş
ve bu süre içerisinde aylıktan kesme ve üstü disiplin cezası almamış olanlar,
sicilleri olumlu olmak kaydıyla, sürekli sözleşmeli personel olma hakkını elde
etmiş sayılır. Bu hakkı elde etmiş personelin sözleşmesi, 657 sayılı Kanuna
göre Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilmesini gerektirecek bir suç işlemedikçe
emeklilik hakkını elde edene kadar idare tarafından tek taraflı olarak feshedilemez.
Emeklilik Rejimi
Madde 14-Sözleşmeli personel, istekleri üzerine T.C. Emekli Sandığı ile
ilişkilendirilir. Diğer sosyal güvenlik kurumlarıyla ilişkilendirilen sözleşmeli
personel hakkında 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunun 40 ncı maddesi hükmü
uygulanır. Sözleşmeli personel, emsali Devlet memuru dikkate alınarak 6245 sayılı
Harcırah Kanunu hükümlerinden yararlandırılır.
Kanunda Hüküm Bulunmayan Haller
Madde 15-Sözleşmeli personel hakkında uygulanacak disiplin cezaları ile
sicil hususunda bu kanun ile ilgili düzenlemeler dışında 657 sayılı Devlet Memurları
Kanunun ilgili maddelerine göre işlem yapılır. Sözleşmeli personele disiplin
cezalarının uygulaması ile sicil verilmesine ilişkin usul ve esaslar Devlet
Personel Başkanlığının önerisi üzerine Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle
belirlenir.
Sözleşmeli personel hakkında, 2646 sayılı Kamu Konutları Kanunu, 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanun, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun ile 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümleri de uygulanır.
Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde diğer kanunlarda aksine bir hüküm bulunmadıkça
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır.
Sağlık İşletmelerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Personel
Madde 16- Sağlık işletmelerinde bu Kanun uyarınca çalıştırılacak sözleşmeli
personelin aylık sözleşme ücretleri işletme bütçesinden ödenir.
Sözleşmeli Personel İle İdare Arasındaki Uyuşmazlıklar
Madde 17- Sözleşmeli personel ile idare arasındaki davalar, idare mahkemelerinde
öncelikle görülür.
Madde 18-7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa aşağıdaki madde eklenmiştir.
Tabip ve Eczacı Kadrolarına Atanma
Ek Madde 1-Kamu kurum ve kuruluşlarının uzman (T.U.T.G), uzman tabip, tabip,
diş tabibi ve eczacı kadrolarına yapılacak açıktan atamalar, açıktan atama izni
alınmaksızın mevzuatta öngörülen işlemlerin tamamlanmasından sonra sınavsız
ve kura ile yapılır. Klinik şefi, klinik şef yardımcısı, başasistan ve asistan
kadrolarına ise açıktan atama izni alınmaksızın ilgili mevzuatı çerçevesinde
atama yapılır.
Sağlık Bakanlığının yukarıda belirtilen kadrolarına diğer kamu kurum ve kuruluşlarından yapılacak naklen atamalar da kura ile yapılır.
Kura yoluyla yapılacak atamalara ilişkin usul ve esaslar Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
Madde 19- 21.8.1981 tarihli ve 2514 sayılı Bazı Sağlık Personelinin Devlet Hizmeti
Yükümlülüğüne Dair Kanun ile 7.6.2000 tarihi ve 4576 sayılı Devlet Memurları
Kanunu, Harcırah Kanunu, Bazı Sağlık Personelinin Devlet Hizmeti Yükümlülüğüne
Dair Kanun, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün Kuruluş ve Görevleri Hakkında
Kanun , Kadastro Kanunu ile Genel Kadro e Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin
Eki Cetvellerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 3 üncü maddesi ile geçici
1 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
Madde 20-Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer
Yürütme
Madde 21-Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.