Devlet, lojman ve tesisleri satamıyor

Haber Giriş : 12 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet lojmandan çıkamadı

Kaynak oluşturmak amacıyla kamu lojman ve sosyal tesislerini satışa çıkartan devlet, umduğunu bulamadı.

2001 yılında yaşanan krizden çıkma girişimleri çerçevesinde satışa çıkarılan 70 bin lojmandan şimdiye kadar 12 bini; 2 bin 649 sosyal tesisin ise sadece 17'si alıcı buldu. AK Parti hükümetinin satışa çıkardığı 400 Meclis lojmanından ise 25'i satılabildi. Satışlardan 4 katrilyon lira gelir beklenirken, bugüne kadarki tahsilat 400 trilyon lirada kaldı.

2001'deki ağır ekonomik krizden sonra 57. Hükümet'in kamu lojmanlarının satışını öngören kararının ardından belirlenen 237 bin lojmandan yaklaşık 70 bini Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne devredildi. Ancak satılmak istenen lojmanların büyük bir kısmı tapu, ifraz eksikliği ve kıyı şeridinde yer alma gibi sebeplerden dolayı ihale edilemedi. 2003 yılı verilerine göre kamu kurumlarına bağlı toplam 12 bin 833 lojman satıldı. Bu lojmanların büyük bir kısmını özelleştirilen Kamu İktisadi Teşekkülleri'ne ait binalar oluşturuyor. Sosyal tesisler ise adeta hayal kırıklığına yol açtı. 2 bin 644 sosyal tesisin büyük bir kısmı gelen tepkiler üzerine satış listesinden çıkarılırken; ancak 83 tesis ihale edilebildi. İhaleye çıkarılan bu tesislerden 17'si satıldı ve 10 trilyon lira elde edildi.

Hükümetin satmayı düşündüğü lojmanların büyük bir kısmı, tartışmalar üzerine satılacaklar listesinden çıkarıldı. Asker, polis ve öğretmen lojmanları kapsam dışı bırakılırken, geriye satılabilecek yaklaşık 70 bin lojman kaldı. Sosyal tesis ve lojmanların büyük kısmı ormanlık alanda bulunma, askeri saha, kıyı, hizmet binaları ile iç içe olması ve sit alanlarında yer aldığı için yasalardan kaynaklanan zorluklar sebebiyle satılamadı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü Kamu Binaları Satış Şubesi yetkilileri, satışların yavaş gitmesini, yasal ve bürokratik engellere bağlıyor. Bunun için yeni bir yasal hazırlık yapılmaya çalışıldığını belirten üst düzey bir bürokrat, şunları ifade ediyor: "Bir araziyi satmak için önce Fiyat Tespit Komisyonu kaça satılacağını belirliyor, sonra Satış Komisyonu devreye girerek işlemi gerçekleştiriyor. Daha sonra Bakanlar Kurulu onay veriyor. Ayrıca her komisyon 15-16 bakanlık temsilcisinden oluştuğu için bir türlü hızlı karar alınamıyor. Herkes ?Kriz olmasaydı bu fiyata satılmazdı, bekleyelim çok ucuza gidiyor.' diye itiraz ediyor. Daha arazilerin fiyatını belirlemede bile anlaşamıyoruz. Ayrıca arazilerin büyüklükleri de satışı zora sokuyor."

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, lojman ve sosyal tesislerin hem fiyat hem de fiziki olarak cazip olmadığı için istenen sonucun elde edilemediği görüşünde. Fiyatları 700-750 milyara varan villa şeklindeki birçok lojman ve tesisin satılmasının çok zor olduğunu belirten Aygün'e göre, bunlar yıkılıp yeni baştan yapılarak çok kârlı bir şekilde satılabilirdi. Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Resul Akay da, lojman ve tesisleri satışa çıkartmanın yanlış olduğunu savundu. ?Kamu konutları satılırsa devlet hazinesine büyük katkı sağlar.' düşüncesinin yanlış olduğunun ortaya çıktığını dile getiren Akay, devletin bu işten zarar ettiğini kaydetti.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber