İMKB'de kimse terfi etmek istemiyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Aralık 2007 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Borsa Başkanı Hüseyin Erkan, 'başkan yardımcılığı' görevi için teklif götürdüğü müdürleri henüz ikna edemedi. Çünkü müdürler, sendikalı ve yardımcılardan daha çok ücret alıyor

Songül Hatısaru

Sendikalı personelin yöneticilerden daha yüksek maaş aldığı borsada kimse terfi etmek istemiyor. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan Milliyet'in 'Boş olan İMKB başkan yardımcılığına neden atama yapmıyorsunuz?' sorusunu şöyle yanıtladı:

"Başkan yardımcısı olmasını istediğim müdür arkadaşlar var. Ancak ikna etmekte zorlanıyorum. Çünkü borsada müdürler başkan yardımcılarından fazla ücret aldıkları için terfi cezalandırma gibi oluyor" dedi.

İş Kanunu'na tabiler

Borsa Başkan Yardımcısı Sezai Bekgöz yaz aylarında istifa ederek Takasbank'a geçmişti. Başkan olduktan sonra ilk demecini Milliyet'e veren Erkan şöyle devam etti:

"Borsadaki bütün çalışanlar işçi statüsünde. Sendikal haklarını kazanan personel haklarını almış oldu. Ancak İş Kanunu çerçevesinde mevcut olan işveren vekili kavramı, kamu çerçevesi içine taşınmak istenince yöneticiler açısından sıkıntı oluştu.

Bir yanlış anlama, mevzuatın yanlış yorumlamasından kaynaklanan bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Burada 5 - 6 kişinin maaşının düşük tutulması gibi bir niyetin özellikle olduğuna inanmıyorum. Bunu zannediyorum aşacağız."

Yargıya taşınmıştı

631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında borsa başkanı ve başkan yardımcılarının maaşları Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşına endekslenmişti.

Borsa'da İş Kanunu'na göre çalışan personel bu düzenleme nedeniyle 5 yıl boyunca zam alamayınca sendikalı olup iş mahkemelerinde davalar açmıştı.

Yargı süreci sonunda zam alan personelin geçmiş dönemdeki zararları da belli bir ölçüde telafi edilirken, aynı kanuna tabi olmalarına karşın idari bir kararla Borsa Başkanı ve yardımcıları toplu sözleşme sürecinin dışında tutulmuştu. Bu uygulama Borsa'da ücret eşitsizliği yaratmıştı.

Borsa Başkanı ve yardımcıları 4 bin 500 YTL maaş alırken, müdür düzeyinde çalışanların maaşları 10 bin YTL'ye ulaşıyor.

Erkan: Konya Şeker'i, Hey Tekstil'i İMKB'ye bekleriz

Göreve gelir gelmez borsada işlem gören şirket sayısını artırmak ve bono-tahvil piyasası da eklendiğinde günlük 12 milyar doları bulan işlem hacmini iki katına çıkarmak gibi iddialı hedefler koyan Hüseyin Erkan, içeride personelin etkin kullanımıyla ilgili çalışma yaparken bir yandan da şirketleri Borsa'ya davet ediyor.

İSO 500 şirketlerini borsada görmek istediğini söyleyen Erkan şöyle dedi:

"Borsada işlem görecek nitelikte çok şirketimiz var. Bu şirketleri halka açılarak elde edecekleri kaynakla yeni yatırımlar yapmaya, istihdam yaratmaya çağırıyorum.

Bir süre danışmanlığını yaptığım Konya Şeker, Anadolu'ya yatırım yapan sanayici Aynur Bektaş'ın şirketi Hey Tekstil bir çırpıda aklıma gelenler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber