Tarım Bakanlığı 4/B'lilerine Danıştay'dan iyi haber
DANIŞTAY 12. DAİRESİ TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI'NDA 4/B Lİ OLARAK ÇALIŞAN PERSONELE İMZALATTIRILAN SÖZLEŞMENİN 12/C MADDESİNİN YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA KARAR VERDİ :
4/B li kamu görevlilerine imzalattırılan tip Hizmet Sözleşmenin 12/c maddesinde ?bir ay önceden idarenin sözleşmeyi sebep göstermeden feshedebileceği? yer almıştı. Danıştay 12. Dairesi bu maddenin açık olarak hukuka aykırı olması ve telafisi güç ve imkânsız zararların olması nedeniyle yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Böylece maddenin yürürlüğü ortadan kalkmış oldu.
T.C.
DANIŞTAY
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No :2007/4110
Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen : Tarım Orman Çalışanları Birliği
Sıhhiye/ ANKARA
Vekili : Av. Tuncay Dolu, İlkiz Sok. No:16/22-Sıhhiye/ANKARA
Karşı Taraf : Tarım ve Köyişleri Bakanlığı/ANKARA
İste Özeti : KÖYMER Projesi kapsamında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi hükümleri uyarınca çalıştırılan kişilerle imzalanan ?Hizmet Sözleşmesinin?, sözleşmenin feshi başlıklı 12. maddesinin (c) fıkrasının iptali ve yürütülmesinin durdurulması isteminden ibarettir.
Danıştay Tetkik Hakimi : Metin Çağlar
Düşüncesi :Yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : Yaşar Uğurlu
Düşüncesi : Yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için, 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinde öngörülen koşulların gerçekleşmediği anlaşıldığından, istemin reddi gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince davalı idarenin birinci savunmasının geldiği görülerek işin gereği düşünüldü:
Dava; KÖYMER projesi kapsamında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi hükümleri uyarınca çalıştırılan personelle imzalanan ?Hizmet Sözleşmesinin? 12. maddesinin ?taraflar, bir ay önce ihbar etmek şartıyla, sebep göstermeksizin sözleşmeyi her zaman fesh edebilir? hükmünü içeren (c) fıkrasının iptali ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi istemiyle açılmıştır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4.maddesinde; Kamu hizmetlerinin; memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürüleceği, (B) fıkrasında sözleşmeli personelin ;? Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileri? olduğu ve ?Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; Milli Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde, Bakanlar Kurulunca tespit edilecek esas ve şartlarla tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuarı sanatçılarının; Milli Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları ....?nın mümkün olduğu hüküm altına alınmıştır.
Uyuşmazlık konusu ?Hizmet Sözleşmesinin? 12. maddesinde;
a) Personelin, bu sözleşmeye veya 6.6.1978 gün ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ?Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'a aykırı davranışı tespit edildiğinde, bu durum personele yazılı olarak tebliğ edilir. Tebligatta belirtilecek günden geçerli olmak üzere sözleşme sona erer.
b) Personelin, sözleşme akdetme şartlarından herhangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya görevi esnasında bu şartlardan birini kaybetmesi halinde sözleşmesi sona erdirilir.
c) Taraflar, bir ay önce ihbar etmek şartıyla, sebep göstermeksizin sözleşmeyi her zaman feshedebilir.
d) Personelin 65 yaşını doldurduğu tarihte hiçbir işleme gerek kalmaksızın sözleşmesi sona erer.
e) Sözleşmeli personelin disiplin soruşturması, 657 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütülür. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125. maddesinde belirtilen uyarma ve kınama cezasını gerektiren fiil veya hallerin üç defa, aylıktan kesme cezasını gerektiren fiil ve hallerin iki defa, kademe ilerlemesinin durdurulması veya Devlet memurluğundan çıkarma cezalarını gerektiren fiil veya hallerin bir defa işlediğinin, yapılacak disiplin soruşturması sonucunda tesbit edilmesi halinde ilgili personelin sözleşmesi feshedilir.
f) Bakanlıkça çıkarılacak yönergede belirlenen esas ve usullere göre performas ortalamasının altında başarı gösterenler Müdürlüğünce yazılı olarak gerekçeleri ile birlikte uyarılırlar. Uyarılan personelin uyarı yazısında belirtilen aksaklıklarla ilgilinin yazılı açıklaması istenir. Açıklama yapması istenilen personele 7 günden az olmamak üzere süre
verilir. Bu süre sonunda yazılı açıklama vermeyenler ile Müdürlüğünce açıklaması yeterli görülmeyenlerin sözleşmesi, Bakanlığın uygun görüşü ile feshedilir.
g) Personelin çalıştığı köy/beldede sözleşmeli personel çalıştırılmasına ihtiyaç kalmadığının Bakanlıkça tespiti halinde sözleşmesi feshedilir; hükümlerine yer verilmiş bulunmaktadır.
657 sayılı Yasa'da, sözleşmeli personelin kamu hizmeti görevlileri olarak kabul edilmesi , sözleşmeli personelin tip hizmet sözleşmesinin 12. maddesinin a,b,d,e,f,g, fıkralarında sözleşmenin hangi hallerde feshedilebileceğinin ayrıntılı olarak düzenlenmesi ve feshin objektif kriterlere bağlanması karşısında aynı maddenin (c) fıkrasında sebep gösterilmeksizin ve her zaman hizmet sözleşmesinin feshine imkan tanınmasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, KÖYDES projesi kapsamında istihdam edilen personelle yapılan hizmet sözleşmesinin feshi hallerinin düzenlendiği 12. maddesinin (c) fıkrasına ilişkin olarak 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 4001 sayılı Kanunla değişik 27. maddesinde öngörülen ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi için gerekli olan koşulların gerçekleşmiş olduğu anlaşıldığından anılan maddenin yürütülmesinin durdurulmasına, 23.11 .2007 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.
Başkan Üye Üye Üye Üye
Yücel Sabriye Zeynep Efser Muzaffer
IRMAK KÖPRÜLÜ KAVLAK KOÇAKOĞLU DİLEK
(X) Karşı Oy
Yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için, 2577 sayılı Kanunun 27 nci maddesinde öngörülen koşulların gerçekleşmediği, bu nedenle istemin reddi gerektiği görüşü ile aksi yöndeki çoğunluk kararına karşıyım.