İstanbul'da kiralık konutların fiyatları neden arttı?
İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde kiralık konut bulmak artık oldukça zor olmaya başladı. Mevcut kiralık evlerse adeta cep yakıyor. Örneğin İstanbul'da bazı bölgelerde 2 bin liraya kiralanan evlerin şimdiki fiyatı 5-6 bin liraya çıkmış durumda. İzmir ve Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin pek çok şehrinde de durum pek farklı değil. Peki kiralar son bir yılda neden bu kadar artmış durumda? Fiyatlardaki artış ne kadar daha devam edecek?
Hürriyet Gazetesinde Barış Özkan ile İsmail Sarı'nın haberine göre: Kononavirüs pandemisine rağmen kiralık konut fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. Haliyle bu durum cevaplanmayı bekleyen pek soruyu da beraberinde getiriyor. Örneğin,
*Kiralık ev fiyatları son birkaç aydır neden hızla arttı?
*İstanbul'da kiralık ev sıkıntısı neyden kaynaklanıyor?
*İzmir ve Ankara başta olmak üzere Türkiye'deki diğer illerde kiralık konut fiyatlarında son durum nedir?
*Fiyatlardaki artış ne kadar süre daha devam edecek?
*Bu problem nasıl çözülür?
Son bir yıldır büyük şehirlerdeki konut kira fiyatlarında ciddi derecede artışlar var. Haliyle akıllardaki ilk soru, bu durumun altında yatan temel nedenin ne olduğu. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, 2018 yılında yaşanan kur şoku ve ardından kredi faizlerindeki yükseliş, konut üreticilerinin yeni projelere başlamasını önemli ölçüde yavaşlattığını söylüyor ve ekliyor:
"Yıllık 700-800 bin adet yeni konut ihtiyacı olan ülkemizde 2019 ve 2020 yıllarında bu ihtiyacın ancak yarısı kadar yeni konut inşaatına başlandı. Bir yandan faiz oranlarının yüksekliği diğer yandan inşaat maliyetlerindeki enflasyonun üzerindeki artışlar konut satın alımını oldukça zorlaştırmış durumda. Bu nedenle konut satın alamayanların mekan talebi kiralama piyasasına yöneldi. Bu nedenle de kira rayiçleri yükseliş gösterdi."
Öte yandan başta İstanbul olmak üzere İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde merkezi lokasyonlarda kiralık ev bulmanın zorlaştığına dair pek çok haber çıkıyor. Piyasada kiralık ev az olunca vatandaşlar emlak ofislerine isimlerini yazdırıp sıraya girmeye başlamış durumda. Bu durum bir süre daha böyle devam edecek gibi duruyor. Peki önümüzdeki yıl kiralık konut piyasasını neler bekleniyor?
Dr. Ahmet Büyükduman bu konuyla ilgili pandemi sürecinde üniversitelerin uzaktan eğitime geçmelerinin, bir miktar kiralık konut talebini yavaşlattığını belirtirken, "Pandemi koşullarının sona ermesiyle birlikte üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmesi, ertelenen evliliklerin gerçekleşmesiyle konut talebi daha da hızlanacak ve gerek kiralar gerekse fiyatlarda ki artış devam edecek" diyor