Anneler babalar dikkat! Pandemiden sonra ortaya çıktı
TOÇEV tarafından hazırlanan raporda, öğrencilerin yüzde 55,1'inin, pandemi süreciyle gelecek kaygısı yaşamaya başladığı ortaya konuldu
TOÇEV tarafından hazırlanan "Kovid-19 Etki Raporu" yayınlandı. Raporda, öğrencilerin yüzde 47,5'i online derslere odaklanmakta zorluk yaşarken, yüzde 55,1'i ise pandemi süreciyle birlikte gelecek kaygısı yaşamaya başladığını söyledi.
Milliyet'ten Meltem Günay'ın haberine göre; Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) tarafından hazırlanan 101 ilkokul/ortaokul, 57 lise/üniversite öğrencisi ile 119 ebeveynin katıldığı araştırma, pandeminin eğitim sürecini nasıl etkilediğini gözler önüne bir kez daha serdi.
Psikolojik, fizyolojik
Araştırmaya göre, ilkokul ve ortaokula gidenlerin sadece yüzde 51'i online eğitime dahil olabilirken, yüzde 47,5'i online derslere odaklanmakta zorluk yaşadığını ifade etti. Yüzde 57,1'i uzaktan eğitim/iş sürecinin ne zaman biteceğini bilmemelerinin eğitim hayatlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Yüzde 55,1'i pandemi süreciyle birlikte gelecek kaygısı yaşamaya başladığını söyledi.
Araştırmaya katılan tüm öğrenciler pandemi sürecinde bel ve boyun bölgelerinde ağrılar meydana geldiğini ve göz sağlığı konusunda problem yaşadıklarını ifade etti. Araştırmaya katılanların beslenme ve uyku düzeninde değişiklikler meydana geldiği, daha az hareket ettiği görüldü. Özellikle yetişkin grup pandeminin fizyolojik etkilerini daha fazla hissettiğini bunun da yorgunluk olarak etkisini gördüklerini belirtti.
Odaklanma problemleri
Yetişkin katılımcıların yüzde 89,9'u hem kendinin hem de sevdiği kişilerin koronavirüse yakalanma düşüncesi nedeniyle kaygı duyduğunu belirtti. Yüzde 80,7'si ise sosyal desteğe daha çok ihtiyaç duyduğunu, ilkokul ve ortaokula devam eden bireylerin yüzde 46,9'u pandemi sonrası sosyal hayata karışmada kaygı yaşayacağını ifade etti.
Lise ve üniversiteye devam edenlerin yüzde 40,4'ü ise bu nedenle sosyal hayatının zarar gördüğünü belirtti. Lise ve üniversiteye devam eden bireylerin yüzde 43,9'u pandemi sürecinde dikkat ve odaklanma problemleri yaşadığını kaydetti. Üç grupta da pandemi sürecinin psikolojik etkilerine bakıldığında, kişilerin süreçteki belirsizlik, sosyal hayata karışma, kendine ve sevdiklerine koronavirüs bulaşma ihtimali ile ilgili yüksek kaygı duyduğu, sosyal hayattan uzak kalınması sebebiyle kendilerini yalnız hissettikleri sonuçlarına ulaşıldı.
Pandemide refah seviyesi azaldı
Pandeminin ekonomik etkilerine de yer verilen rapora göre; yetişkin katılımcıların yüzde 82,4'ü pandemi döneminde ailesinin ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını söyledi. Yüzde 53,4'ü yaşadığı maddi zorluklar sebebiyle aile içi ilişkilerinin olumsuz etkilendiğini, yüzde 52,1'i refah seviyesinin azaldığını ifade etti. Yüzde 86,6'sı pandemi sürecinde ek bir maddi gelir kaynağına ihtiyaç duyduğunu belirtti. Yetişkin katılımcıların yüzde 67,8'i çocuklarının online eğitim ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını kaydetti.