Ak Parti'de İlk Hedef Bürokrasi

Haber Giriş : 24 Mayıs 2003 06:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ak Parti'de İlk Hedef Bürokrasi

AK Parti, işbaşına gelir gelmez açıkladığı 'Acil Eylem Planı'nı uygulamaya koymak üzere çalışmalarına bürokrasiden başlayacak.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), işbaşına gelir gelmez açıkladığı 'Acil Eylem Planı'nı uygulamaya koymak üzere çalışmalarına bürokrasiden başlayacak.
Seçimden tek başına iktidar olarak çıkan AK Parti, yapılan reformları ve çıkarılan yasaları uygulamada sıkıntı yaşamamak için yürütmeyi güçlü kılmayı amaçlıyor. AK Parti, bu nedenle işe ilk olarak bürokrasiden başlayacak. Açıklanan program ile uyumlu çalışacak ve devlet deneyimine sahip bürokratlara 'dokunulmayacağı' güvencesini veren AK Parti yönetimi, görevde bulunan bürokratların ortaya konulan anlayışla uyumunu test edecek.
AK Parti, Cumhurbaşkanlığı'nı ve yargıyı da kapsayan üst düzey bürokraside önlemler alırken, yargı ile ilgili tedbirler yasal düzenlemelerle ortaya konulacak. Cumhurbaşkanlığı ile ilişkilerde ise 'diyalog' esas alınacak. 57. Hükümet ile Çankaya Köşkü arasında yaşanan sorunların tekrarlanmaması için özenli davranacak olan AK Parti, bürokrasiye ilişkin önlemleri Cumhurbaşkanı Sezer'in görüşüne başvurduktan sonra almayı planlıyor.

ÖNCELİKLİ ADIMLAR
AK Parti'nin bürokraside alacağı öncelikli önlemler şöyle:
- Kurulacak güçlü hükümetle bürokrasinin çatısı örülecek
- Değişik ağızlardan demeç verme dönemi tamamen kapanacak. Eylem ön planda tutulacak. Bürokrasiye sürekli 'laf değil iş' anlayışı telkin edilecek.
- Bürokrasiye güç sağlayan ve toplumdan tepki gören ayrıcalıkların sonlandırılmasına lojman satışı ile başlanacak. Bunu, kamudaki 26 bin taşıtın elden çıkarılması, devlete maliyeti 70 trilyona ulaşan telefonların sınırlandırılması gibi önlemler izleyecek.
- Özerk kurullar tasfiye edilecek. Gerekli olanlar için yeni bir sistem kurulacak.
- Gelir ve giderleri bütçe ile denetlenemeyen ve özerk kurul anlayışı ile
işleyen Menkez Bankası ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) denetim altına alınacak.

BÜROKRASİ TASARRUFA DİRENİYOR
AK Parti'nin lojmanların elden çıkarılmasıyla başlayacak olan kamuda tasarrufa gidilmesi planı, 57. hükümet döneminde de iki kez denendi, ancak bürokrasinin direnci kırılamadı. Ekonomiden Sorumlu Devlet Eski Bakanı Kemal Derviş'in KİT'lere yönelik katı önlemlerinde yüzde 5 hedefi bile tutturulamadı. Atıl havaalanlarının kapatılmasına yönelik karar uygulanamadı. Yılda 13 kişiye hizmet verdiği belirlenen bazı havaalanları halen faaliyetini sürdürüyor. Kamuda bir bölümü makam aracı olarak kullanılan 125 bin taşıt bulunuyor.
Devlete büyük yük getiren bu araçların sayısı Bülent Ecevit'in üst üste yayımladığı iki tasarruf genelgesi ve Maliye'nin ısrarla yürüttüğü envanter çalışmasına rağmen azaltılamadı. Plana göre 26 bin taşıt elden çıkarılacaktı, ancak kamu kurumları kendilerine tanınan 15 günlük sürede sadece 57 taşıt için bildirimde bulundu. Kamuda uluslararası görüşmeye açık 126 bin telefonda da istenilen tasarruf sağlanamadı. Bu telefonların devlete maliyeti aylık 70 trilyonu buluyor. Kamuya ait 235 bin lojmandan hiçbirinin satışı yapılamadı. Eğitim tesisi veya sosyal tesis adı altında faaliyet gösteren 2 bin 400 adet tatil kampına da dokunulmadı.
Habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber