81 kentte erken tanı merkezi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ocak 2008 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı ve Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı tarafından Türkiye'nin her iline Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezi kurulacak. 2010 yılına kadar her il kanser kontrolü ile ilgili en az 1 merkeze sahip olacak.

Hükümet, çağın hastalığı olan obeziteye açtığı savaş gibi kansere karşı da savaş açacak. Sağlık Bakanlığı ve Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı tarafından, şu anda 51 kentte bulunan Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezi (KETEM) 81 ile yaygınlaştırılacak. Tıpkı 40 yaşın üstündeki erkeklerde prostat, kadınlara da meme kanserine zorunlu muayene şartı olacağı gibi, kalın bağırsak kanserine önlem için de her bireyin gaitasında gizli kan aranması zorunluluk haline getirilecek. Genel Sağlık Sigortası (GSS) belli risk grubu içinde yer alanların bu taramalarını ve muayenelerini ödeyecek. Fakat muayene olmayan ve daha sonra hastalığı çıkan kişilerin masrafını karşılamayacak.

KANSERE KARŞI SAVAŞ

Toplum tabanlı tarama programları erken teşhis için büyük önem taşıyor. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Murat Tuncer, bakanlığın meme, serviks (rahim ağzı), kolorektal (kalın bağırsak) kanserlerine karşı büyük bir savaş açtığını söyledi. Erken teşhisin önemine vurgu yapan Tuncer, " 50 yaşından sonra bu uygulama herkeste yapılmak zorunda. Hiç şikayeti olmayan, evinde oturan, 51 yaşındaki bir kişinin mutlaka gaitasında gizli kana bakılacak. Önemli olan şikayet olmadan o teşhisi koyabilmek" diye konuştu. Sağlık Bakanlığı ve Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı tarafından, Türkiye'nin her iline Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezi (KETEM) kurulacak. Şu anda Türkiye'de KETEM sayısı 51 tane. Her ile KETEM kurulmasıyla tarama sayısı da artacak. Tuncer, "51 şehirde KETEM var. Her ile de en az bir tane tarama merkezi kurulacak. Hemen her yerde bu uygulamayı başlatıyoruz. Bu iş yavaş yavaş olacak" dedi.

HEDEFTE 2010 VAR

KETEM Türkiye'de en az 80 adet daha kurulacak. 2010'a kadar her il, kanser kontrolü ile ilgili en az bir merkeze sahip olacak. Aynı zamanda bakanlık, sağlık personeline ve halka, kanser konusunda bilgilenmeye yönelik eğitimler düzenleyecek.

İmge YÜCETÜRK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber