'Ölüm cezası' TBMM içtüzüğü'nden temizleniyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ocak 2008 17:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

? Meclis İçtüzüğü'nde değişikliğe gidiliyor. Meclis Başkanlığı tarafından hazırlanan İçtüzük değişikliği parti gruplarına sunuldu. Anayasa'da ölüm cezasının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeye paralel olarak İçtüzük'de de gerekli değişiklik yapılıyor.

Meclis Başkanlığı tarafından hazırlanan, TBMM İçtüzük değişikliği taslağı, AKP, CHP, MHP ve DTP grup başkanvekillerine iletildi. Ölüm cezalarının yerine getirilmesiyle ilgili hükümler de daha önce yapılan Anayasa değişikliğine uygun olarak İçtüzükten çıkarılacak.

-ÖLÜM CEZASI 2002'DE KALKTI 2005'DE ANAYASA'DAN ÇIKARILDI-

2002 yılında Abdullah Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getirilmesinin ardından kaldırılan ?ölüm cezası 14 Aralık 2005'te ise yapılan Anayasa değişikliği ile Anayasa'dan çıkarıldı. ?Ölüm cezası? ibaresi Meclis İçtüzük'ünden de çıkarılıyor. Buna göre, TBMM İçtüzüğü'nü 92. maddesinin başlığında yer alan ?Ölüm cezalarının yerine getirilmesine dair kanun tasarıları? ile ibaresi kaldırılıyor. Meclis İçtüzüğü'nde yapılan diğer değişiklikler ise şöyle:

TBMM Genel Kurulu'nda her türlü okuma görevi, katip üyeler yerine Başkanlık Divanınca belirlenecek, spikerlik eğitimi almış görevliler tarafından yerine getirilecek.

İçtüzük değişikliği taslağına göre, Plan ve Bütçe Komisyonunda, "Bütçe" ve "Kesin Hesap" olmak üzere iki ayrı alt komisyon kurulacak. Bütçe alt komisyonu, bütçe kanunu tasarısı ve ekleri ile diğer komisyonlar tarafından idare bütçeleriyle ilgili hazırlanıp gönderilen raporları görüşecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu, Sayıştay tarafından sunulan raporları, ilgili komisyonlara havale edilmesi için TBMM Başkanlığına sunacak. Bütçe kesin hesap ve faaliyet raporlarının görüşülmesi de yeni esaslara bağlanıyor. Buna göre Plan ve Bütçe Komisyonu, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerini, kesin hesaplarını ve faaliyet raporlarını ilgili komisyonlara, mahalli idarelerin genel faaliyet raporunu ise İçişleri Komisyonuna gönderecek. Komisyonlar, bütçeler ve kesin hesaplarla ilgili görüşlerini iki ayrı rapor halinde kendilerine havale tarihinden itibaren 10 gün içinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna iletecek. Komisyonlara, hükümet temsilcisi ve uzmanlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de çağrılacak. Komisyonlar, gündemiyle ilgili sivil toplum kuruluşlarından yazılı veya sözlü görüş isteyebilecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber