Çin'den ithal klimalara Malezya soruşturması

Haber Giriş : 12 Ocak 2008 14:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin'den klima ithalatında haksız rekabetin önlenmesi amacıyla aldığı kararların, ticaret Malezya üzerinden yapılıyormuş gibi gösterilerek delindiği gerekçesiyle soruşturma açtı. Soruşturma, Arçelik ve Vestel'in şikayetleri üzerine başlatıldı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Arçelik ? LG Klima, Çin menşeli haksız rekabeti önlemeye konu eşya için dampinge karşı vergi uygulanmasının akabinde, Çin menşeli klimaların söz konusu ticaret politikası önlemini etkisiz kılacak şekilde menşe yanıltması yapılarak Malezya üzerinden Türkiye'ye ihraç edildiği iddiası ile Müsteşarlığa başvurdu. Vestel Beyaz Eşya tarafından da iddialar desteklendi.

Başvuruyu değerlendiren Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin ile ilgili sözkonusu düzenleme yapıldıktan sonra, Malezya ile Türkiye arasında ticaretin şeklinde ani ve önemli ölçüde değişme olduğu ve söz konusu değişikliğin önlemin etkisiz kılınmasına yönelik faaliyetlerden kaynaklandığına işaret eden ciddi bilgi ve bulguların varlığını saptadı.

Bu nedenle, söz konusu anti-damping önleminin yürürlüğe girmesi sonrasında önlemin miktar ve değer açısından yerli üretim dalı üzerinde beklenen iyileştirici etkisinin tam olarak görülmediği değerlendirildi. Müsteşarlık bu konuda soruşturma açılmasına karar verdi.

Soruşturma süresince geçici önlem uygulanması kararlaştırılabilecek ve söz konusu geçici önlem veya kesin önlem geriye dönük olarak uygulanabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber