İşte yeni Anayasa taslağındaki 'başörtüsü' maddesi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Ocak 2008 07:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başörtüsü serbestisine anayasal güvence getirecek düzenleme taslak metne alındı. AKP'nin bu ayın sonunda kamuoyuna açıklayacağı taslakta, eğitim hakkını düzenleyen maddeye
?Ceza hukuku ve genel ahlaka aykırı olmamak kaydıyla hiç kimse kılık kıyafetinden dolayı yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz? hükmü konuldu. Taslağın ilk halinde mevcut olan ?İnkılap yasalarına aykırı olmamak kaydıyla? ifadesi değiştirildi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ve bazı AKP'lilerin anayasada yer almasına karşı çıktığı Başörtüsü düzenlemesi, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla taslağa girdi. Erdoğan, yeni anayasa taslağının mimarı Prof. Dr. Ergun Özbudun'un ?Anayasa hükmü ile türban yasağını kaldırmazsanız, Anayasa Mahkemesi içtihatları uygulanmaya devam eder? uyarısını dikkate aldı.

Özbudun tarafından hazırlanan taslağa, ?Kılık kıyafetinden dolayı kimse yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz? ifadesi konulmuştu. AKP'li Fırat başkanlığında Sapanca'da toplanan partinin Anayasa hukukçuları, bu ifadeyi ?İnkılap yasalarına ve genel ahlaka aykırı olmamak kaydıyla hiç kimse kılık ve kıyafetinden dolayı yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz? hükmüne çevirdi. Ancak Merkez Yürütme Kurulu'ndaki toplantılarda, hüküm bir daha değiştirildi. Ceza Hukuku'nun İnkılap yasalarını da içine aldığını savunan AKP'li kurmaylar, Türk Ceza Kanunu'nun 222. maddesindeki ?Şapka Kanunu'yla, Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanunun koyduğu yasaklara veya yükümlülüklere aykırı hareket edenlere iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir? hükmüne işaret etti. ?İnkılap yasaları zaten yeni anayasa taslağında var. ?İnkılap yasalarının korunması' başlıklı bölüm, madde 135'te? dendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber