Artık beşli aşı ücretsiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ocak 2008 20:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık bakanlığı daha önce ücretli olan Beşli aşıyı artık ücretsiz olarak dağıtıyor. Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan başkanlığında El Ruha otelinde düzenlenen bilgilendirme toplantısında beşli aşı uygulaması da başlatıldı.

İçeriğinde difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felçi ve menenjit aşıları bulunan bu aşı ile beş ayrı mikro organizmanın neden olabileceği hastalıklara karşı çocukların korunması sağlayan Beşli aşı tek dozlu ambalajlar halinde kendinden enjektörlü olarak sağlık kurumlarına dağıtıldı. Beşli aşı sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak çocuklara yapıldığını belirten yetkililer ilk aşı uygulamasına törenle başladılar. Beşli aşı uygulaması için El Ruha otelinde düzenlenen bilgilendirme toplantısı öncesinde Vali Yusuf Yavaşcan'ın kucağına oturtulan üç minik bebeğe beşli aşı yapıldı. Tek doz halinde yapılan beşli aşı uygulaması Türkiye'de ilk defa Şanlıurfa'da uygulandı.

Aşı kampanyası sonrası ilçe kaymakam ve sağlık grup başkanları ile yapılan toplantıda 2006-2007 yılında Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen aşı kampanyaları ele alındı. Vali Yusuf Yavaşcan başkanlığında yapılan toplantıya Vali yardımcısı Abdülmüttalip Akdemir, Sağlık Müdürü Dr. Nevzat Yetkin Sağlık Müdür yardımcıları, sağlık grup başkanları ile ilçe kaymakamları katıldı.

Sağlık bakanlığının Türkiye genelinde başlattığı beşli aşı uygulamasının Şanlıurfa'da ilk kez uygulandığını vurgulayan Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan ?Piyasada 5 li aşının fiyatı 46 YTL dir, Geçmişte 5li aşıyı uygulatmak isteyen aileler bunu ceplerinden ödemek durumunda kalmaktaydı. Artık bütün vatandaşlarımız bu aşıdan ücretsiz yararlanacaktır.? dedi. 2006-2007 yılında yapılan aşılama çalışmalarını da değerlendiren Vali Yusuf Yavaşcan ?Şanlıurfa'da yıllardır yapılan çalışmalarda çocukların ancak %68 aşılanabilmiştir. Bu oranın yeterli olmadığı görülmüş ve bu nedenle 2007 yılında sağlıkta seferberlik çalışması başlatılmıştır. Sağlıkta seferberlik çalışmalarında sağlık personeli büyük özveri ile ev ev dolaşarak aşılama çalışmaları yapmıştır, aşılama sonuçları çalışmaların amacına ulaştığını göstermektedir. 2003 yılında % 58, 2006 yılında % 68 olan karma aşı oranı 2007 yılında başlatılan sağlıkta seferberlik çalışmalarıyla % 94'e yükseltilmiştir diye konuşan Yavaşcan, hepatit aşılarında 2006 yılında bebeklerin % 90'ı aşılanmış 2007 yılında ise bu oran % 100'e ulaşılmıştır. Verem aşısında 2006 yılında bebeklerin % 82si aşılanmış iken 2007 yılında bu oranın % 99a ulaştı. Ayrıca ülkede sık görülen kalıtsal metabolik hastalıklar içinde yer alan ve zeka geriliğine yol açan fenilketonüri tarama programı çalışmalarında 2002 yılında bebeklerin % 30 undan topuk kanı alınmış iken 2007 yılında Şanlıurfa'da doğan bebeklerin % 99 undan topuk kanı alınmıştır sağlıkta yapılan çalışmaların önemli olduğunu da belirten Vali Yavaşcan sağlıkta önemli adımlar attıklarını belirtti.

Sağlık müdürü Doktor Nevzat Yetkin ise slayt eşliğinde 2006-2007 yılında yapılan aşılama çalışmaları hakkında Vali Yusuf Yavaşcan ilçe kaymakamları ile sağlık grup başkanlarına bilgi verdi. Yapılan toplantıda 2008 yılında yapılacak olan programı da anlatan Yetkin kaymakamlardan destek istedi

Beşli aşı uygulamasına katılan aileler ise aşı uygulamasından son derece memnun olduklarını belirterek aşının çocuklar için çok önemli olduğunu vurguladılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber