Deprem bilincini imamlar ve öğretmenler yayacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2008 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kızılay Derneği, deprem ve doğal afet bilinci oluşturulması amacıyla öğretmen, din görevlileri ve muhtarların eğitilmesini öngören "Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi"ne 10 ili daha ilave ediyor.

Kızılay Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Kızılay Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kaplan ile Kızılay Adana Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında proje hakkında bilgi verdi.

Işıkara, olası afetlerde zararı azaltmak, kurumlararası işbirliğini geliştirmeyi sağlamak amacıyla geliştirilen projenin İstanbul ve Düzce'de uygulanmaya başladığını, her yıl 10 ilin ilave edilerek sürekli hale getirilmesinin öngörüldüğünü açıkladı. Prof. Dr. Işıkara, proje kapsamında her ildeki din görevlisi, öğretmen ve muhtarın eğitileceğini ifade etti. Yaşanan tüm acılara ve ardından verilen eğitim çalışmalarına rağmen, halkın önemli bölümünün halen deprem konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığını bildiren Işıkara, depreme gerek bilgi gerek yapı güvenliği yönünden hazır olunması gerektiğine dikkat çekti.

Işıkara'nın verdiği bilgiye göre Kızılay, önce Toplum Lideri olarak seçilen kişileri eğiteceklere Ankara'da eğitim verecek. Bu eğitimi alan kişiler daha sonra kendi illerinde Kızılay'ın organizasyonu ile öğretmen, imam ve muhtarlar eğitilecek. Adana'daki eğitimlerin Mayıs ayında başlaması planlanıyor. Her okulda bir öğretmenin lider vasfına sahip olması hedeflenirken İçişleri Bakanlığı ile işbirliği yapılarak muhtarlara, Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği yapılarak da din görevlilerine kısa sürede eğitim verilmesi planlanıyor.

Proje kapsamında İstanbul'da sürdürülen çalışmalarda 20 camide konuşma yaptığını anımsatan Işıkara, ''din görevlileri'' tanımının sadece imamları kapsamadığını, çeşitli dinlere mensup önderlerin de ziyaret edileceğini ve eğitim almalarının sağlanacağını vurguladı. Işıkara, güvenli yapı bilincinin oluşturulmasının yanı sıra yerel yönetimlerin kentin farklı noktalarında olası depremde insanlara hizmet verecek altyapısı tamamlanmış geniş alanlar hazırlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Deprem bilincinin süreklilik arz ettiğini ve bu sebeple eğitimlerin ömür boyu sürmesi gerektiğini kaydeden Işıkara, Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi'nin 2015 yılına kadar devam edeceğini aktardı. Kızılay Genel Başkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Şube Başkanı Mehmet Sağlam, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kaplan daha sonra Adana Valisi İlhan Atış'la görüşerek yapılacak çalışmaları anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber