Vekiller eleştirdi başbakan talimat verdi: Vakıflar yasası aynen geçsin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2008 17:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-AKP Grubunun basına kapalı toplantısında, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurul gündemine gelmesi beklenen Vakıflar Yasası'nı anlattı. Aralarında İstanbul Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu'nun da bulunduğu bazı milletvekilleri yasaya karşı çıkarak yasanın tamamen kaldırılması konusunda görüş bildirdikleri ifade edildi. Başbakan Erdoğan'ın, Vakıflar Yasası'nın Genel Kurul'dan aynen geçirilmesi konusunda grubuna talimat verdiği kaydedildi.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın grubuna, geçen dönem, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından, ?Lozanı deliyor, Anayasa'nın bazı maddelerine aykırılık içeriyor? diyerek Meclis'e iade edilen ve TBMM Genel Kurul gündemine alınan Vakıflar Yasası'nın aynen geçirilmesi talimatı verdiği öğrenildi.

AKP'nin basına kapalı grup toplantısında, vetolu Vakıflar Yasası'nın bazı milletvekillerince sert bir dille eleştirildiği, yasanın çıkarılmasından vazgeçilmesinin istendiği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, aralarında İstanbul Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu'nun da bulunduğu bazı milletvekilleri yasaya karşı çıktı ve yasalaşması halinde birçok sıkıntı doğuracağını savundu.

-VETOLU MADDELER-

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı Vakıflar Yasası hakkında gruba geniş bir bilgi sundu. Yasayla ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Milletvekilleri özellikle cemaat vakıflarının kurulması ve çalışması yönündeki sorular sordukları, vakıfların ticaret ve şirket kurma yönündeki düzenlemelerle ilgili bilgi aldıkları kaydedildi.

Grup toplantısında milletvekillerinin ağırlıklı olarak Bakan Yazıcı'ya 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iade gerekçesinde yer verdiği ve eleştirdiği 5,11,12,14,16,25,26,41 ve 68'inci maddelerle ilgili sorular sordular.

Milletvekilleri özellikle yasanın 12'inci maddesinde yeralan, Vakıfların mal edinebilmelerine ve malları üzerinde her türlü tasarrufta bulunabilmelerine ilişkin düzenlemelere yönelik sorular yöneltti. Bu maddeyle ilgili milletvekilleri özellikle, ?Mazbut vakıflara ait akar mallar ile haklarından daha yararlı olanları ile değiştirilmesine, paraya çevrilmesine veya değerlendirilmesine Meclis yetkilidir? hükmüne eleştiri yönelttiler, açıklamalar istediler.

Milletvekillerinin özellikle üzerinde durduğu bir başka madde ise Yasa'nın vetolu 25. maddesi oldu. Bakan Yazıcı, ?vakıflar; yurt içi ve yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakti bağış ve yardım alabilirler, aynı şekilde de bağış yapabilirler? maddesiyle ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

Sunum ve konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan'ın, grubundan Genel Kurul'da yasanın aynen geçirilmesini istediği kaydedildi. (ANKA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber