Yurtta kış etkisini sürdürüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ocak 2008 14:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan kar yağışı, soğuk hava, fırtına ve tipi nedeniyle bazı karayolları ile binlerce köy yolu ulaşıma kapandı; hava ve karayollarında ulaşım aksadı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Aksaray-Nevşehir karayolunun 26. kilometresinde mahsur kalan otobüse ulaşıldı. Önceki gün başlayan ve dün etkisini artırarak sürdüren kar yağışı ve tipi, Aksaray ile çevresinde ulaşımın aksamasına yol açtı.

Yağış ve tipi nedeniyle Aksaray'ı Adana, Ankara, Konya ve Nevşehir'e bağlayan karayolları ulaşıma kapanırken, mahsur kalan çok sayıda araca, yapılan yoğun çalışmaların ardından güçlükle ulaşıldı.

Bu arada, Aksaray-Nevşehir karayolunun 26. kilometresinde yaklaşık 20 saat mahsur kalan yolcu otobüsüne ulaşıldığı bildirildi. Bingöl'den geldiği belirtilen otobüsteki yolcuların sağlık durumlarının iyi olduğu kaydedildi.

Bu yolcularla birlikte, gündüz saatlerinde diğer yolda kalan 8 otobüsün yolcuları da Aksaray'a getirildi.

Kriz Merkezi'nin yürüttüğü çalışmalarla merkeze getirilen ve kentte bekletilen toplam 2 bin 500 yolcuya yemek verildi. Yurt, misafirhane ve otellerle görüşülerek geceyi geçirecekleri yerler sağlandı. Kurtarılan otobüslerden birinin yabancı turist taşıdığı öğrenildi.

Kar yağışı ve tipi, Konya'nın Toros Dağları'na yakın bölgedeki ilçelerinde çok sayıda köy yolunun kapanmasına ve elektrik kesintilerine neden oldu.

Yol açma çalışmalarına, belediyeler ve Karayolları ekiplerince devam edilirken, Ereğli-Halkapınar, Hadim-Bozkır, Taşkent-Ermenek ve Taşkent-Alanya yolları halen ulaşıma kapalı bulunuyor.

Hadim ve Taşkent'te dünden bu yana elektrik kesintisi sürerken, bu ilçeleri Konya'ya bağlayan yollar da halen kapalı bulunuyor.

Konya'nın çevre il ve ilçelerle olan bağlantı yollarında rüzgarın etkisiyle yer yer yolda birikerek araçların seyrini engelleyen kar yığınları, trafikte aksamalara neden oluyor.

Seydişehir-Antalya karayolunda Alacabel mevkisinde oluşan buzlanma nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanırken, zincirsiz otomobillerin ve tırların Antalya yönüne geçişine izin verilmiyor.

Aksaray'ı Konya, Adana ve Ankara'ya bağlayan yollar ulaşıma açıldı. Kar kalınlığının 1 metreye yaklaştığı bölgede, Aksaray-Nevşehir karayolu, tipi nedeniyle henüz açılamadı.

Araçların Aksaray'dan Nevşehir yönüne geçişine izin verilmiyor. Yol açma çalışmalarının sürdüğü, 2 saate kadar yolun trafiğe açılabileceği belirtildi.

Aksaray-Nevşehir karayolunun kapalı olmasına ve yetkililerin tüm ikazlarına rağmen, belde yolundan Nevşehir'e geçmeye çalışan 2 otobüsün kara saplanarak yolda mahsur kaldığı, otobüslerin kurtarılması için kar araçlarının görevlendirildiği bildirildi.

Öte yandan, Aksaray'ın tüm bağlantı yolları tipi nedeniyle oluşan kar yığınları yüzünden kapandığı için yola devam edemeyen yaklaşık 3 bin yolcu, geceyi Aksaray'da öğrenci yurtları ve otellerde geçirdi.

Karaman'da ise kar yağışı ve tipi nedeniyle Sertavul geçidinde yaşanan sorun nedeniyle dün akşamdan bu yana kapalı olan Karaman-Mersin karayolu henüz trafiğe açılamadı. Ayrıca, yolda oluşan kar yığınları nedeniyle Karaman-Ereğli yolu da ulaşıma kapalı bulunuyor.

Elazığ-Diyarbakır karayolu, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı.

Maden ilçesi Karataş mevkisinde kar ve tipi nedeniyle aralarında yolcu otobüslerinin de bulunduğu çok sayıda aracın yolda mahsur kaldığı bildirildi.

Bayburt'tan aldığı 44 yolcuyu İstanbul'a götürürken Kelkit-Erzincan arasındaki Pöske Dağı mevkisinde yoğun kar yağışı nedeniyle mahsur kalan otobüse mazot takviyesi yapıldı.

Karayolları 164. Şube Şefliği yetkililerinden alınan bilgiye göre, soğuk hava nedeniyle çalışır halde tutulan otobüse kaldığı bölgenin yaklaşık 600 metre uzağında bulunan Karayolları'na ait bakım evinden yönlendirilen kar aracıyla mazot ulaştırıldığını bildirdi.

Bingöl-Erzurum kara yolunda mahsur kalan yolcu otobüsüne 33 saat sonra ulaşılabildi. Yolculardan 3'ünde sağlık sorunu olduğu öğrenildi. Otobüste bulunan 37 kişi kurtarma ekiplerince Çat ilçesine getirildi.

THY'nin Elazığ-Ankara, İstanbul-Kayseri ve Elazığ-İstanbul uçak seferlerinin iptal edildiği bildirildi.

Hakkari'nin, Yüksekova ilçesine bağlı Kadıköy köyüne düşen çığın altında kalan 2 kişinin kurtarılması çalışmaları sürdürülüyor.

Sivas'ın İmranlı ilçesinde bir evin üzerine çığ düştüğü ve çığın altında kalanların olduğu bildirildi. Çığ altında kalan evde yaşayanlar olduğu, bölgeye kurtarma ekiplerinin sevk edildiği kaydedildi.

Kar yağışı ve tipi nedeniyle, İliç-Divriği ve Erzincan-Mercan arasında demiryolu ulaşımı sağlanamıyor.

Erzurum-Ankara seferini yapan Erzurum Ekspresi, Kars-İstanbul ve İstanbul-Kars seferini yapan Doğu Ekspresi trenleri Erzincan Garı'nda bekletiliyor.

Kayseri'de dün sabah ulaşıma kapanan Kayseri-Ankara, Kayseri-Sivas ve Kayseri-Kahramanmaraş kara yolları, bu sabah kontrollü olarak ulaşıma açıldı.

Ulaşıma kapalı olan Kayseri-Malatya kara yolunda ise kar temizleme çalışmalarının sürdürüldüğü bildirildi. Sivas-Yozgat ve Sivas-Tokat kara yolunda ulaşım kontrollü olarak sağlanmaya başladı.

Sivas-Erzincan, Sivas-Malatya ve Sivas-Kayseri kara yollarının ise halen ulaşıma kapalı olduğu belirtildi.

Kayan araçlar ve buzlanma nedeniyle sık sık kapanan Elazığ-Diyarbakır kara yolunda zincirsiz araçların geçişine izin verilmiyor.

Karayolları 12. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle Iğdır-Ağrı, Artvin-Ardahan, Ağrı-Van, Erzurum-Ağrı, Erzurum-Van, Erzurum-Erzincan, Erzurum-Bingöl, Erzurum-Bayburt, Erzurum-Muş, Tunceli-Erzincan ve Erzincan-Gümüşhane kara yolları ulaşıma kapalı.

Bu arada, Erzurum-Aşkale kara yolu da İspir yol ayrımında meydana gelen çığ nedeniyle ulaşıma kapandı.

Ayrıca Tunceli-Ovacık, Tunceli-Pülümür, Muş-Kulp, Muş-Bulanık kara yollarının da yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandığı kaydedildi.

D-100 kara yolunun Bolu Dağı kesiminde ve TEM otoyolunun Bolu Dağı Tüneli mevkisinde etkili olan kar yağışı nedeniyle sürücüler zor anlar yaşıyor. Bolu Dağı'nda kar kalınlığı 50 santimetreyi geçti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber