AÜ'den türban değişikliğine tepki

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Şubat 2008 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Ankara Üniversitesi Senatosu ve Yönetim Kurulu, "Anayasa ve Yükseköğretim Kanununda yapılmak istenen değişikliklerin, Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyetini ve onun vazgeçilmez ilkesi olan laikliği ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu" kaydetti.

Ankara Üniversitesi Senatosu ve Yönetim Kurulu Rektörlük binasında toplanarak, türban konusunda Anayasa ve Yükseköğretim Kanununda yapılması öngörülen değişiklikleri ele alarak, açıklama yapılmasını kararlaştırdı.

Toplantının ardından, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras ile Senato ve Yönetim üyeleri, cübbeleriyle yürüyerek Fen Fakültesi'nin önündeki Atatürk heykelinin bulunduğu alana geçtiler. Alanda, üniversitede görev yapan öğretim elemanları ve dekanlar da cübbeleriyle hazır bulundu.

Rektör Aras, Senato ve Yönetim Kurulu'nun açıklamasını okudu. Açıklamada, şöyle denildi:

"Ankara Üniversitesi Senatosu ve Yönetim Kurulu, Anayasa ve Yükseköğretim Kanununda yapılmak istenen değişikliklerin, üniversitelerde eğitim-öğretim ortamını ciddi derecede huzursuz edeceği, bozacağı endişesini taşımaktadır. Senatomuz ve Yönetim Kurulumuz, bu nedenle Üniversitelerarası Kurul'un 1 Şubat 2008 tarihinde yapmış olduğu açıklamaya tümüyle katılmakta, bu konudaki çok ciddi kaygılarımızın bir kez daha açıklanmasını uygun bulmaktadır.

Üniversiteler, her türlü düşüncenin bilimsel olarak açıklanacağı ve tartışılabileceği kurumlardır. Bilimsel düşünce ve bilimsel özerklik kavramı, Anayasa'nın 130. maddesi ile teminat altına alınmıştır. Bu teminat, üniversitelerde düşüncelerin siyasal veya dinsel simgelerle ifade edilebileceği veya ortaya konulabileceği hususunu asla kapsamamaktadır. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti'nin de taraf olduğu Magna Carta Universitatum ve Bologna Süreci belgeleri, üniversitelerde her türlü siyasi ve ekonomik baskı oluşturabilecek olay, olgu ve nedenleri kabul etmemektedir. Üniversitelerde inancın simgesel olarak ifade edilmesi ve siyasal amaçlarla sömürülmesi, aynı inancı paylaştığı halde bunu doğru bulmayanlar veya farklı din ve dünya görüşüne sahip olanlar üzerinde baskı oluşturabileceği açıktır.

Yapılmak istenen değişikliklerin, Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin ve onun vazgeçilmez ilkesi olan laikliği ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu, Anayasa, Yükseköğretim Kanunu, yüksek mahkeme kararlarıyla çeliştiğini ve uygulamada ciddi sorunlar yaratacağını bir kez daha kamuoyuna duyurur, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin değerli üyelerine saygı ile sunarız."

Açıklama, öğretim üyeleri tarafından alkışlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber