En düşük memur maaşının 860 milyon lira olması yönündeki ısrar sürdürmelidir
Son zamanlarda hükümet yetkilileri ile sendikalar arasındaki görüşmelerden, her iki kanat farklı açıklamalarla haklı olduğunu kamuoyuna göstermeye çalışıyor. Peki bu tamamen zıt kutuplardaki açıklamaların sebebi nedir? Hangi taraf kamuoyunu yanıltıyor?
Sendikalar haklı olarak memurların çok aşırı düşük olan maaşlarında bir nebze iyileştirme talep ediyor. En düşük memur maaşının 860 milyon lira olmasını istiyor. Takdir edersiniz ki bu rakam hiç de abartılı değil. Ancak hükümet bu rakamın çok yüksek olduğunu iddia ediyor ve de bunu kamuoyuna yanıltıcı bilgi vererek yansıtıyor.
Biz işin doğrusunu bulmak için basit bir hesap yapalım.
Bütün memurların ortalama 1 milyar maaş aldığını farz edelim. Telaffuz edilen en yüksek memur sayısı olan 2.2 milyondan hesaplarsak bütçeden çıkacak olan aylık toplam maaş 2.2 katrilyon edecektir. 2005 yılı toplamı için 12*2.2=26.4 katrilyon eder. Abartılı yüksek rakamlarla hesapladığımız bu rakam sendikaların istediği rakama daha yakın.
Aynı zamanda sendikalar hükümetin ekonomik göstergelerden bahsederken iyiye giden gidişatı öne çıkarmasından, maaş zamları konusunda ise ekonominin kötü olduğunu söylemesinden rahatsız. Eğer ekonomi iyiye gidiyorsa bunu memurlar da hissetmelidir. Yok eğer kötü gidiyorsa yüksek maaş alan çalışanlar bunu hissetmeliler.
Peki hükümetin hilesi nerede?
1- 2.2 milyon memurun (çalışanın) tamamı düşük ücretli değil. Bunların içinde maaşı 10 milyarı dahi geçen yüksek maaşlı kesimler var. Pek çok kurumda en düşük memur maaşı zaten şu an sendikaların talep ettiği 860 milyonun üzerinde. Mesela %8 zamdan ile maaşı 80 milyarı bulan bir rektör de etkilenecektir. Oysa sendikalar sadece düşük ücretli memurların maaşında aldıklarına oranla aşırı sayılabilecek bir zam talep etmektedirler.
2- Sendikaların istediği ücret adaleti yüzdelik zam ile sağlanmaz. Bazı kurumlarda çalışan bir mühendis 900 milyon maaş alırken, diğer kurumdaki mühendis 2 milyar, bir başka kurumdaki mühendis ise 5 milyar maaş almaktadır.
3- Asıl zama ihtiyacı olan memur sayısı böylelikle 2.2 milyon memur değil belki 1 veya 1.5 milyon memur olacaktır. Oysa hükümet rakamları abartarak yaptığı yanlışı kapatmaya çalışıyor. Yapılması gereken bazı kesimlere % sıfır maaş bazılarının maaşlarında azaltma ve bazılarına %200 zam ile adaletin sağlanmasıdır. 5 milyar alan birinin aldığı %8'lik bir zam bile şu anda düşük maaşlı bir memurun aldığı rakama eşit. Hükümet hedef şaşırtarak bir nebze bu maaş adaletsizliğinin görülmesine engel olmaya çalışıyor. Sendikalar ise yapılan bu çarpıtmayı fazla fark edemiyorlar.
4- Ayrıca ekonomiye aynı miktarda yük getirecek olan, ancak maaş uçurumunu bir nebze azaltacak olan bir rakama hükümet neden karşı çıkıyor? Sendikalar %10'luk artışta dağılımın %4-%16 olmasını isterken hükümet bunu kabul etmeyip %8-%12 diye ısrar ediyor. Hükümet yüksek zam alan çalışanı kollamadaki gayesi nedir?
Sosyal adaletten uzaklaştıran zam oranlarının kime faydası olacaktır.?
Asıl sorulması gereken sorular ise; Neden hükümet çözüme kavuşturacağım dediği bu maaş adaletsizliğini çözmekten yana tavır almıyor? Olayı başka tarafa çekerek verdiği sözlerin unutulmasını mı istiyor?
Memurların istediği ise maaşların adaletli dağıtılmasıdır. Eğer ekonomi kötü ise bundan herkes eşit (adaletli) bir şekilde etkilenmelidir. Tamam ben bir memur olarak bütün memurlar adına söz veriyorum: ?Bize zam vermeyin. Hatta aldığımız mevcut ücreti de düşürün. Ancak herkese bizim aldığımız ücretin aynısını verin. Hepimizin aynı kaderi paylaştığını gösterin bize.?
?BU TAKSİMİ KURT YAPMAZ KUZULARA ŞAH OLSA
BİR KİŞİYE TAM DOKUZ, DOKUZ KİŞİYE BİR PUL?
Maalesef şimdi bu dokuz, dokuzyüze hatta dokuzbine çıkmış. Ancak ben Hakkın eninde sonunda tecelli edeceğine inanıyorum. Eğer bu hükümet aynı yolu takip edip adaletsizliği devam ettirirse akıbetleri de diğerleri ile aynı olacaktır.
Dileğimiz hükümetin diğer konulardaki başarısını, maaş düzenlemelerinde de gösterebilmesi (maalesef hükümet maaş konusunda henüz hiçbir ilerleme kaydedemedi...).
Yaşar AYAZ
İnşaat yüksek mühendisi