Savcılık: Yangın çıkartanı bulun Polis: 'Yangın Çıkartman' taşınmış
Resmî kurumlar arasındaki yazışmalarda bazen fıkralara konu olacak hatalar yapılıyor. Bunlardan biri de Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı ile Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü arasında yaşandı.
Savcılık 'yangın çıkartma' suçundan aranan Mesut T.'nin bulunması için Fatih Emniyet Müdürlüğü'ne bir yazı gönderdi. Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü, bir hafta sonra Üsküdar Savcılığı'na cevap gönderdi. Emniyetin gönderdiği açıklamaya göre savcılığın bulunmasını istediği 'Yangın Çıkartman' isimli vatandaş taşınmıştı. Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdiği yazıda "Adı geçen Yangın Çıkartman isimli şahsın evrakta belirtilen adresinden taşınarak gittiği, çevrede ismi geçenin nereye gittiğini bilenin olmadığı gibi yeni adresini de bilene rastlanılmadığı, yaptırılan araştırmadan anlaşılmış olup konu ile ilgili düzenlenen memur tutanağı ile muhtarlıktan alınan terk belgesi evrak ekinde sunulmuştur." ifadelerini kullandı.
Devlet kurumları arasında eskiden beri ilginç yazışmalar yaşanıyor. Bunun bilinen en komik örneği Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda yaşanan bir istatistik çalışması ile ilgili. Tarım Bakanlığı, il müdürlüklerine bir yazı yazar ve "İlinizin bulunduğu bölgedeki yaban domuzu sayısını çıkartıp yollayın." der. İl müdürleri, yabanî hayvanları nasıl sayacaklarını bilemez. Her il müdürü bir rakam yazıp bakanlığa yollar. Bir yıl sonra bakanlıkça bölgedeki yaban domuzlarının son durumu sorulur ve eğer sayıları 150'yi aşmışsa sürek avı başlatılması istenir. İl müdürleri yeni sayıyı, 5'er, 10'ar artırıp bildirir ve bu durum yıllarca böyle devam eder. Yıllar sonra bir bürokratın tayini Tunceli Tarım İl Müdürlüğü'ne çıkar. Göreve başlamasının ardından yine bakanlığın aynı yazısı ulaşır eline. Bir sene önce gönderilen yazıyı çıkarıp baktığında domuz sayısının 149 olduğunu görür. Sayıyı 1 tane artırsa sürek avı başlatmak zorunda kalacak. Bunu önlemek için belki fark edilmez düşüncesiyle sayıyı 50'ye düşürür. Bir ay sonra bakanlıktan gelen yazıda azalmanın gerekçesi sorulur. Yeni müdür, "Domuzlar sınır ilimiz olan Erzincan'a geçti." der. Bunun üzerine bakanlık Erzincan il müdürüne bir yazı gönderir. Erzincan ise domuzların hızlarını alamayarak Erzurum il hudutlarına geçtiğini aktarır. Bakanlık bu sefer Erzurum'dan hayvanların bulunup sürek avı başlatılmasını ister. Erzurum, topu Ağrı'ya atar. Ağrı il müdürü ise bakanlığa, "Evet doğru, bizim sınırdan girdi ama ülke sınırlarını aşıp Ermenistan'a geçti." şeklinde yazı göndererek sürek avından kurtulur. Dışişlerinin Ermenistan'a, domuzların sonunu sorup sormadığı ise bilinmiyor.
Melik Duvaklı