Fenomenler şirketleri tehdit ediyor! Instagram kapandı, makyajları döküldü

Instagram'a 'Heniyye cezası' sürüyor. Uygulamanın kapanması ile şirketler, Influencer ve fenomenlerle sözleşmelerini feshetme yoluna gidiyor. Buna tepki gösteren bazı fenomenler şirketleri tehdit etmeye başladı.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 06 Ağustos 2024 07:35, Son Güncelleme : 06 Ağustos 2024 07:28
Fenomenler şirketleri tehdit ediyor! Instagram kapandı, makyajları döküldü

Türkiye'deki kullanıcıların Hamas lideri İsmail Heniyye'nin şehit edilmesine tepki paylaşımlarını kaldıran Instagram'a erişim engeli sürüyor. Kurallara uyana kadar ınstagram kapalı kalacak. Ortak yol bulunması için Instagram yetkilileri dün bakanlığın kapısını çaldı ve bir görüşme gerçekleştirildi. Ankara kulislerine göre Instagram yetkilileri geri adım atmayana kadar erişim engelli sürecek.

Dünyada en çok Instagram kullanan beşinci ülkeyiz, 57 milyon kayıtlı hesap var. Büyük bir çılgınlığa dönen sosyal medya yüzünden bazı kullanıcılar paylaşım yapamadıkları için tatil rezervasyonlarını iptal etmeye başladı. Düğün tarihlerini ileri bir tarihe alanlar bile var.

Şirketler de online tarafta reklam ve tanıtımlarının yüze 90'ını instagram üzerinden yapıyor. Ancak instagramın kapanması ile işler tersine dönmeye başladı. Bazı firmaların influencer ve fenomenler ile anlaşmalarını fesh etmek istediği bazılarının ise sözleşmede revizyon talep ettikleri öğrenildi. Yayıncıların ise Instagram yerine Tiktok, X, YouTube ve Facebook kanalları ile reklama devam etme talebinden bulundukları belirtiliyor. Öte yandan yaşanan bu anlaşmazlıklar dava süreçlerine dönüşeceği belirtiliyor.

"TEPKİLERİ HOŞ DEĞİL"

Önemli bir perakende zincirinin pazarlama müdürü gazetemize yaptığı açıklamada "Biz 40'a yakın fenomen/influencer ile çalışıyoruz. 3-6 veya yıllık sözleşmeler yapıyoruz. Instagramın kapanması ile iş birlikçilerimiz ile yeniden masaya oturmak istedik. Bazıları ile sözleşmeyi bitirmek bazıları ile de revizyona gitme talebinde bulunduk. Ancak karşılaştığımız tepkiler hoş olmadı. Çoğu bizleri tehdit etti. Mahkemeye taşınacak süreçler yaşıyoruz" dedi.

Avukat Semin Temizöz "Bu gibi durumlarda şirketlerin de yayıncıların da karşılıklı dava açma hakları bulunuyor. Daha önce bu gibi durumlarla karşılaştık. Ağırlıklı olarak şirket lehine kararlar çıkıyor. Ancak oluşan tazminatın veya şirketin bu süreçten ettiği maddi zararın tahsili uzun sürüyor" diye konuştu.

GÜNDE 2,5 GÖNDERİ PAYLAŞIYOR

  • Her ay 130 milyon Instagram kullanıcısı alışveriş paylaşımlarına tıklıyor.
  • 200 milyondan fazla Instagram kullanıcısı her gün en az bir işletme profilini ziyaret ediyor.
  • Instagram fenomenleri günde ortalama 2,5 sponsorlu gönderi paylaşıyor.
  • Alışveriş tutkunlarının yüzde 70'i ürün keşfi için Instagram'a yöneliyor.
  • İnsanların yüzde 50'si hikayelerde gördükleri bir ürünü satın almak için Instagram'a giriyor.
  • Kullanıcıların yüzde 75'i bir markanın gönderisine baktıktan sonra bir web sitesini ziyaret etmek gibi bir eylemde bulunuyor.

YILLIK 10 MİLYON BÜTÇE

Türkiye'de 200 bin civarında influencer ve fenomen bulunuyor. Şirketler sadece ınstagram tanıtımlarına ortalama yıllık 7 ila 10 milyon TL gibi bir bütçe ayırıyor. Influencer iş birlikleri için en fazla kullanılan platform yüzde 97,7 ile Instagram olurken bu platformu %48,8 ile YouTube ve %46,5 ile TikTok izliyor. Toplam e-Ticaret'in içindeki %10'luk kısım sosyal medyada yapılıyor. Bu da günde 930 milyon TL'ye tekabül ediyor. Platformlara trafik oluşturan influencer'larla birlikte 1,9 milyar liralık bir hacim oluşturuluyor.

KAAN ZENGİNLİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber