Avukatların hakim olma hakkına YARSAV engeli

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Ekim 2008 07:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Hakimlik sınavını kazanan 25 avukat, Danıştay'ın Türkiye Adalet Akademisi'nin yönetmeliğinin yürütmesini durdurması sebebiyle mülakata alınmadı. İptal başvurusunu YARSAV yapmıştı.

Avukatların sınavla hakimliğe geçişi Danıştay'ın engeline takıldı. Hakimlik sınavını kazanan 25 avukat, Danıştay'ın Türkiye Adalet Akademisi'nin yönetmeliğinin yürütmesini durdurması sebebiyle mülakata alınamadı. 10 Eylül'de yapılması planlanan mülakat, ileri bir tarihe ertelendi.

Avukatlara, hakim ve savcı olma fırsatı veren yasa değişikliğinin ardından yapılan sınava 642 avukat katılmıştı. 26 Nisan'da yapılan yazılı sınavda 25 aday başarılı olmuştu. Hakimlik hakkı elde edemeyen bazı avukatlar ise ÖSYM'nin yaptığı sınavda sorulan soruların hatalı olduğunu öne sürmüştü. İdare Mahkemesi'ne dava açan bu avukatlar 'Avukatlar İçin Adli Yargı Hakim ve Savcı Adayları Seçme Sınavı'nın yürütmesinin durdurulması ve iptalini talep etmişti. İdare Mahkemesi'ne açılan bu dava halen sürüyor. Sınavı kazanan 25 avukat mülakata girmeye hazırlanırken, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Türkiye Adalet Akademisi'nin yönetmelik ve genel kurul kararlarının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay'a dava açtı. Danıştay 5. Dairesi, avukatların mülakatında görev alacak kurula üye gönderen Türkiye Adalet Akademisi'nin 11 Ocak 2008 tarihli Olağanüstü Genel Kurulu'ndaki 'yönetim kurulu asil ve yedek üyeliği' seçimine ilişkin Genel Kurul kararı ile ilgili yönetmeliğin yürütmesini durdurdu. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulu'nun toplanamadığını ve mülakatta görevlendirilecek üyelerin seçilemediğini belirtti. Bakanlık, 10 Eylül'de yapılması planlanan mülakatın ileri bir tarihe ertelendiğini bildirdi.

Avukatlara hakim ve savcı olma yolunun açılmasına imkan veren yasal değişiklik, 4 Aralık 2008'de yürürlüğe girmişti. CHP'lilerin Adalet Komisyonu'nu bastığı yasa tartışmalarının ardından Meclis'ten geçen yasa ile 5 yıl meslekte çalışan ve 35 yaşını aşmamış avukatların hakim ve savcı olabilmesinin yolu açılmıştı. CHP, yasanın kadrolaşma amacıyla çıkarıldığını savunmuştu.

YARSAV Başkanı Eminağaoğlu'nun askerlikten kaçmak için sahte çürük raporu aldığı iddia edilmişti. Milli Savuma Bakanlığı ise yaptığı incelemede 'usulsüzlük' tespit etmemişti.

Metin Arslan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber