Mülakatı kayda alınmadı, sınav iptal oldu
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nin (SDÜ) İngilizce okutmanlığı alım sınavı yargıya takıldı. Üniversitenin, ALES, mezuniyet notu ve KPDS/ÜDS puanları ve mülakat puanına göre alınacak 4 okutmanlık kadrosu için açtığı sınavda en yüksek puana sahip aday Osman Çöllü'ye mülakatta 100 üzerinden 5 puan verildi.
Çöllü, jürinin diğer adaylara verdiği en düşük puan olan 15'i almış olsaydı sınavı kazanmış olacaktı. Aynı jüri, 14. sıradaki başka bir adaya 80 puan vererek sınavdan geçirdi. İddiaya göre okutmanlık için alınacak kişiler önceden belirlenmişti. Kendisine haksızlık yapıldığını düşünen Osman Çöllü, konuyu Isparta İdare Mahkemesi'ne taşıyarak jüriden şikâyetçi oldu. Sınavla ilgili tanık ve delilleri inceleyen mahkeme, jürinin adaya tutumunu sübjektif bularak sınavı durdurma kararı aldı. Mahkemenin tespitine göre jüri üyeleri, sınavı kazanan kişilere kaç puan vereceklerini önceden hesaplamış.
42 adayın başvurduğu akademisyen alım sınavındaki skandal bununla da sınırlı kalmadı. Çöllü'nün iddiasına göre mülakat jürisinde bulunan Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Aktulum, sadece 1. sırada yer alan Çöllü'nün sınavına girdi. Osman Çöllü'nün mülakatından sonra ayrılan Aktulum yerine okutman Necati Kapusuz'u jüriye dahil etti. Sınav sonuçları açıklandığında, sonuç belgesinin altında Kapusuz'un değil, Aktulum'un imzası yer aldı. Yine jüride raportör olarak görünen Yrd. Doç. Dr. Nazlı Baykal da belirli adayların sınavına girdi. Onun yerine ise mülakatta okutman Utku Taka bulundu. Ancak sonuç bildirgesinde Nazlı Baykal'ın imzası yer aldı. Haksızlığa boyun eğmeyen Çöllü, bu iddialarla Isparta İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, mülakat sınavının sesli ya da görüntülü kayda alınması usulüne uyulmadığını ve jüri üyelerince takdir edilen notların gerekçesiyle ortaya konulamadığını belirterek Çöllü'nün verdiği cevapların sağlıklı şekilde kayda geçirilmediğini vurguladı. Üyelerin tavrını 'sübjektif' değerlendiren mahkeme, sınavı kazanan kişilere verilecek puanın önceden hesaplandığını tespit etti. Üniversitenin karara bir hafta içinde itiraz etme hakkı bulunuyor. İtiraz olur ve kabul edilmezse, sınav bu kez objektif kriterlere göre yeniden yapılacak.