Gece Öğretimi Kapsamındaki Görevlere Gece Göstergesi Uygulanmalıdır

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Şubat 2005 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
657 sayılı Kanunun 176'ncı maddesinde, Kanunun 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere ders saati başına gündüz öğretimi için 80, gece öğretimi için 90 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslarda, gece öğretiminin tanımı yapılmış ama bu tanıma karşılık gelen öğretime gece ücreti ödeneceğine ilişkin bir hükme yer verilmemiştir. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Dolaysıyla, belirtilen esaslarda gece öğretimi olarak tanımlanan "saat 17.00'den sonra başlayan öğretim; Cumartesi, Pazar, yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılan öğretim ve tam gün tam yıl eğitim yapılan kurumlarda gündüz öğretiminin saat 19.00'dan sonra devam eden kısmına" gece göstergesi değilgündüz göstergesi uygulanacağı Maliye Bakanlığının 1999 tarihli yazısı ile belirtilmiştir.

Ancak, 657 sayılı Kanunda gece öğretimi için gece göstergesi uygulanacağı çok açık olarak yer almıştır. Aşağıdaki mahkeme kararında da "Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar"ın üst hukuk normu olan kanuna aykırı hükümler içeremeyeceği belirtilmiş ve Esaslarda tanımlı gece öğretimi için 657 sayılı Kanun'un 4359 Sayılı Kanunla değişik 176. maddesi uyarınca gece öğretimi için belirlenen gösterge üzerinden ek ders ücreti ödenmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır.

Bu mahkeme kararına göre,
1- S
aat 17.00'den sonra başlayan öğretim
2- Cumartesi, Pazar, yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılan öğretim
3- Tam gün tam yıl eğitim yapılan kurumlarda gündüz öğretiminin saat 19.00'dan sonra devam eden kısmındaki öğretim için

100 değil 110 gösterge rakamının uygulanması gerekmektedir. Bu da, yukarıda belirtilen üç maddedeki ders saati başına 100*0,0401=4,01 YTL yerine 110*0,0401=4,41 YTL ödenmesi gerekmektedir. Samsun İdare Mahkemesinin kararına aşağıda yer verilmiştir.

T.C.
SAMSUN İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO: 2003/1726
KARAR NO: 2004/393

DAVACI : ...SİNOP
DAVALILAR: 1-Maliye Bakanlığı 2- Sinop Valiliği

ISTEMİN ÖZETİ: Sinop Anadolu Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Müdür Vekili olarak görev yapan davacı tarafından, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların 12. maddesinde öngörülen sınavlardan hafta sonu yapılan sınavlar için gece göstergesi yerine gündüz göstergesinin uygulanacağı yönündeki Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nce Sinop Valiliği'ne hitaben yazdan 20.9.1999 gün ve 18366 sayılı yazının iptali ve 2000 yılının Şubat ayından itibaren hafta sonlarında görevli bulunduğu sınavlardan dolayı eksik ödenen ücretlerinin yasal faizi ile birlikte tazmini istenilmektedir

MALİYE BAKANLIĞI'NIN
SAVUNMASININ ÖZETİ : Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan sınavlar bakanlığa ve diğer bakanlık ve kurumlara bağlı okullara alınacak öğrenciler ile açıköğretim kapsamında merkezi sistemle yapılan sınavların cumartesi-pazar, yarıyıl ve yaz tatillerinde gerçekleşmesi halinde, bu sınavlarda görevlendirilecek öğretmen ve yöneticilere, Esaslarda bahsi geçen sınav görevlerinin gece öğretimi kapsamında olmaması ve sınav görevlerinde gece ücreti katsayısının esas alınacağına ilişkin herhangi bir hükmün yer almaması nedeniyle söz konusu Esaslar'ın12.maddesine göre sınav ücretlerinin ödenmesinde gece öğretimi için belirlenen katsayının esas alınmasının mümkün bulunmadığı, kendilerine 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 176.maddesinin (a) bendinde gündüz öğretimi için öngörülen (100) gösterge rakamının bu Kanuna göre aylıklar için belirlenen katsayı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenebileceği, davanm reddi gerektiği yönündedir.

SİNOP VALİLİĞİ'NİN
SAVUNMASININ ÖZETİ: Savunma verilmemiştir

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Samsun idare Mahkemesi'nce gereği görüşüldü:

Dava; Sinop Anadolu Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Müdür Vekili olarak görev yapan davacı tarafından, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların 12. maddesinde öngörülen sınavlardan, hafta sonu yapılan sınavlar için gece göstergesi yerine gündüz göstergesinin uygulanacağı yönündeki Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nce Sinop Valiliği'ne hitaben yazılan 20.9.1999 gün ve 18366 sayılı yazının iptali ve 2000 yılının Şubat ayından itibaren hafta sonlarında görevli bulunduğu sınavlardan dolayı eksik ödenen ücretlerinin yasal faizi ile birlikte tazmini istemiyle açılmıştır.

657 sayılı Devlet memurları Kanunu'nun 89. maddesinde: "Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile Üniversite ve Akademi (Askeri Akademiler dahil), okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere,öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir. Ücretle okutulacak ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve diğer huluslar ilgili Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile tespit olunur." ve 4359 sayılı Kanunla değişik 176. maddesinde: "Bu Kanunun değişik 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere ders saati başına gündüz öğretimi için 80, gece öğretimi için 90 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir.
Bu ücretler;
a) Özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine,
b) Kurumların eleman yetiştirmek üzere açtıkları mesleki okullarda ve eğitim merkezlerinde görevli yönetici ve öğretmenlere, cezaevlerinde görevli öğretmenlere, kurs, seminer ve hizmet içi eğitim faaliyetlerinde görevlendirilen öğretmen ve memurlara,
c) Alanlarında master doktora derecesini almış olan öğretmenlere, %25, alanlarında doktora derecesini almış olan öğretmenlere ise %40 fazlasıyla ödenir.
Bu madde kapsamında ücretle ders vermek üzere yükseköğretim kurumlarından görevlendirilen Öğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun hükümlerine göre ek ders ücreti ödenir"
hükümlerine yer verilmiştir,

4359 sayılı Kanun'un Geçici 1.Maddesinde ise "14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun bu Kanunla değiştirilen 176 ncı maddesindeki 80 ve 90 gösterge rakamları sırasıyla 1999 yılında 90 ve 100'e, 2000 yılından itibaren ise 100 ve 110'a yükseltilerek uygulanır." düzenlemesine yer verilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların 3. maddesinde "Gece Öğretimi"nin saat 17.00'den sonra başlayan öğretim ile cumartesi, Pazar, yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılan öğretimi; tam gün tam yıl eğitimi yapılan kurumlarda gündüz öğretiminin saat 19.00'dan sonra devam eden kısmını ifade ettiği şeklinde tanımlanmış, 12.maddesinde ise; "Kapsama dahil okul ve kurumlarda yapılan bekleme, sorumluluk, dışardan bitirme, final, ortalama yükseltme, mesleki formasyon, adaylık eğitimi ve seviye tespit sınavları ile Bakanlığa ve diğer bakanlık ve kurumlarına bağlı okullara alınacak öğrenci adayları için yapılacak sınavlarda; sınav komisyon üyeliği ve sınav gözcülüğü görevleri ders görevi sayılır ve her bir sınav komisyon üyeliği için 6, her bir sınav gözcülüğü için 3 saat ek dere ücreti ödenir. Ancak, bir ders yılında 12'den fazla sınav komisyon üyelıği, 15'den fazla sınav gözcülüğü görevleri için ücret ödenmez. Aynı kişiye bir sınavda komisyon üyeliği ve gözcülük ücreti birlikte" ödenmeyeceği belirtilmiştir.

Davacının hafta sonu yapılan sınavlar ile tam gün tam yıl uygulamalarında gece ücreti ödemesi yapılmakta iken bu uygulamadan vazgeçilerek gündüz ücreti ödenmeye başlanması hakkında bilgi verilmesi amacıyla 10.5.2003 tarihinde yapmış olduğu başvurunun 15.6.2000 gün ve 11240 sayılı işlemle, dava konusu edilen işleme dayalı olarak yukarıda anılan Esaslar'da bahsi geçen sınav görevlerinin, gece öğretimi kapsamında olmadığından, 657 sayılı Kanun'da gece ücretleri için belirlenen gösterge rakamı üzerinden sınav ücreti ödeme imkânı bulunmadığının gerekçesiyle reddedildiği, bu isteme dayalı olarak davacıya gece öğretimi kapsamındaki görevleri nedeniyle gündüz öğretimi için öngörülen gösterge rakamının uygulandığı dava dosyasının incelenmesinden anlaşılmıştır.

Her ne kadar Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar içeriğinde gece öğretimi kapsamındaki görevler için gece öğretimi için belirlenen ek gösterge üzerinden ek ders ücreti ödeneceğine ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiş ise de normlar hiyerarşisi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar'ın üst hukuk normu olan kanuna aykırı hükümler içeremeyeceğinden anılan Esaslarda tanımlı gece öğretimi için 657 sayılı Kanun'un 4359 Sayılı Kanunla değişik 176. maddesi uyarınca gece öğretimi için belirlenen gösterge üzerinden ek ders ücreti ödenmesi gerekmektedir.

Belirtilen bu hal itibarıyla davacıya gece öğretimi kapsamındaki görevleri nedeniyle gece öğretimi için belirlenen gösterge üzerinden ek ders ücreti ödenmesi gerektiğinden bu görevler için gündüz öğretimi için belirlenen gösterge üzerinden ek ders ücreti ödenmesine yönelik dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Hukuka aykırılığı saptanan dava konusu işleme dayalı olarak davacının gündüz ve gece öğretimi için belirlenen gösterge rakamlarından kaynaklanan farktan doğan maddi kaybının tazmini ise yasal ve Anayasal bir zorunluluktur.

Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin İPTALİNE, maddi tazminat talebinin başvuru tarihi olan 10.5.2000 tarihinden sonraki kısmının KABULÜNE, bu tarihten önceki kısmının tazmin isteminin REDDİNE.kabul edilen kısmın 10.5.2000 tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile birlikte davalı idarece davacıya ödenmesine, aşağıda dökümü yapılan 35.650.000 lira yargılama giderinin davadaki haklılık oranına göre takdiren 5.650.000 liralık kısmının davacı üzerinde bırakılmasma, 30.000.000 liralık kısmının davalı idareden alınarak davacıya verilmesine artan posta ücretinin istemi halinde davacıya iadesine işbu kararın tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde Danıştay Başkanlığı nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere 30.03.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

BAŞKAN Çetin ADAY 32669
ÜYE: Z.Serkan KOÇ 37825
ÜYE:Ömer CİVRİ 38465

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber