SBS'nin kaderi ankete bağlı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 21 Nisan 2010 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YAŞAR ÖZAY

Haziran ayında yapılacak Seviye Belirleme Sınavı'nın kaldırılıp kaldırılmayacağı Milli Eğitim Bakanlığı'nın konuyla ilgili anketine katılan öğrenci velileri ve eğitim uzmanlarının görüşüne kaldı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 8. sınıflarda uygulanan Orta Öğretime Geçiş Sınavını (OKS) kaldırarak yerine koyduğu Seviye Belirleme Sınavı (SBS) uygulaması velilerden ve eğitimcilerden gelen şikâyetler üzerine tartışma yaratmıştı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, konunun görüşülmesi için üniversitelerden, bağımsız kuruluşlardan araştırma yapılmasını isterken, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nden veli, öğretmen ve öğrencilere yönelik sınavla ilgili bir anket yapılmasını istedi.

GELEN ŞİKÂYETLER

SBS uygulamasıyla ilgili yapılan şikâyetlerin başında 6. 7 ve 8. sınıfta yapılan SBS sınavı yüzünden öğrencilerin üç yıl gibi uzun süre dershanelere devam ettiği vurgulandı. Ayrıca sınavın sonucunu etkileyecek olan ilköğretim başarı puanının adil şekilde uygulanmadığı belirtildi. Ankette sınavın, 'öğrencilerin öğrenme istek ve heyecanı, kitap okumaya, araştırmaya ayırdıkları zaman, okulla ilgili olumlu düşünceleri, öğretmenleri ile olumlu ilişkileri, öğrencilerin kaygı düzeyi ve aile içi stres ve gerginlikler'' gibi durumlarda ne tür değişikliklere yol açtığı soruları soruluyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, SBS ile yaptırdığı incelemeleri ve anketi değerlendiren Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adil Çağlar, sistemin uygulamasının öğrenciyi dershanelere yöneltmeden gerçekleşmesi gerekirken, yapılan uygulamada öğrencinin üç yıl süre ile dershanelere gittiğinin gözlendiğini belirtti. Çağlar, "Sistem öğrenciyi okuldan kopardı. Sosyal hayat diye bir şey kalmadı. 6. sınıfta başarısız olan bir öğrencinin 7 ve 8. sınıfta başarılı olması bile yetersiz kalıyor. İlköğretim başarı puanı adil olarak verilmiyor" dedi. Çağlar, olumsuzlukların giderilmesi için şu öneriyi yaptı: "Sınav sadece 8. sınıflarda yapılsın. İlköğretim başarı puanı dikkate alınmasın. Öğrenci sınavda aldığı puanla istediği okula giriş yapsın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber