'Hangi kurum kaç memur alacak?' haberleri doğru değildir?

2011 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda yer alan 25 bin açıktan atama izninin kurumlar bazında dağılımını, hafta içinde yayınlamıştık. Ancak, Başbakan Erdoğan imzasıyla yayımlanan bu dağılım, bir çok basın organı tarafından yanlış anlaşılmış ve 25 bin memur alınacak şeklinde başlıklar atılmıştır. Oysaki, 25 bin açıktan atama izninin dağılımı, 25 bin memur alınacağı anlamına gelmemektedir. Detaylı bilgi için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Mart 2011 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

26/12/2010 tarihli ve 6091 sayılı 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 22 nci maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

?(1) 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kamu idare, kurum ve kuruluşları; serbest memur kadrolarına 2010 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde açıktan veya diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle atama yapabilir. Bu sınırlar içinde memur ihtiyacını karşılayamayacak söz konusu idare, kurum ve kuruluşlardan yükseköğretim kurumları için ilave 4.000 adet, diğerleri için ilave 21.000 adet atama izni verilebilir."

Bu hükme göre, bir kamu kurumunun boş bir kadroya atama yapabilmesi için açıktan atama izninin olması gerekmektedir.

1- Her kamu kurumu, bir önceki yıl boşalan kadrolarının yüzde 50'sine atama yapabilir. Bu konuda herhangi bir izne gerek yoktur.

2- Bu şekilde ihtiyacını karşılayamayan kamu kurumları için, 4 bini üniversitelere olmak üzere 25 bin atama izni dağıtılacaktır. Bu izin, 190 sayılı KHK gereğince, Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan ile Maliye Bakanının birlikte teklifi üzerine Başbakan onayı ile belirlenmektedir. Geçtiğimiz hafta içinde yayımlanan dağılım bu bölüme ilişkindir.

Burada en önemli ayrıntı şudur. Açıktan atama izinleri neleri kapsamaktadır?

Madde metni okunduğunda da görülecektirki, nakil de açıktan atama izni kapsamındadır. Yani bir kurum naklen memur aldığında da, açıktan atama izni eksilecektir. Yine, daha önce memurluğu olup da memurluktan ayrılanların, istifa sonrası dönüş yoluyla yeniden memurluğa alınması da, açıktan atama iznini eksiltmektedir. Bu nedenle, 25 bin açıktan atama izninin dağılımını, 25 bin memur alınıyor şeklinde haberleştirmek;

i- KPSS ile ilk defa yapılacak alıma ek olarak, nakil ve istifa sonrası dönüşler de, kamu kurumlarına dağılımı yapılan 25 bin açıktan atama iznini azalttığından,

ii- 25 bin açıktan atama iznine ek olarak, her kurumun, bir önceki yıl boşalan kadrolarının yüzde 50'sine, atama yapma hakkına sahip olmasından dolayı,

doğru değildir.

Diğer taraftan, 2011 yılındaki Mayıs ayı KPSS tercih işlemleri için, 01 Mart-08 Nisan 2011 tarihleri arasında, DPB, kamu kurum ve kuruluşlarından yerleştirme taleplerini toplayacaktır. Kurumlar, sahip oldukları açıktan atama izninin bir kısmını, Mayıs ayında, bir kısmını nakil ve istifa sonrası dönüşlerde, bir kısmını da Kasım ayı KPSS tercih işlemlerinde kullanabilecektir. Mayıs ayında toplanan talepler sonrasında, Mayıs ayı KPSS tercih kılavuzu için, 30 Mayıs-8 Haziran 2011 tarihleri arasında, adaylar ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden başvuru yapacaktır. Kaç memur alınacağı, bu kılavuzda belli olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber