Hasta bilgilerine gizlilik zırhı geldi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 11 Temmuz 2011 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAĞLIK Bakanlığı, aile hekimliği uygulamasında hasta verilerini, hastaların teşhis ve tedaviye ilişkin belge ve bilgilerini gizlilik yükümlülüğünü artırdı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla Aile Hekimliği uygulamasına geçilmesinden bu yana sisteme yenilikler getiriliyor. Yeni eklenen düzenlemelerden biri de Aile Hekimliği Bilgi Sistemi(AHBS). Bu sisteme göre aile hekimine başvuran bir hastanın bütün bilgi ve belgeleri daha gizli tutulacak. Bakanlık, kayıtların işlenmesine elektronik ortam kullanımının yaygınlaşmasının hastaya ait mahremiyeti tehdit edebileceğine dikkat çekti.

Elektronik ortam da güvenli olacak

Sağlık Bakanlığı İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan genelgede, hem hizmet sunan sağlık kurum ve kuruluşunun, hem de hekim ve yardımcı sağlık personelinin teşhis ve tedaviye ilişkin bilgi ve belgeleri özenle kaydetme ve saklama yükümlülüğünün bulunduğu belirtildi. Hasta kayıtlarının tutulması ve saklanması sırasında hem sağlık personelinin hem de elektronik ortam sağlayıcılarının mahremiyet ilkelerine uymalarının zorunlu olduğu aktarıldı. Bundan böyle sistemde kullanılacak sunucular, bakanlığın belirlediği sunucu ortamlarında ve belirlediği şartlara uygun ortamlarda konumlandırılacak. Aile Hekimliği Bilgi Sistemi projeleri üreten ya da üretecek olan kamu ya da özel tüm gerçek veya tüzel kişiler ile Bakanlık arasında ?Gizlilik Sözleşmesi? imzalanması zorunlu oldu.

AHMET FATİH ERTURAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber