Üniversitede aksayan ameliyatları devlet hastaneleri devralıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Ekim 2011 23:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çağlar Avcı

Tam gün yasasının yürürlüğe girmesiyle üniversite hastanelerinde ameliyatların durduğu iddiaları rakamlarla çelişiyor. Devlet ve üniversite hastanelerinde günde 10 bin civarında ameliyat gerçekleşiyor.Üniversite hastanelerinde, hocaların yüzde 5'i karar aşamasında olduğu için günlük sadece 100 civarında ameliyatta problem yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı aradaki farklı, hastaları devlet hastanelerine yönlendirerek kapatıyor.

Tıp fakültesi hastanelerinde 'tam gün' yasası sebebiyle ameliyatını olamayan hastalar, devlet hastanelerinde operasyona alınıyor. Üniversitede sıkıntı yaşayan hastalar, Sağlık Bakanlığı'nın 24 saat hizmet veren 'ALO SABİM 184' hattını arayarak yardım isteyebilecek. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, şu ana kadar ciddi bir yoğunluk yaşanmadığını, yaklaşık 50 civarında vatandaşın başvuru yaptığını açıkladı. Bunların hepsine yardım edildiğini belirten Dokucu, "Hiçbir hastamız çaresiz bırakılmadı." dedi.

Türkiye'de toplam 63 bin 524 uzman hekim bulunuyor. Bunların 30 bin 980'i Sağlık Bakanlığı'nda çalışırken, 12 bin 993 uzman hekim, üniversite hastanelerinde görev yapıyor. Tam gün düzenlemesi, kamuda çalışan hekimlere özel muayenehane yasağı getirdi. Buna göre hekimler ya devlette kalacak ya da istifa edip sadece özel sektörde görev alacak. Buna ilişkin kanun hükmündeki kararname çıkmadan önce bakanlık hastanelerinde 930, üniversite hastanelerinde ise öğretim üyelerinden 630'unun muayenehanesi bulunuyordu. Bu hekimler şimdi bir karar arefesinde. Bakanlık yetkilileri, kararname yeni çıktığı için birçok öğretim üyesinin yıllık izinlerini kullanmak için tatile ayrıldığına dikkat çekiyor. Bu sebeple İstanbul'da ve az da olsa Ankara ve İzmir'deki üniversite hastanelerinde bazı ameliyatlarda sıkıntı yaşanıyor. Geri kalan Anadolu'daki üniversitelerde ise operasyonlar sorunsuz şekilde devam ediyor.

FAKİR HASTALARA ZATEN BAKMIYORLARDI

Hasta Haklarını Koruma Derneği Başkanı Zeki Sadunoğlu 'ameliyatların durduğu ve vatandaşın mağdur olduğu' iddiasını bilgi kirliliği olarak yorumluyor: "Bize şu ana kadar tek bir vatandaş dahi gelip, 'üniversitede mağduriyet yaşadım' şikâyetinde bulunmadı. Zaten muayenehanesi olan 600-700 hocanın birçoğu maalesef geçmişte de bugün de üniversitede gariban hasta bakmıyor, öğrencisini eğitmiyordu. Yeni olan bir durum söz konusu değil. Fakat dikkat edin, bütün ses bu kesimden çıkıyor. Çünkü etki alanları güçlü." değerlendirmesini yapıyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Eriş Bilaloğlu ise medyaya yansıdığı kadarıyla büyük bir sorun yaşandığını öne sürüyor. 'Tam gün' düzenlemesinin amacının, Sağlık Bakanı'nın iddia ettiği gibi hastayla hekim arasındaki para ilişkisini kesmek olmadığını iddia eden Bilaloğlu, "Asıl amaç hekimlerin, sağlık çalışanlarının emeğini ucuzlatmak." diye konuştu. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, 'Hastaları gerekirse ambulans uçaklarla Avrupa'ya göndeririz.' açıklamasına da tepki gösteren Bilaloğlu, "Hastalarımız burada kalsın. Biz, Türkiye'deki sağlık çalışanları olarak, bilgimiz ve bize engel oluşturulmadığı takdirde becerimizi de kullanarak hastalarımızın tedavisi için uğraşırız." şeklinde konuştu.

Akdağ: Gerekirse yeni kadrolar ihdas edeceğiz

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, üniversite hastanelerinde muhtemel hizmet açığını kapatmak için harekete geçtiklerini belirtiyor: "YÖK ile de konuştuk. Gerekirse yeni öğretim üyesi kadroları da ihdas edeceğiz. Acil olarak görevlendirme, peşinden öğretim üyesi kadroları... Bunun mümkün olmadığı nadir durumlar olursa da biz ilgili hastalarımıza sahip çıkacağız. Onları kamuya ait diğer eğitim ve araştırma hastanelerinde ya da Türkiye'deki özel hastanelerde tedavi ettireceğiz. Olmaz ya, ihtiyaç olsa bu hastalarımızı uçak ambulansla Avrupa'ya götürüp orada tedavi ettireceğiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber