Süt izninde ek ders ödenir mi?
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 25.02.2011 tarih ve 27857 sayılı Mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan 13.02.2011 tarih ve 6111 sayılı Kanun ile yeniden düzenlenen Mazeret İzni başlıklı 104 maddesi (D) bendindeki; D) Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır. hükümleri,
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 27.12.2004 tarih Ve 93570 sayılı yazısında ise; Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır.
Eğitim-öğretim gibi son derece önemli görevi ifa eden öğretmenlerimizin de kanunla verilen bu haklardan; eğitim ve öğretim faaliyetlerinin aksatılmadan yürütülmesi kaydıyla "süt izni" haklarını da kullanacaklardır.
Bu itibarla, okullarımızda görevli süt izni kullanan branş öğretmenlerinin ders programları, öğretmenlerin istekleri de göz önünde bulundurularak düzenlenmeli, sınıf öğretmenlerinin ise ikili öğretimde; sınıflarını hangi dönemde istediği göz önünde bulundurularak belirlenmeli, tekli öğretimde ise; mümkünse öğle arası, bunun mümkün olmaması halinde müzik, din-kültürü ve ahlak bilgisi, beden eğitimi ve İngilizce gibi diğer branş öğretmenlerinin sınıfa girdiği zamanlarda yararlandırılarak eğitim-öğretimin aksatılmadan öğretmen-yönetim işbirliği içinde yapılması gerekmektedir.
Bu nedenle, konuya gereken özenin gösterilerek, ilgi (a) Kanunun ruhuna uygun bir şekilde hiçbir taraf mağdur edilmeden bu işlemin sürdürülmesi konusunda süt izni kullanan öğretmenlerimiz ile okul yöneticilerimizin gerekli hassasiyeti karşılıklı olarak göstermeleri gerekmektedir. açıklaması yer almaktadır.
Bu mevzuat hükümlerine göre;
657 sayılı Kanunun 104. maddesinin (D) fıkrası çerçevesinde doğum sebebiyle verilecek süt izninin uygulanmasına ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir:
1- Memura bir yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için günde toplam bir buçuk saat olarak verilen süt izni, doğum sonrası analık izni süresinin (asgari 8, azami 13 hafta) bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saate çıkarılmış ve ikinci altı ayda ise günde bir buçuk saat olarak belirlenmiştir.
2- Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususu kadın memurun tercihine bırakılmıştır.
3- Süt izninin, kadın memurun çocuğunu emzirmesi için günlük olarak kullandırılması gereken bir izin hakkı olması sebebiyle bu iznin birleştirilerek sonraki günlerde kullandırılmasına imkan bulunmamaktadır.
Süt izninin kullanımını belirleme ve saatini seçme konusunda ilk söz anneye ait olduğundan Süt izni tarih ve zamanlarının okul idaresine bildirilmesi gerekmektedir.
Süt İzni Saatine İdare Karar Veremez haberimiz için tıklayınız.
Süt izinlerini hangi günlerde ve saatlerde kullanacağını okul idaresi öğretmenden alarak Ders programlarını buna göre düzenlemelidir. Bu işlem yapılırken süt izinlerinin karşılıklı anlayışla düzenlenmesi yerinde olacaktır.
Ayrıca; Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın Görevin fiilen yapılması başlıklı 25.maddesi 3.fıkrasındaki; Bu Kararın 10, 14 ve ek 1 inci maddeleri ile 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası uyarınca ödenen ek ders ücretleri, yarım günlük izinler hariç, her ne şekilde olursa olsun izinli ve raporlu olunan sürelerde ödenmez. hükümleri nedeniyle yarım günlük izinlerde ek ders ödenebilmektedir.
Süt izni alan öğretmenlerin, rehber öğretmenlerin, okul/kurum yöneticilerinin ve ek ders alan diğer personelin bazı durumlarda ek ders ücretlerin kesilmemesi gerekmektedir.
Bu durumları Hangi hallerde yarım gün izinlerde ek dersler ödenir haberimizde açıklamıştık.
Bu duruma göre ek derslerini Ek dersle ilgili esasların Görevin fiilen yapılması başlıklı 25.maddesi 3.fıkrasına göre;
a) Ek dersle ilgili esasların 10. maddesi,
b) Ek dersle ilgili esasların 14. maddesi,
c) Ek dersle ilgili esasların ek 1. maddesi,
d) Ek dersle ilgili esasların 16 ncı maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen durumlara göre alan öğretmenlerin, rehber öğretmenlerin, okul/kurum yöneticilerinin ve ek ders alan diğer personelin yarım günlük izinlerde ek dersleri kesilmeyeceğinden süt izni kullanımlarında da ek ders ücretleri kesilmeyecektir.
Fakat Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın
Görevin fiilen yapılması başlıklı 25.maddesi 3.fıkrasında yarım günlük ek dersin;
a) Ek dersle ilgili esasların 10. maddesi,
b) Ek dersle ilgili esasların 14. maddesi,
c) Ek dersle ilgili esasların ek 1. maddesi,
d) Ek dersle ilgili esasların 16 ncı maddesi ikinci fıkrası,
kapsamında açıkça ödeneceği belirtilmiştir.
Bu maddeler dışındaki maddelere istinaden ek ders ücreti alanlara süt izni karşılığında ek ders ödemesi yapılamaz.
Örneğin sınıf/branş öğretmeni süt iznine bağlı ek ders ücreti alamazken, rehber öğretmen ve okul/kurum yöneticisi alabilecektir.
Ahmet KANDEMİR