Kalp krizi 'geliyorum' diyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2012 11:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kalp sağlığı uzmanı Prof. Dr. Bülent Kısacıkoğlu, beslenme bozukluğu ve sigara alışkanlığının artması gibi sorunların kalp krizini tetiklediğini söyledi.

Kalp krizinin 'geliyorum' diye sinyaller verdiğini belirten Kısacıkoğlu, bunun için de göğüste ağrı, yanma gibi kalbe ait yakınmaları olan, performans düşüklüğü, nefes darlığı gibi şikayetlerde bulunan kişilerin, mutlaka bir kardiyolog tarafından muayene edilmesi gerektiğini vurguladı.

Adana'da 36 yıl aynı yastığa baş koyan Akkaya çifti, Acıbadem Adana Hastanesinde aynı gün kalp ameliyatı olarak sağlığına kavuştu.

1974 yılından beri sigara kullandığını belirten Mehmet Akkaya, sigara içenlere, "Sigara kullanmakla kendime hayatımın en büyük kötülüğünü yapmışım. Yıllarıdır, nefes alamama, çabuk yorulma, öksürük gibi şikayetlerle hem kendime hem de aileme eziyet ettim. Ama artık sigaralı ortamda bile bulunmayacağım. Sigara içen herkesin, bir kez daha düşünmesini istiyorum. Yoksa çok geç kalabilirsiniz." uyarısında bulundu.

KVC Uzmanı Prof. Dr. Bülent Kısacıkoğlu, Uzman Dr. Bülent Bolat ve deneyimli bir ekip tarafından 2 saat arayla ameliyatları gerçekleşen 60 yaşındaki Akkaya çifti, bugün taburcu oldu. Prof. Dr. Bülent Kısacıkoğlu, "Türk halkının beslenme koşullarının bozulması ve sigara alışkanlığının artması, kalp hastalıklarında şampiyonluğu elde tutmamıza neden oluyor." dedi.

İşçi emeklisi 60 yaşındaki Mehmet Akaya, kalp sıkışması şikayetiyle eşi Naile Akaya refakatinde Acıbadem Adana Hastanesi'ne geldi. 2 yıl önce stend takılan Mehmet Akkaya'nın yapılan tetkiklerinden sonra 2 damarının tıkalı olduğu belirlenerek ameliyatına karar verildi. Eşinin ısrarı üzerine muayene olan Naile Akkaya'nın da 3 damarının tıkalı olduğu ve acilen ameliyat edilmesi gerektiği belirtilince, Akkaya çifti aynı gün ameliyat olmaya karar verdi.

36 yıl aynı yastığa baş koyan ve 5 çocukları bulunan Akkaya çifti, Acıbadem Adana Hastanesi'nde 2'şer saat arayla kalp ameliyatı olarak sağlığına kavuştu. KVC Uzmanı Prof. Dr. Bülent Kısacıkoğlu, Uzman Dr. Bülent Bolat ve deneyimli bir ekip tarafından ameliyatları gerçekleşen 60 yaşındaki Akkaya çifti, kat hekimi KVC Yoğun Bakım Kat Hekimi Dr. Mustafa Mutlu, hemşireler ve hasta danışmanları tarafından bugün uğurlanarak taburcu edildi.

50 YILLIK BİRLİKTELİK

İlkokulda bile aynı sınıfta olduklarını belirten Mehmet Akkaya, "Asıl hasta olan bendim. Anjiyodan sonra 2 yıl önce stend takıldı. Acıbadem'e de rutin kontrollere geliyordum. Çok rahatsızlandığım için eşim bana refakat etti. Şeker ve tansiyon olan eşim ısrarım üzerine muayene oldu ve onun da 3 damarının tıkalı olduğu anlaşıldı. Çok şaşırdık. Bülent Kısacıkoğlu hocam, eşimin de benim gibi hemen ameliyat edilmesi gerektiğini söyleyince aynı gün olmaya karar verdik. Ne de olsa, 60 yıllık ömrümüzü birlikte geçirmiştik" diye konuştu.

AMELİYAT OLMAKTAN DEĞİL, OLAMAMAKTAN KORKUN

KVC Uzmanı Prof. Dr. Bülent Kısacıkoğlu 3 yıl önce açılan Acıbadem Adana Hastanesi'nde başarı kalp ameliyatlarıı gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını belirtti. 30 yıl önce uygulanan açık kalp ameliyatlarının günümüzde yerini daha konforlu cerrahi yöntemlere bıraktığına dikkat çeken Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Kısacıkoğlu, "Kalp ameliyatlarının rutin olarak uygulanmaya başlanmasının üzerinden neredeyse 30 yıl geçti. O zamanlar hastaların bir kısmını, operasyon için sıra beklerken kaybediyorduk. Bugün bu ameliyatlar her yerde yapılabiliyor." diye konuştu.

Prof. Dr. Kısacıkoğlu, hastaları ameliyat olmaktan değil, kalp krizi gibi nedenlerle ameliyat olamayacak duruma gelmekten korkmaları konusunda da uyararak, "Çünkü bu hastalıklar sonucunda ciddi kalp krizleri, kalp yetmezliği ve ani ölümler ortaya çıkabiliyor. Ve hastalar, hayatta kalsalar bile ameliyat olma şansını yitirebiliyor." ifadesini kullandı.

TABURCU OLMA SÜRESİ KISALDI

Kalp cerrahisindeki gerek ileri teknolojik gelişmeler gerekse modern yöntemlerle hastaların iyileşme süresinin kısaldığına da dikkat çeken Prof. Dr. Bülent Kısacıkoğlu, eskiden hastanın ameliyattan sonra 15 gün hastanede yatmasına karşın, günümüzde ameliyatın ertesi günü yoğun bakımdan çıkarılarak odasına alındığını ve 3-4 gün içinde de taburcu edildiğini bildirdi.

Prof. Dr. Kısacıkoğlu'na göre, ameliyat nedenlerinin başında koroner yetmezliği, kalp kapak hastalıkları, doğumsal kalp bozuklukları ve aort damarına yönelik girişimler geliyor. Bunun için de göğüste ağrı, yanma gibi kalbe ait yakınmaları olan, performans düşüklüğü, nefes darlığı gibi şikayetlerde bulunan kişilerin, mutlaka bir kardiyolog tarafından muayene edilmesi gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber