Kira fiyatlarındaki artış, konut kredisi faizi indikçe hızlanmaya başladı.
Merkez Bankası'nın da belirttiği gibi enflasyon üzerindeki en büyük baskı unsuru
olmaya başlayan kira fiyatlarındaki artış, konut kredisi faizi indikçe hızlanmaya
başladı.
Son aylarda Merkez Bankası'nın da belirttiği gibi enflasyon üzerindeki en büyük
baskı unsuru olmaya başlayan kira fiyatlarındaki artış, konut kredisi faizi
indikçe ve satılık konuta talep yükseldikçe hızlanmaya başladı.
İstanbul, Ankara ve izmir gibi büyükşehirlerde son 5 ay içinde kira fiyatlarında yüzde 30'a varan artışlar söz konusu. Bir yıllık kira arüşı işe bazı semtlerde yüzde 70-75'i bularak enflasyonun 6-7 katına çıktı.
Kiralardaki artış ile konut kredilerinde ve canlanan konut piyasasında ilginç bir ilişki bulunuyor.
Kira artışları yaklaşık 3.5 milyon gibi geniş bir kitleyi ilgilendiriyor. Üstelik projeksiyonlara göre, bu grubun yakın zamanda ev sahibi olması da mümkün değil. Daha önce yapılan araştırmalara göre, özellikle kent merkezlerinde kiracı sayısı çoğunlukta. Vergi raporlarına göre istanbul'da oturanların yüzde 35'i, Ankaralılar'ın ise yüz- de 33'ü kiracı.
Konut kredilerine olan talep artınca, arz tarafında da fiyatlar otomatik olarak şişmeye başladı. Konut fiyatları son bir yılda bazı semtlerde yüzde 100'e yakın prim yapü. Satın alma değeri prim yapınca, otomatik olarak kira fiyatları da yükselmeye başladı.
Bu durum özellikle kiracılar arasında büyük sıkıntı yaratü. Kirada oturanların bir kısmı, şu an ödedikleri kira bedelinin yaklaşık 2.5- 3 kati bir kredi taksiti ödemeyi göze alarak, kiracılıktan ev sahipliğine terfi etti. Ancak bu terfi sırasında piyasada arz talep dengesi bozuldu ve kira fiyatları da adeta uçtu.
İşte bu noktada yeni ev kiralayacaklar önemli bir sorunla karşılaştı. Pek çok uyanık ev sahibi de mevcut kira kontratlarını iptal ederek eski kiracısı ile evin bulunduğu semtin yeni rayicine uygun yeni kontrat yapmak istedi. Kiracılarla ev sahipleri arasında önemli tartışmalar yaşanmaya başladı.
vatan