YÖK, hatasını üç yıl sonra telafi etti

Haber Giriş : 08 Temmuz 2005 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Azerbaycan'da bir üniversiteden mezun olan öğretmenin diplomasına koyduğu ?öğretmen olamaz' şerhini, itiraz üzerine üç yıl sonra kaldırdı.

Cafer Işık, Azerbaycan'da YÖK'ün denkliğini tanıdığı Devlet Pedagoji Üniversitesi Tarih Bölümü'nden mezun oldu. 2001 yılında Türkiye'ye gelerek denklik için YÖK'e başvuran Işık'ın talebi kabul edildi; ancak diplomasına ?Bu belge ile öğretmenlik yapamaz.? şerhi konuldu. YÖK'ün koyduğu ambargo yüzünden öğretmenlik yapamadığını dile getiren Işık durumun düzeltilmesi için Ağustos 2002'de bir dilekçe ile Yükseköğretim Kurulu'na itiraz etti. 20 arkadaşının da imza attığı dilekçe ile YÖK'e başvuran Cafer Işık, mücadelesinin karşılığını üç yıl sonra gördü. Bu süre içinde asıl mesleği olan öğretmenlik yerine başka işlerde çalışmak zorunda kaldığını belirten Işık, üniversiteye girdiği yıllarda denklik sorununun olmadığını hatırlattı. Sorunun 1998'den sonra başladığını ifade eden Cafer Işık, ?2001 yılında mezun olduktan sonra YÖK'e denklik için müracaat ettik. Lisansa eşdeğer denklik verildi. Ancak, ?Bu belge öğretmen atamalarında geçerli değildir' şerhi konuldu. 2002 Ağustos'ta şerhin kaldırılması için YÖK'e 20 arkadaşımın imza attığı dilekçe ile başvurdum. Bu dilekçenin cevabı Mayıs 2005'te geldi. Gelen yeni diplomada ?öğretmenlik yapamaz' şerhi kaldırılmıştı. Artık sevdiğim mesleği yapabileceğim.? diye konuştu.

4 yıldır öğretmenlik yapamadığı için mağdur olduğuna vurgu yapan Işık, ?2001 yılında özel bir kolejde öğretmenlik yapmaya başlayacaktım. Şerh olduğu için Milli Eğitim Bakanlığı'ndan onay gelmedi.? diyor. ÖSYM kılavuzunda yurtdışında tek üniversitenin Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi olarak gözüktüğüne de dikkat çeken Işık, diğer arkadaşlarına da mağduriyetlerinin giderilmesi için YÖK'e başvurmaları tavsiyesinde bulunuyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber