Tiyatrocular Bakan Koç'a kızgın

Haber Giriş : 12 Eylül 2005 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Lemi Bilgin'in Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nden alınmasıyla başlayan tartışmada tiyatrocular, Kültür Bakanı Atilla Koç'a yanıt verdi.

"Sayın Bakan 30 yıldır tiyatroya gitmiyorum diyor ama Kültür Bakanlığı yapıyor" diye sitem eden tiyatrocular, Lemi Bilgin'in genel müdürlükten alınmasıyla başlayan tartışmada Bakan Koç'tan beklentilerini dile getirdi.

''Halıcılardan, Ruslardan özür dileyen, bizden de özür dilesin'' diyen tiyatrocular, "Sayın Bakan baletle balerini ayıramıyor, ama '110 kiloluk balerin var' diyerek gündem saptırmayı biliyor" diyerek tepkilerini dile getirdi.

"Prova yapamıyoruz, rollerimize konsantre olamıyoruz" diyen tiyatrocular, 'devlet tiyatroları kapatılsın' taleplerine de tepki gösterdi.

"Bakan sanatı ve sanatçıyı anlamaktan uzak"

Tiyatrocular, Anadolu'nun en uzak bölgelerine tiyatroyla girildiğini belirterek, bakanın sanatı ve sanatçıyı anlamaktan uzak olduğunu savundular.

Tiyatrocuların hedefinde Lemi Bilgin'in yerine getirilen Mine Acar da vardı. Tiyatrocular Acar'ı yetersiz ve deneyimsiz olarak niteledi.

"İlkesiz, dirayetsiz, yeteneksiz kadrolarla bizi yönetip zaafa düşürecek ve böylece pırıl pırıl devlet tiyatroları adını lekeleyecekseniz" diye isyan eden tiyatrocular, son söz olarak da "cesaret beyler, hanımlar devlet tiyatrolarını hemen kapatın" çağrısı yaptı.

Karşı çıktı, işinden oldu

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un, 'Ölümden Kaçış Yok' adlı oyundaki bazı sözlerin çıkarılmasını istemesine karşı çıkan DT Genel Müdürü Lemi Bilgin, 21 ağustosta görevden alınarak hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Bilgin, bakanın oyundaki bazı sözlerin argo olduğu gerekçesiyle çıkarılması isteğinde bulunduğunu, kendisinin de buna karşı 'oyunun edebi kuruldan geçtiğini, bir şey yapamayacakları' cevabını verdiğini belirtmişti.

Ardından Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne vekaleten atanan Mine Acar'ın görevine başlamasıyla genel müdür yardımcıları ile bazı kurul üyeleri istifa etti.

Genel müdür yardımcıları Sabri Özmener ve Tamer Levent, başdramaturg, yönetim kurulu, disiplin kurulu ve edebi kurul sanatçı temsilcileri ile Ankara, Sivas, Adana, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, İzmir, Van ve Konya gibi bazı illerin müdürleri istifa etti.

Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Mehmet Ege, "genel müdürlük makamına, birikimi, eğitimi, görevi, deneyimi ile tartışılır bir adayın getirilişi, elbette ki Devlet Tiyatrosu'nun sanatçılarından ve idari kademelerinden hak ettiği karşılığı alacaktır'' dedi.

"Dileriz ki bakanlık tüm hukuk ve sanatsal işleyiş kurallarını zorlayan bu davranışından en kısa sürede vazgeçer'' diyen Ege, genel müdür atamasının, Devlet Tiyatroları sanatçılarının katıldığı eğilim yoklamasıyla saptanacak adaylar arasında yapılması gerektiğini vurguladı.

cnn

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber