Öğretmenlerin alan değişikliği çilesi
MEB Alan Değişikliği Kılavuzunu yayımladı herkesin yanlışta olsa kafasında bir şeyler oluştu derken kılavuza aykırı yayımlanan açıklama ile kafalar iyice karıştı.
Örneklendirelim:
Kılavuzda;
Hükümleri varken MEB'in önceki gün yayımladığı açıklama şöyle;
?Alan Değişikliği başvurularında
Sınıf Öğretmenleri sırasıyla
1-Öğrenimi uygun olan alanı (Örnek Fizik mezunu ise fizik alanını tercih edecek, doğrudan fen ve teknolojiyi tercih edemeyecek)
2-Diplomasında yan alan yazılı olanlar bu alana (Örnek Sosyal Bilgiler)
3-2 Yıllık yüksekokul mezunu lisans tamamladığı alana (2+2)( örnek ilköğretim Türkçe Öğretmenliği)
4-Yukarıdaki öğrenime sahip değilse Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliği
5-Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliğinde norm yoksa Teknoloji Tasarım alanını
Diğer alan öğretmenleri aşağıdaki sırasıyla
1-Öğrenimi diğer alanlara kaynak teşkil edenler uygun olan alanı (Örnek Konaklama İşletmeciliği Bölümü mezunu olan bir öğretmen Eğlence Hizmetleri, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri,Pazarlama ve Perakende, Yiyecek İçecek Öğretmenliği alanlarını tercih edebilir)
2-Diplomasında yan alan yazılı olanlar bu alana
3-Aylık karşılığı okutacakları derslerin alanına (Fizik öğretmenleri Fen ve Teknoloji, Tarih ve Coğrafya öğretmenleri Sosyal Bilgiler tercih edebilir)
4-Teknoloji ve Tasarım
Alanına geçmek üzere başvuruda bulunacaklardır.?
Kılavuzda öncelik ifadesi kullanılmıştır fakat bu sıralama a-, b- diye sıralandığından Sınıf Öğretmenliği için a- da yer alan Diplomadaki alan ya da yan alan ya da lisans tamamlama aynı önceliğe sahiptir. Buradaki (sonradan yayımlanan açıklamadaki) sıralamanın kılavuza göre bir önemi yoktur. Kılavuza göre a- önceliklidir b- daha sonraki önceliktedir. Yayımlanan açıklamada ise bu durum değiştirilmiştir.
Kişinin önce mezuniyetine sonra yan alanına daha sonra lisans tamamlamasına göre başvuru alınacak bunlar mümkün değilse Zihinsel Engelliler alanına o da mümkün değilse Teknoloji ve Tasarım alanına atanabilecektir.
Bu silsile mantıklı değildir. Çünkü kişi bakanlıkça tüm bu alanlara atanabilecek nitelikte görüldüğüne göre öğretmenin tercihi göz önüne alınmalı üniversite mezuniyetine atanmak istemeyip Zihinsel Engelliler alanına atanmak istiyorsa bu engellenmemeliydi.
Diğer alan öğretmenlerinde de aynı durum geçerlidir. Diğer alan öğretmenlerinden hareketle; öğretmen Türkçe alanında çalışıyor olsun. Diplomasında yan alan olarak Sosyal Bilgiler yazıyorsa bu öğretmeni atanmak istediği Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğine izin vermeyip Sosyal Bilgiler alanına atanmasına izin vermek ne kadar doğrudur?
MEB'in yapması gereken öğretmenin de tercihini ön planda tutan bir yaklaşım olmalıydı. Biz tabii ki Türkçe öğretmeni Matematik alanına atanmak istiyorsa atansın demiyoruz.
Biz MEB'in kendi olanak sağladığı yani yeterli gördüğü alanlara atanmada öğretmenin isteği göz önüne alınmalıydı diyoruz.
Bir başka konu;
Bir çok yönetici kılavuzdaki bu hakkını kullanamamaktadır. Bu maddenin anlamı şudur: yöneticinin geçebileceği alanda okulda ders yada norm varsa (kadronun boş yada dolu olup olmadığı önemli değil) yönetici o alana geçmek isteyebilecek ve geçtikten sonra yöneticiliği düşmeyecektir.
Bu da sağlıklı işlememiştir.
Çünkü;
1- Bu durum gerçekleştiği halde yöneticiye çalıştığı okul açılmamıştır. Yani çalıştığı okulu tercih edememiştir. Örnek: bir okul müdürünün atama branşı sınıf öğretmenliğidir. Yan alanı ise İngilizce'dir. Okulu İmam Hatip Ortaokuluna dönüştüğü halde (ayin ders ve norm bulunduğu halde bu okul kendisine açılmamıştır.
2- Bir İlköğretim Okulu hem ortaokul hem de İlkokul olarak aynı binada hizmet vermektedir. Okul yöneticisinin branşı sınıf öğretmeni olduğundan normu İlkokul'a ilişkilendirilmiştir. Yönetici aynı binadaki Ortaokul'da bulunan branşa geçmek istemektedir fakat sistem uyarlanmadığı yada sorunlar olduğu için çalıştığı okulu görememekte yani tercih edememektedir.
3- İkinci maddedeki durumda olan bazı öğretmenlerimiz sistemde Ortaokulu görebilmektedirler. Çünkü atanmak istenilen alanda açık vardır ve sisteme yansıtılmıştır. Bu durumda da kurum değiştirdi (aynı müdürlük altında ve tek binada olmasına rağmen İlkokul'dan Ortaokul'a geçti) diye yöneticiliğinin düşme tehlikesi olup olmadığını bilememektedir. Bu konuda da aydınlatıcı bir açıklama yapılmamıştır.
Bu ve benzeri bir çok sorunla başlayan Alan Değişikliği sürecinin daha sağlıklı yapılabilmesi için bir süre daha uzatılması ve kafaları karıştıran, hukuka ve akla uygun olmayan uygulamalardan vazgeçilmesi yerinde olacaktır. Böylece norm kadrolar da güncellenmiş olacak ve daha sağlıklı bir çalışma yapılmış olacaktır.
Saygılarımla?
Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi